Ανάλυση CNN: Τι έχει συμβεί στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς ως τώρα – Χάρτες και γραφήματα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Οπτικοποίηση του πολέμου στο Ισραήλ από το CNNi - Από τις σήραγγες της Χαμάς μέχρι τον τρόπο λειτουργίας του Iron Dome
Με ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, κατά το οποίο, όπως υποστήριξε ο στρατός του Ισραήλ, σκοτώθηκε ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων της Χαμάς, αλλά και ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο συνεχίζονται για 14η ημέρα οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Καθώς οι μάχες εντείνονται σε όλη τη Γάζα και το Ισραήλ, το CNNi οπτικοποίησε τον πόλεμο μέσω χαρτών και γραφημάτων.
Ισραηλινός χάρτης των σηράγγων της Χαμάς το 2021:
Η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας που πιστεύεται ότι σκότωσε εκατοντάδες αμάχους
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο βομβαρδισμός προκλήθηκε από λανθασμένο πύραυλο της Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ.
Το CNNi δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αιτία της έκρηξης. Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, έναν πυκνοκατοικημένο θύλακα που φιλοξενεί σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πολλά νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται σε «πραγματική κατάρρευση», λέει το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας
Καθώς τα αποθέματα καυσίμων και οι εφεδρικές γεννήτριες εξαντλούνται και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, τα νοσοκομεία στη Γάζα αναγκάζονται να κλείσουν, θέτοντας χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Το CNNi ανέλυσε και χαρτογράφησε αναφορές για το κλείσιμο νοσοκομείων και τους περιορισμούς κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.
1. Νοσοκομείο Al-Shifa: Η μόνη πηγή νερού είναι ένα πηγάδι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Γάζας στις 12 Οκτωβρίου.
2. Νοσοκομείο Al Awda: Το νοσοκομείο έλαβε μόλις δύο ώρες για να εκκενωθεί στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
3. Νοσοκομείο Beit Hanoun: Οι λειτουργίες σταμάτησαν λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών στις 14 Οκτωβρίου.
4. Νοσοκομείο Al-Quds: Στις 14 Οκτωβρίου, το Ισραήλ είπε στους υπεύθυνους του νοσοκομείου να το εκκενώσουν μέχρι τις 4 μ.μ. την ίδια μέρα, αλλά οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου είπαν ότι δεν μπορούν να μετακινήσουν ευαίσθητους ασθενείς.
5. Νοσοκομείο Baptist Al-Ahli: Έκρηξη στις 17 Οκτωβρίου σκότωσε εκατοντάδες, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.
6. Νοσοκομείο Παίδων Al-Durrah: Το νοσοκομείο εκκενώθηκε στις 14 Οκτωβρίου αφού φέρεται να στοχοποιήθηκε με διεθνώς απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γάζας.
7. Μάρτυρες Al-Aqsa: Το νοσοκομείο χρησιμοποιεί φορτηγά παγωτού από τοπικά εργοστάσια ως αυτοσχέδια νεκροτομεία.
8. Ευρωπαϊκή Γάζα: Η μόνη πηγή νερού είναι από ένα πηγάδι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Γάζας στις 12 Οκτωβρίου.
9. Νοσοκομείο Κουβέιτ: Αφού έλαβε μια δεύτερη προειδοποίηση στις 16 Οκτωβρίου για εκκένωση, ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι το νοσοκομείο δεν θα το έκανε.
Είπαν στους πολίτες που ζουν στη βόρεια Γάζα να φύγουν νότια
Ο ισραηλινός στρατός είπε σε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πυκνοκατοικημένη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, και να εγκατασταθούν στα νότια της λωρίδας.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η οδηγία θα προκαλέσει «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».
Απολογισμός νεκρών στις ισραηλοπαλαιστινιακές συγκρούσεις τα τελευταία 15 χρόνια
Η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει περισσότερους από 1.400 θανάτους στο Ισραήλ και τουλάχιστον 3.785 στη Γάζα από τις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις αρχές και στις δύο πλευρές.
Η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει καθώς το Ισραήλ αποκόπτει τη Γάζα
Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Γάζα αυξάνεται καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται.
Με όλες τις διαβάσεις κλειστές, οι βασικές προμήθειες, όπως καύσιμα, τρόφιμα και νερό δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή, αφήνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση.
Τα νοσοκομεία και οι κάτοικοι βασίζονται σε γεννήτριες για ρεύμα, οι οποίες εξαντλούνται σε καύσιμα και η πρόσβαση στο νερό επηρεάζεται από τις διακοπές ρεύματος.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ξεπερνούν κατά πολύ τον πόλεμο Γάζας-Ισραήλ το 2014
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ρίξει περίπου 6.000 βόμβες στη Γάζα μεταξύ 7 και 12 Οκτωβρίου, δηλαδή όσες έριξαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της 50ήμερης σύγκρουσης Γάζας-Ισραήλ το 2014, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Άμυνας (IDF).
Καθώς οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατακλύσουν περιοχές, υπάρχει ελάχιστος χώρος για να προωθηθούν. Σε όλη τη Μέση Ανατολή, η Γάζα είναι από τις μικρότερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις.
Το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ
Το κινητό σύστημα αεράμυνας αποτελείται από 10 μπαταρίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων με δυνατότητα ελιγμών. Η στρατηγική τοποθέτησή τους παρέχει ένα αμυντικό φράγμα έναντι ρουκετών, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για έως και 60 τετραγωνικά μίλια κατοικημένων περιοχών και το Ισραήλ στο παρελθόν υπερηφανεύεται για ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%.
1. Ανιχνεύουν
Το ραντάρ αναγνωρίζει έναν εισερχόμενο πύραυλο σε απόσταση 2,5 έως 43 μιλίων ή 4 έως 70 χιλιομέτρων από την μπαταρία και στέλνει πληροφορίες σχετικά με την πορεία του πυραύλου στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου.
2. Προβλέπουν
Το κέντρο ελέγχου υπολογίζει τη θέση της πρόσκρουσης και προβλέπει εάν ο πύραυλος πρόκειται να χτυπήσει κατοικημένες περιοχές.
3. Εκτιμούν
Το σύστημα στοχεύει πυραύλους που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για αστικές περιοχές και υποδομές όταν αντιμετωπίζουν πολλαπλές ταυτόχρονες απειλές, αγνοώντας τους πυραύλους που είναι πιθανό να πλήξουν ακατοίκητες περιοχές ή να πέσουν στη θάλασσα.
4. Αναχαιτίζω
Το σύστημα ελέγχου συνδέεται με έναν εκτοξευτή που εκτοξεύει έναν πύραυλο για να καταστρέψει έναν άλλο πύραυλο, εάν η αναχαίτιση κριθεί δικαιολογημένη.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξοδέψει πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα Iron Dome από το 2011, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.
Το Ισραήλ θα λάβει σχεδόν το ήμισυ της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του 2024
Πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να λάβει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για το επόμενο οικονομικό έτος — το ίδιο με τα τελευταία τρία χρόνια.