Ισραηλινός πρέσβης για τον πόλεμο: «Δεν είναι μάχη μόνο του Ισραήλ,αλλά όλης της πολιτισμένης Δύσης»
Το μέγεθος της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από τη Χαμάς και ο νέος αιματηρός φαύλος κύκλος που πυροδότησε στη Μέση Ανατολή, «πάγωσαν» τον πλανήτη. Πώς συνέβη είναι η πρώτη ερώτηση που απευθύνουμε στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατζ. Πώς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εκτελέσει η Χαμάς το σχέδιό της χωρίς να γίνει αντιληπτή;
Πρώτα από όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε για τι επίθεση μιλάμε. Ήταν μία ολομέτωπη επίθεση από τη Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, ενάντια στους πολίτες Περίπου 3 χιλιάδες τρομοκράτες διέσχισαν τα σύνορα από τη Γάζα και σφαγίασαν με τον πιο τρομακτικό τρόπο πολίτες σε περισσότερες από 30 χωριά, κοινότητες και πόλεις του Ισραήλ.
Ναι, πράγματι έχουμε να θέσουμε στον εαυτό μας δύσκολες ερωτήσεις πώς έγινε όλο αυτό, έχουν άλλωστε ξεκινήσει οι σχετικές έρευνες, αλλά θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σοβαρά την ημέρα μετά τη νίκη μας στον πόλεμο με τη Χαμάς.
H Χαμάς είναι γενοκτονική και εγκληματική οργάνωση που βασίζει την ύπαρξή της στον τρόμο, ανέλαβε τον έλεγχο με αιματηρό πραξικόπημα από την Παλαιστινιακή Αρχή και εγκαθιδρύει ένα κράτος στα πρότυπα του ISIS, με την ίδια εξτρεμιστική ιδεολογία την οποία επιχειρεί να εξάγει σε άλλα μέρη, καλώντας στη δολοφονία Εβραίων και Ισραηλινών σε όλο τον κόσμο.
Ο ηγέτης της Χαμάς έκανε σχετικά κηρύγματα τις τελευταίες ημέρες. Μιλάμε για μία οργάνωση άγριων και βίαιων δολοφόνων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα νικήσουν οι δημοκρατικές κοινωνίες. Ο,τι θα νικήσουν οι αξίες που μας αφορούν, οι αξίες της ελευθερίας, του πλουραλισμού, όλες οι δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε όλοι.
Θεωρεί ότι θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και αν ναι πώς θα επηρεάσει κάτι τέτοιο τις σχέσεις στην περιοχή;
Ο πόλεμος είναι με τη Χαμάς και την ιδεολογία της, δεν είναι με τους Παλαιστίνιους και σε καμία περίπτωση με τους πολίτες. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή που ενδιαφέρονται για την ειρήνη, ενδιαφέρονται για την εύρεση πολιτικής λύσης στις συγκρούσεις που μαίνονται, μεταξύ των οποίων και η σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για την εξεύρεση λύσης, η Χαμάς είναι αφιερωμένη στον αφανισμό του κράτους του Ισραήλ.
Είναι μέρος ενός άξονα με επικεφαλής το καθεστώς των αγιατολάδων του Ιράν, στον οποίο συμμετέχουν δυνάμεις όπως η Χεζμπολάχ, πολιτοφυλακές στη Συρία και άλλα μέρη όπως το Ιράκ. Αυτές είναι δυνάμεις καταστροφής και αποσταθεροποίησης στην περιοχή, ενώ υπάρχουν δυνάμεις σταθερότητας και ειρήνης που μάχονται αυτά τα εξτρεμιστικά, ριζοσπαστικά στοιχεία.
«Βλέπει» λοιπόν ξένη ανάμειξη στην επίθεση, ποια η γνώμη του για το ρόλο Ιράν, Χεζμπολάχ στην τελευταία κρίση.
Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ αποτελούν μέρος του ιρανικού άξονα τρομοκρατίας, είναι πληρεξούσιοι του Ιράν, χρηματοδοτούνται από το Ιράν, εκπαιδεύονται από το Ιράν, η στρατιωτική τους δράση συντονίζεται από το Ιράν, εξυπηρετούν τους σκοπούς του στη Μέση Ανατολή.
Καλούμε το Ιράν και όλους τους πληρεξουσίους τους να μείνουν εκτός πολέμου και τους λέμε ότι ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με σφοδρότητα, τους στέλνουμε μηνύματα δημόσια, μέσα από διπλωματικά κανάλια. Χώρες που κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράν πιστεύω και ελπίζω ότι δεν θα κάνουν το λάθος να μπουν στον πόλεμο
Ορισμένες μετριοπαθείς φωνές λένε ότι η καλύτερη απάντηση στη Χαμάς θα ήταν η συνέχιση των συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις; Ένδεχομένως ένας από τους στόχους της Χαμάς ηταν να καταστρέψει τις επαφές.
«Πιστεύουμε ότι η τάση της επέκτασης των ειρηνικών σχέσεων στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστεί. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει το στόχο αυτό στη Μέση Ανατολή με τις Συμφωνίες του Αβραάμ στις οποίες εντάσσονται και άλλες χώρες, γεγονός που είναι προς το συμφέρον όλων μας στην περιοχή. Αυτή η συνεργασία, αυτό το δίκτυο της ειρήνης για το καλό των ανθρώπων, μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Ακόμη και αν υπάρχει ένα «πάγωμα» της όλης διαδικασίας εμείς θα συνεχίσουμε γιατί είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων χωρών»
Ο κος Μπορέλ είπε ότι «κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο». Ακολουθεί το Ισραήλ τους κανόνες δικαίου του πολέμου στη Γάζα;
«Το Ισραήλ εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες της στρατιωτικής εμπλοκής και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Δεν πολεμάμε τους πολίτες, δεν πολεμάμε τους Παλαιστινίους, πολεμάμε τη Χαμάς. Γι’αυτό καλέσαμε τους πολίτες να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Γάζας, ανοίξαμε ασφαλή περάσματα και διόδους, η Χαμάς ήταν εκείνη που εμπόδισε τη διαδικασία και μπλόκαρε αυτούς τους δρόμους για να εμποδίσει τον κόσμο να φύγει προς το νότο γιατί θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες.»
«Εμείς δίνουμε χρόνο αλλά τελικά θα πρέπει να εντείνουμε την επιχείρησή μας ενάντια στη Χαμάς, πρέπει να διαλύσουμε τον στρατό του τρόμου που δημιούργησε . Διαφορετικά θα είναι σαν να στέλνουμε μήνυμα ότι αυτή η συμπεριφορά η απάνθρωπη, βίαιη συμπεριφορά είναι νόμιμη και θα ισοδυναμεί με πρόσκληση να την εφαρμόσει ξανά σε άλλους.
Θα πολεμήσουμε τη Χαμάς με αποφασιστικότητα όπως η διεθνή κοινότητα καταπολέμησε τον ISIS και διέλυσε το Ισλαμικό Κράτος, απελευθερώνοντας τη Ράκα στη Συρία και τη Μοσούλη στο Ιράκ. Οι ηγέτες της Χαμάς είναι οι κατακτητές της Γάζας, είναι απειλή για την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και κάθε Παλαιστίνιο που ενδιαφέρεται για πολιτική λύση. Επιμένουμε ότι οι πολίτες θα μείνουν έξω από όλα αυτά.»
Και στο εσωτερικό του Ισραήλ τι γίνεται, ρωτάμε τον κ.Κατζ. Τι θα έλεγε σε εκείνους που βλέπουν το Ισραήλ αδύναμο εσωτερικά ,λόγω του ρήγματος που άνοιξαν στην ισραηλινή κοινωνία οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις Νετανιάχου.Όλο το προηγούμενο διάστημα, είδαμε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.
«Υπήρξαν έντονες διεργασίες πράγματι, έντονος πολιτικός διάλογος, ένα εσωτερικό ντιμπέιτ για τα ζητήματα που αγγίζουν το σύνταγμα και την ίδια την ταυτότητα της χώρας. Υπήρξε διάλογος μεταξύ διαφόρων ομάδων και αυτό ακριβώς είναι αυτό που γίνεται στη δημοκρατία: συζητάς, διαφωνείς και αποφασίζεις. Μερικοί ίσως δεν το καταλαβαίνουν αλλά αυτό είναι δημοκρατία.
Τώρα είμαστε σε πόλεμο και ολόκληρη η χώρα είναι ενωμένη για να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και των συνεργατών της. Υπάρχει πλήρης ενότητα, το κοινό είναι πίσω από την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση είναι στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και μέρος της στηρίζεται από δυνάμεις εκτός κυβέρνησης. Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και συμφωνία ότι πρέπει να κερδίσουμε αυτούς τους βίαιους, άγριους τρομοκράτες της Χαμάς»
Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν ρεαλιστικές και μετριοπαθείς δυνάμεις μεταξύ των Παλαιστινίων. Εκείνοι λέει, όπως και εμείς προφανώς πιστεύουν ότι πρέπει να λύσουμε τη σύγκρουση μέσω διαλόγου και με τη βοήθεια πολιτικών μέσων. Η Χαμάς όμως δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους. Η Χαμάς εκπροσωπεί τη γενοκτονία, τις δολοφονίες, μια ιδεολογία αντίθετη σε όλα όσα πιστεύουμε. Δεν πιστεύει στη λύση των δύο κρατών ή σε κάποια άλλη πολιτική λύση
Ποια θα ήταν κατά τη γνώμη του λοιπόν η ιδανική λύση για τη σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων; Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπρόσωποι των δύο πλευρών.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων στο μέλλον για να λύσουμε τη σύγκρουση, να ξαναμπούμε στη διαδρομή του απευθείας διαλόγου όχι στο άμεσο μέλλον. Υπήρξαν ευκαιρίες το 2000, το 2008, πιστεύω όμως ότι τώρα δεν είναι σωστή η στιγμή, τώρα είμαστε σε πόλεμο με τη Χαμάς και αυτή είναι η εστίασή μας».
Τι απαντά για τη στάση της Ελλάδας; «Ειμαστε συγκινημένοι από το επίπεδο αλληλεγγύης και συμπαράστασης των Ελλήνων απέναντι στις φρικαλεότητες που βίωσε ο Ισραηλινός λαός και την παντελή έλλειψη ανθρωπιάς από τη Χαμάς. Επίσης, στηρίζετε απόλυτα το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και όλο αυτό ξεκινάει από την κοινή γνώμη και φτάνει στην κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό φάσμα. Mας ενθάρρυνε πολύ όλο αυτό το κύμα υποστήριξης του ελληνικού λαού»
Κλείνουμε τη συνέντευξη με μία προσωπική ερώτηση και μία έκκληση από την πλευρά του. Τον ρωτήσαμε αν είχε συγγενείς ή φίλους που επηρεάστηκαν με κάποιο τρόπο από την τραγωδία. Δυστυχώς ναι, απαντάει. Έχει φίλους και γείτονες που έχασαν τους αγαπημένους τους, έχει συγγενείς που κλήθηκαν στο καθήκον. «Ανησυχούμε όλοι, οι οικογένειές μας στο βορρά, το νότο και το κέντρο ζουν σε καταφύγια καθώς οι ρουκέτες από τη Χαμάς συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Προσωπικά επηρεάστηκα πάρα πολύ από την κατάσταση»
Δεν είναι η μάχη μόνο του Ισραήλ. Είναι η μάχη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας για να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας, τον πολιτισμό των κοινωνιών μας, λέει όταν τον ρωτάμε αν έχει κάτι να προσθέσει. Και καταλήγει με ένα μήνυμα προς το Ιράν και το Λίβανο. «Μείνετε έξω από αυτή τη σύγκρουση, είμαι σίγουρος ότι το Ισραήλ θα επικρατήσει»