Συναντώνται οι υπουργοί μετανάστευσης της ΕΕ - Στην ατζέντα η ασφάλεια του μπλοκ και το μεταναστικό

Πόλεμος στο Ισραήλ: Με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ορισμένοι από το μπλοκ των «27» έχουν ήδη ζητήσει αυστηρότερα σύνορα, περισσότερους επαναπατρισμούς αλλοδαπών και νέες συμφωνίες με αφρικανικά κράτη
Συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ
Α.Ρ
1'

Οι υπουργοί Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα Πέμπτη (19/10) για να συζητήσουν τη βελτίωση της ασφάλειας στο μπλοκ μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς και τις ανησυχίες για το εάν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα οδηγήσει σε μαζικούς εκτοπισμούς ανθρώπων.

Ορισμένοι στο μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ έχουν ήδη ζητήσει αυστηρότερα σύνορα, περισσότερους επαναπατρισμούς αλλοδαπών και νέες συμφωνίες με αφρικανικά κράτη για να κρατήσουν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ευρώπη από τότε που ένας Τυνήσιος αιτών άσυλο σκότωσε δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ένας δάσκαλος σκοτώθηκε στη βόρεια Γαλλία την περασμένη εβδομάδα σε επίθεση που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε ως «ισλαμική τρομοκρατία». Οι δολοφονίες σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια. είναι πολύ επίκαιρες αυτή τη στιγμή», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στην προετοιμασία των συνομιλιών.

«Τόσο όσον αφορά την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή όσο και για το τι βλέπουμε να συμβαίνει εντός της ΕΕ». Οι υπουργοί δεν αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά θα συζητήσουν θέματα όπως ποιες συγκεκριμένες εξελίξεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να φύγουν σε μεγάλους αριθμούς ή να πυροδοτήσουν βίαιες ενέργειες εντός του μπλοκ.