Ιράν: Προειδοποιεί για πιθανή «προληπτική δράση» με στόχο το Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Κορυφώνεται η ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη, μετά τη νέα προειδοποίηση της Τεχεράνης για προληπτικό χτύπημα ενάντια στο Ισραήλ
Kλιμακώνεται η ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Α.Ρ
1'

Τις τελευταίες ημέρες, το Ιράν έχει μιλήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Όμως, τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας είναι η ισχυρότερη προειδοποίηση μέχρι τώρα ότι οι μάχες μπορεί να επεκταθούν, μετατρέποντάς τις σε περιφερειακή σύγκρουση.

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε ότι το «μέτωπο της αντίστασης» θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια «προληπτική δράση» τις επόμενες ώρες» - εάν δεν σταματήσουν τα «εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων» του Ισραήλ στη Γάζα. Το «μέτωπο της αντίστασης» είναι μια συμμαχία δυνάμεων στην περιοχή που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, την ισχυρή λιβανέζικη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, εγείροντας φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να εγκαινιάσει ένα νέο μέτωπο του πολέμου.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο, με πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν βαθιά στο ισραηλινό έδαφος, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, σκληραγωγημένους μαχητές. Το «μέτωπο της αντίστασης» περιλαμβάνει επίσης ομάδες που υποστηρίζει το Ιράν στη Συρία -που συνορεύει με το Ισραήλ- και το Ιράκ.

Οι δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση και, μέχρι στιγμής, η διασυνοριακή βία έχει περιοριστεί. Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Γάζα και οι μαχητές αποφασίσουν ότι πρέπει να απαντήσουν.