Μακελειό στη Γάζα: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο νοσοκομείο - Πινγκ πονγκ ευθυνών Ισραήλ-Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: H έκρηξη στο νοσοκομείο αλ-Άχλι Αράμπι στη Γάζα που άφησε πίσω εκατοντάδες νεκρούς έχει γίνει αλεξικέραυνο για την οργή σε όλη την περιοχή, πυροδοτώντας διαδηλώσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν επιδοθεί σε αλληλοκατηγορίες, ενώ ο ΟΗΕ ζητά «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». 
Μακελειό στη Γάζα: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο νοσοκομείο - Πινγκ πονγκ ευθυνών Ισραήλ-Χαμάς
4'

Μία φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας σκότωσε περίπου 500 Παλαιστίνιους την Τρίτη (17/10), στο πιο θανατηφόρο περιστατικό από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη συνεχή εκστρατεία βομβαρδισμών ως αντίποινα για τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές πληροφορίες υπέδειξαν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή στρατιωτική ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ του θύλακα, η οποία αρνήθηκε επίσης την ευθύνη.

Το χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Ahli al-Arabi στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες ήταν «άνευ προηγουμένου σε κλίμακα», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Τρίτη, καταδικάζοντας την επίθεση.

Μιλώντας στο Πεκίνο σε ένα φόρουμ όπου παρευρέθηκαν τόσο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι όσο και ο Ρωσικός Πρόεδρος Πούτιν, είπε προς το τέλος της ομιλίας του είπε ότι ένιωθε ότι έπρεπε να αναφερθεί στο τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. «Καλώ για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός... για να αμβλυνθεί ο επικός ανθρώπινος πόνος που παρακολουθούμε», είπε, «Πάρα πολλές ζωές και η μοίρα ολόκληρης της περιοχής κρέμονται απο μία κλωστή».

Η κατάσταση στο νοσοκομείο έχει χαρακτηριστεί ως «απαράμιλλη και απερίγραπτη», τόνισε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα. «Οι γιατροί πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις στο έδαφος και στους διαδρόμους και μερικοί από αυτούς χωρίς αναισθησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δρ Ασράφ Αλ-Κούντρα σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook νωρίς την Τετάρτη. «Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να περιμένουν τις εγχειρήσεις και οι ιατρικές ομάδες προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους στην εντατική θεραπεία».

Πρόσθεσε ότι πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά και γυναίκες που «έχασαν τα χαρακτηριστικά τους», προσθέτοντας ότι πολλοί από τους τραυματισμούς που υπέστησαν «ξεπερνούν τις δυνατότητες των ιατρικών μας ομάδων».

Η αιματοχυσία στο νοσοκομείο σημειώθηκε 11 ημέρες μετά τον νέο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που συνεχίζει να κλιμακώνεται πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην περιοχή, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να σταματήσουν τη σύγκρουση σε όλη τη Μέση Ανατολή

Οργή στον αραβικό κόσμο

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου ζήτησε μια «ημέρα οργής» που θα συμπέσει με την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή σήμερα, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση.

Μετά το κάλεσμα της Χεζμπολάχ, εκατοντάδες διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο προάστιο Αουκάρ, έξω από τη Βηρυτό, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυρπόλησαν ένα κοντινό κτήριο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ οι γιατροί περιέθαλψαν άτομα που επλήγησαν από τα δακρυγόνα. Το AFP ανέφερε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ». Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό, υψώνοντας σημαίες της Χεζμπολάχ και εκτοξεύοντας πέτρες που συσσωρεύτηκαν στην κύρια είσοδο της πρεσβείας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αύξησε τον ταξιδιωτικό του συναγερμό για τον Λίβανο, ενώ εξουσιοδότησε την οικειοθελή, προσωρινή αναχώρηση των μελών της οικογένειας του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού.

Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην ισραηλινή πρεσβεία. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς και ζήτησαν από την κυβέρνηση να κλείσει την πρεσβεία και να καταργήσει μια ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ. Στην πόλη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γαλλίας τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Θάνατος στη Γαλλία και την Αγγλία», φώναζαν οι διαδηλωτές, πετώντας αυγά στους τοίχους της γαλλικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην πλατεία της Παλαιστίνης στο κέντρο της Τεχεράνης για να εκφράσουν την οργή τους, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή