Πόλεμος Ισραήλ: Ποια είναι η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ που φέρεται να βομβάρδισε το νοσοκομείο
Το Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου που στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες αμάχους αναφέρει ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την πολύνεκρη επίθεση.
Σύμφωνα με το SkyNews η τρομοκρατική αυτή ομάδα είναι μια «μικρότερη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας».
«Το Ισραήλ διεξήγαγε νωρίτερα αυτό το έτος μια αεροπορική επίθεση που είχε εξουδετερώσει αρκετούς από τους ανώτερους διοικητές της οργάνωσης», λέει το SkyNews.
«Αν και πρόκειται για πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έχει εμπλακεί. Πολλοί άνθρωποι θα πουν ότι θέλουν να δουν αποδείξεις για αυτά που λένε οι Ισραηλινοί. Θα έλεγα ότι αποτυχημένες εκτοξεύσεις ρουκετών είτε από τη Χαμάς είτε από την Ισλαμική Τζιχάντ έξω από τη Λωρίδα της Γάζας συμβαίνουν. Δεν συμβαίνουν τακτικά, αλλά συμβαίνουν. Επομένως, κατά την εκτίμησή μου, είναι πιθανό ότι αυτή ήταν η αιτία», αναφέρει ο ανταποκριτής του SkyNews στη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall.
Ωστόσο, προσθέτει, ακόμα κι αν αυτό που λέει το Ισραήλ αποδειχθεί αληθινό, μπορεί να μην γίνει πιστευτό σε όλο τον αραβικό κόσμο.
«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο»
«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που έγινε με τηλεδιάσκεψη.
Ερωτηθείς αν η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Όπως είπε, η είδηση έφτασε όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εκφράζει την προσωπική του θέση ή την ομόφωνη θέση όλων των ευρωπαίων ηγετών.
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί.
Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας (νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και φαγητό) συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: «Όταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, η οποία συνοψίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος. Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: "Τονίζουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις (σ.σ. όπως της Χαμάς). Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο".
Τόσο ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισαν τη ανάγκη να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.