Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Αίγυπτος ανοίγει τη Ράφα για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα
Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.
Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ξέσπασε έπειτα από μια άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.
Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.
Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ' όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα «αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.
Φράγματα από μπετόν, που είχαν τοποθετηθεί στο σύνορο κοντά στο πέρασμα της Ράφα, αφαιρέθηκαν από τους Αιγυπτίους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.
Χθες, Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως «η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Προηγουμένως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως πέτυχε από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «αφήσει να περάσουν μέχρι 20 φορτηγά», ένας αριθμός εντελώς ανεπαρκής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει σε τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας - το 60% των οποίων εξαρτώνταν ήδη πριν από τον πόλεμο από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ο αμερικανός απεσταλμένος για τη βοήθεια στη Γάζα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ «συνάντησε ισραηλινούς και αιγύπτιους αξιωματούχους για να δημιουργήσουν μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας».
Το Ισραήλ, το οποίο επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας εδώ και περισσότερο από 16 χρόνια, δεν σταματά να επαλαμβάνει πως φοβάται ότι από τη βοήθεια θα επωφεληθεί η Χαμάς και όχι οι άμαχοι και έθεσε τους όρους του: η βοήθεια θα πάει μόνο στους «αμάχους» και αποκλειστικά «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», προς το οποίο ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν.