Πόλεμος Ισραήλ: Υπέρ της «λύσης δύο κρατών» ο Μπάιντεν

Πόλεμος Ισραήλ: Ποια είναι η λύση των δύο κρατών - Τι προβλέπει
2'

Τη «λύση δύο κρατών» για την επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή στηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως προκύπτει από την ομιλία του κατά την επίσκεψή του, σήμερα, στο Τελ Αβίβ.

"Έθνη συνείδησης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν μετρώνται μόνο με το παράδειγμα της δύναμης. Μετρούμε με τη δύναμη του παραδείγματός μας, και γι' αυτό όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε ώστε το Ισραήλ και ο παλαιστινιακός λαός να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και ασφάλεια με αξιοπρέπεια και ειρήνη», είπε.

«Για μένα αυτό σημαίνει λύση δύο κρατών», πρόσθεσε. "Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Ισραήλ με τους γείτονές του. Αυτές οι επιθέσεις ενίσχυσαν μόνο τη δέσμευσή μου και την αποφασιστικότητά μου και τη θέλησή μου να το κάνω αυτό".

Ποια είναι η λύση των δύο κρατών

Η ιδέα της λύσης των δύο κρατών περιλαμβάνει την ειρηνική συνύπαρξη δίπλα - δίπλα ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού κράτους. Είναι ο στόχος της διεθνούς κοινότητας εδώ και δεκαετίες, που χρονολογείται από το Σχέδιο διχοτόμησης του ΟΗΕ του 1947, και πολλά έθνη λένε ότι είναι η μόνη διέξοδος από τη σύγκρουση. Αλλά η πρόοδος στον στόχο δεν ήταν καθόλου εύκολη και έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για πολλά ζητήματα.

Και οι δύο διεκδικούν ως πρωτεύουσά τους μέρη, αν όχι όλα, της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ. Αμφισβητούν πού να χαράξουν σύνορα και συνεχίζουν να συγκρούονται για τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη. Επιπλέον, αυτό που συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που διέφυγαν από το σημερινό Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1948 αποτελεί σημείο διαμάχης. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι υπάρχουν 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.

Θα αναγνώριζε μια γραμμή οριοθέτησης του 1967 γνωστή ως Πράσινη Γραμμή για τη διχοτόμηση της παλαιστινιακής και της ισραηλινής γης, με την επιφύλαξη ανταλλαγής εδαφών βάσει διαπραγματεύσεων, και θα χώριζε την Ιερουσαλήμ μεταξύ των δύο κρατών.