Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα: Το «τζίνι» βγήκε από το μπουκάλι - Στο «πόδι» ο αραβικός κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η φονική επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας σημειώθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις παγκόσμιες διπλωματικές προσπάθειες. To επικοινωνιακό παιχνίδι, η επίσκεψη Μπάιντεν και η επόμενη ημέρα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής
Πόνος και οργή μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας
Α.Ρ
5'

Σε «σημείο καμπής» στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μετρατρέπεται ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους οτι το «τζίνι βγήκε από το μπουκάλι«, ανοίγοντας νέα μέτωπα στον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη και το Ιράκ.

Eίναι μία άκρως «επικίνδυνη στιγμή» για τη Μέση Ανατολή, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη στο νοσοκομείο al Ahli, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Sky News στην περιοχή, Άλιστερ Μπάνκαλ. Ο αραβικός κόσμος δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μια λανθασμένη εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα, προσθέτει

«Δεν είναι μόνο η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ που ισχυρίστηκαν ότι το Ισραήλ χτύπησε αυτό το νοσοκομείο, πολλές οργανώσεις αρωγής το έκαναν επίσης, όπως και ο κοσμήτορας του Αγίου Γεωργίου στην Ιερουσαλήμ, Ρίτσαρντ Σιούελ - ήταν το νοσοκομείο τους που χτυπήθηκε. », είπε ο Μπάνκαλ.

Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις φέρεται να κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε μία από τις βάσεις τους σήμερα το πρωί. «Αυτός είναι ο λόγος που αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι τόσο επικίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή», προσθέτει ο Μπάνκαλ.

Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει τώρα να «μετρήσει προσεκτικά» τα μηνύματά του όταν φτάσει στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, προκειμένου να μην περάσει το όριο μεταξύ υποστήριξης προς το Ισραήλ και «να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω απώλεια αμάχων» και ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φθάνει στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ μετά την επίθεση σε ισραηλινά χωριά και στρατιωτικές βάσεις από ένοπλους της Χαμάς με έδρα τη Γάζα που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου. Πλέον όμως αναμένεται να θέσει «δύσκολα ερωτήματα» στις συναντήσεις του με Ισραηλινούς ηγέτες.

Η οργή του αραβικού κόσμου

Αμέσως μετά την επίθεση ξεκίνησε ένας επικοινωνιακός βομβαρδισμός και απο τις δύο πλευρές , με τα ΜΜΕ της Χαμάς, τα αραβόφωνα δίκτυα, αλλά και τα επίσημα κρατικά τουρκικά ΜΜΕ να αποδίδουν ευθύνες στο Ισραήλ και να ξεκινήσει έτσι ένα γενικευμένο κύμα διαμαρτυρίας, ακόμη και πέραν του μουσουλμανικού κόσμου.

Είχε προηγηθεί ένα αντιισραηλινό μανιφέστο από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φινταν, ο οποίοςσε δηλώσεις του στον Λίβανο έδωσε το σύνθημα για ένα ξέσπασμα του μουσουλμανικού κόσμου εναντίον του Ισραήλ

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο. Παλαιστίνιοι πλημμύρισαν τους δρόμους πολλών πόλεων στη Δυτική Όχθη το βράδυ της Τρίτης, πετώντας πέτρες και φωνάζοντας κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος.

Οι διαδηλωτές εξαγριωμένοι από την έκρηξη στο νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, όπου έβαλαν μεγάλη φωτιά. Μια άλλη ομάδα συγκεντρώθηκε έξω από τη γαλλική πρεσβεία και φέρεται να πετούσε πέτρες στο κτήριο. Η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου κάλεσε τους Μουσουλμάνους και τους Άραβες να «μετακομίσουν αμέσως στους δρόμους και τις πλατείες για να εκφράσουν έντονο θυμό».

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης κουβαλώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των κατοίκων της Γάζας. Διαδηλώσεις οργανώνται επίσης έξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Τεχεράνη, καθώς και στις πρεσβείες του Ισραήλ στην Τουρκία και την Ιορδανία

Για έναν Αμερικανό πρόεδρο, η εμφάνιση σε μια εμπόλεμη ζώνη είναι μια εξαιρετική κίνηση. Το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή την Τετάρτη θα ήταν πάντα ένα στοίχημα με υψηλό διακύβευμα. Αλλά τώρα διεξάγεται σε μια ακόμη πιο ασταθή κατάσταση, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψη του Μπάιντεν έχει σχεδιαστεί για να δείξει περαιτέρω τη σταθερή αλληλεγγύη της Αμερικής προς το εβραϊκό κράτος. Αλλά πρέπει να εξισορροπήσει την υποστήριξή του στον στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς με τις βαθιές ανησυχίες του για το πολιτικό και ανθρωπιστικό κόστος.

Τώρα είναι καιρός ο πρόεδρος των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή και τη μόχλευση που έχει στη διάθεσή του για να προσπαθήσει να περιορίσει την αιματοχυσία και τις απώλειες ζωών και να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Τα γεγονότα στο έδαφος το κάνουν πιο δύσκολο από ποτέ.

Αραβικές χώρες ζήτησαν κατάπαυση του πυρός

Οι 22 αραβικές χώρες στα Ηνωμένα Έθνη απαίτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά την καταστροφική έκρηξη και τη φονική πυρκαγιά στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας.

Ο Ριάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής του ΟΗΕ, είπε ότι τα μέλη της Αραβικής Ομάδας είναι «εξοργισμένα με αυτή τη σφαγή» και επίσης ενωμένα απαιτώντας την άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόληψη του «βίαιου εκτοπισμού» Παλαιστινίων. Ο Μανσούρ είπε ότι μετά τη «σφαγή», ο υψηλότερος στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός γιατί «το πιο σημαντικό πράγμα είναι η διάσωση ζωών»