Ισραήλ: «Τσουνάμι ανθρωπιάς» για την 23χρονη Ντορίν που σκοτώθηκε - «Θα το ξαναχτίσουμε το κιμπούτς»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι φίλοι μίας νεαρής γυναίκας που σκοτώθηκε σε ισραηλινό κιμπούτς δεσμεύονται να ανοικοδομήσουν τον οικισμό όπου βρήκε καταφύγιο λίγο πριν πέσει νεκρή. «Η ειρήνη και η αγάπη είναι πιο ισχυρές από τον τρόμο», λένε οι φίλοι της 23χρονης Ντορίν Ατίας  

H Nτορίν Ατίας
H Nτορίν Ατίας
4'

Οι φίλοι μίας 23χρονης που σκοτώθηκε σε κιμπούτς, όταν αναζήτησε καταφύγιο από τη σφαγή σε ένα μουσικό φεστιβάλ το περασμένο Σάββατο (7/10) σχεδιάζουν να ξαναχτίσουν τον οικισμό ως ένδειξη ότι «η ειρήνη και η αγάπη είναι πιο ισχυρές από τον τρόμο».

Η Ντορίν Ατίας επρόκειτο να ξεκινήσει μια βάρδια ως μπαργούμαν στις 7 το πρωί στο φεστιβάλ Supernova, αλλά αποφάσισε να φτάσει νωρίτερα για να χορέψει λίγο πριν ξεκινήσει η δουλειά της. Όταν οι ρουκέτες άρχισαν να πέφτουν στις 6 περίπου το πρωί, αντέδρασε αμέσως, διαισθανόμενη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Άρπαξε δύο φίλους, όρμησε στο αυτοκίνητό της και οδήγησε σε ένα κοντινό κιμπούτς στο Ρέιμ, όπου ήξεραν ότι μπορούσαν να βρουν καταφύγιο.

«Προσπάθησαν να μείνουν ασφαλείς, αλλά κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχαν τρομοκράτες ανάμεσά τους», είπε η Iνμπάρ Σαμπάν, η καλύτερη φίλη της. «Γύρω στις 10.20 π.μ. η φίλη της Ίντεν τηλεφώνησε στην αδερφή της και το τελευταίο πράγμα που άκουσε ήταν να λέει στην αδερφή της, «Σάνι, με πήραν». Ακόμα δεν ξέρουμε τι της έχει συμβεί. Εξακολουθεί να αγνοείται. Και προσευχόμαστε για κάποιες πληροφορίες», είπε.

Η Ατίας κηδεύτηκε πριν από δύο ημέρες και το σώμα του Λίο, του άλλου από τους τρεις φίλους, έχει επίσης ανασυρθεί από τότε. Οι φίλοι τους ελπίζουν ότι η Ίντεν είναι ακόμα ζωντανή αλλά δεν έχουν λόγια. Στην πόλη τους έξω από το Τελ Αβίβ θρηνούν ως κοινότητα, με περισσότερους από 1.000 να δίνουν το παρών στην κηδεία της Ντορίν

«Ήταν σαν τη μικρή μου αδερφή που επέλεξα μόνη μου σε ηλικία 12 ετών», είπε η Σαμπάν. Είπε ότι η Ατίας ήταν το φως της ζωής της οικογένειας και των φίλων της και ο θάνατός της είχε «αδειάσει τόσες πολλές καρδιές». Αλλά ως η επόμενη γενιά της χώρας, πιστεύει ότι πρέπει να πάρουν μια θέση.

«Σαν εικοσάχρονος εδώ...καθώς το Ισραήλ πηγαίνει στον πόλεμο, μαθαίνεις κάτι: πρέπει να προχωρήσεις, πρέπει να κρατηθείς ζωντανός για όλους όσοι έχουν πεθάνει. Πρέπει να το κάνουμε για τη Ντόριν και για όλους όσοι δολοφονούνται, γιατί είναι τρελό να δολοφονούνται αθώοι άνθρωποι που πήγαν να χορέψουν και αθώα μωρά που ζουν κοντά στη Γάζα. Δεν έχουμε πού αλλού να πάμε. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη γη. Οι ψυχές όλων είναι τόσο πολύτιμες», είπε.

Οι επιζώντες στην ομάδα φιλίας της Ατίας μίλησαν για ανείπωτες φρικαλεότητες καθώς εκατοντάδες έφυγαν από το μουσικό φεστιβάλ το πρωί του περασμένου Σαββάτου. «Οι ιστορίες είναι τόσο τρομακτικές και δεν νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν ολόκληρη την ιστορία. Έχουμε γύρω στα 16 με 20 άτομα εδώ που κατάφεραν να επιβιώσουν και ακούμε τρομερές ιστορίες από τους φίλους μας.

Ένας από τους φίλους μου κρύφτηκε κάτω από ένα ασθενοφόρο. Και μετά ένιωσε ζέστη και είδε ότι οι τρομοκράτες είχαν κάψει το ασθενοφόρο με όλους τους άλλους ανθρώπους που κρύβονταν μέσα». Άλλοι φίλοι της είπαν ότι έπρεπε να κρυφτούν ανάμεσα σε πτώματα για 10 ώρες για να γλιτώσουν. «Είναι απλώς αφόρητο να πιστεύει κανείς ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να κάνουν τέτοια πράγματα», είπε ο Iνμπάρ

Οι φίλοι της Ατίας έφτιαξαν μία σελίδα χρηματοδότησης για ένα διαρκές μνημόσυνο. «Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για καλό στο όνομά της, να φτιάξουμε ξανά το κιμπούτς. Σε σκοτεινούς καιρούς σαν αυτούς πρέπει να δείξουμε στους ανθρώπους ειρήνη και αγάπη, πρέπει να είμαστε η δύναμη του φωτός σε καιρούς σκότους. Κρατά τους ανθρώπους ενωμένους. Αυτή είναι η κληρονομιά της Ντορίν, όλο το φως που έφερε σε τόσους πολλούς ανθρώπους», είπε η φίλη της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή