Φοβούνται νέα «θανάσιμη έκπληξη» από τη Χαμάς - Τα υποβρύχια drones και το μυστικό οπλοστάσιο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς είναι γνωστό ότι απέκτησε υποβρύχια drones και άλλα νέα όπλα, τα οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα, γράφει η Washington Post, σε ανάλυση για το οπλοστάσιο που φέρεται να έχει στα χέρια της η οργάνωση
10'

Στο τέλος του 2016, ο μηχανικός αεροδιαστημικής Moχάμεντ Ζουάρι καθόταν στο αυτοκίνητό του σε μια παραθαλάσσια πόλη της Τυνησίας όταν ένα φορτηγό σταμάτησε μπροστά του, εμποδίζοντάς του το δρόμο. Δύο καλυμμένες φιγούρες τον πλησίασαν, τον πυροβόλησαν και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα, είπε η αστυνομία, αφήνοντας τον ετοιμοθάνατο Ζουάρι να αιμορραγεί στο μπροστινό κάθισμα.

Ήταν ένα επαγγελματικό χτύπημα και οι υποψίες έπεσαν γρήγορα στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, τη Μοσάντ. Οι Ισραηλινοί είχαν λόγους να θέλουν νεκρό τον Ζουάρι: Ήταν δημοσίως γνωστός ως κατασκευαστής drones για τη Χαμάς. Τη στιγμή του θανάτου του, ο εκπαιδευμένος στο Ιράν Zουάρι ολοκλήρωνε το αριστούργημα του, ένα υποβρύχιο drone που θα μπορούσε να οπλιστεί με εκρηκτικά για να επιτεθεί σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου, λιμενικές εγκαταστάσεις και πλοία στη θάλασσα.

Η δολοφονία τερμάτισε την καριέρα του κατασκευαστή όπλων της Χαμάς, αλλά η πολύτιμη εφεύρεσή του επέζησε, τουλάχιστον στο σχεδιασμό. Οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν και κατέστρεψαν ένα παρόμοιο υποβρύχιο drone το 2021 καθώς η Χαμάς προσπαθούσε να το εκτοξεύσει από μια παραλία στη Γάζα. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η Χαμάς έχει σχεδόν σίγουρα περισσότερα παρόμοια μέσα σε κρυφά οπλοστάσια που μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν άλλα προηγμένα όπλα τα οποία η οργάνωση προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποκτήσει.

Η «θανάσιμη έκπληξη» της Χαμάς

Καθώς η ένταση του πολέμου στη Γάζα αυξάνεται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκαλύψει η Χαμάς μια θανάσιμη έκπληξη, σύμφωνα με αναλυτές που μελετούν τις στρατιωτικές δυνατότητες της ομάδας. Μια μέρα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει 35 μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά- όλα βασισμένα στα πρώιμα σχέδια όπλων του Ζουάρι - στην επίθεση που ονόμασαν «Επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ Άκσα»

Οι εμπειρογνώμονες της ομάδας είναι επίσης γνωστό ότι έχουν αποκτήσει τεχνολογία για μια σειρά από νέα όπλα, από ισχυρές νάρκες και βόμβες στο δρόμο μέχρι πυρομαχικά ακριβείας. Μερικά αναπτύχθηκαν από μηχανικούς της Χαμάς εκτός Γάζας, στις περισσότερες περιπτώσεις με τεχνική βοήθεια από το Ιράν.

Τα περισσότερα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου ήταν γνωστά. Αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι η Χαμάς μπορεί να κρατά ένα πιο προηγμένο τεχνολογικά οπλοστάσιο στο αποθεματικό της, προτιμώντας να αναπτύξει αυτά τα όπλα ως απάντηση σε μια ισραηλινή χερσαία επίθεση που οι ηγέτες της σίγουρα γνώριζαν ότι θα ερχόταν.

«Είναι πολύ πιθανό η Χαμάς να έχει δυνατότητες που δεν έχουμε δει ακόμα, αλλά μπορεί να δούμε αργότερα», είπε ο Φάμπιαν Χινς, ειδικός σε πυραύλους και αμυντικός αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, μία βρετανική δεξαμενή σκέψης. Εάν η Χαμάς ακολουθεί τον ίδιο οδηγό με τη σύμμαχό της Χεζμπολάχ - την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση που πολέμησε με το Ισραήλ το 2006 - μπορεί να επιδιώξει να προσελκύσει ισραηλινές δυνάμεις και στη συνέχεια να χτυπήσει απροσδόκητα, ίσως εναντίον στόχων μακριά από την πρώτη γραμμή, είπε.

Ο «Σιδερένιος Θόλος» αναχαιτίζει ρουκέτεςΑΡ

«Η ιδέα είναι να φτάσουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο κλιμάκωσης», είπε, «και μετά να τραβήξουμε το κουνέλι από το καπέλο». Η Χαμάς έλαβε όπλα και εκπαίδευση από το Ιράν, λένε αξιωματούχοι. Αξιωματούχος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με όπλα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εναντίον των Ισραηλινών σε μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, λέγοντας μόνο: «Έχουμε συστήματα προστασίας».

Η εκπληκτική νέα ικανότητα της Χεζμπολάχ στον πόλεμο του 2006 ήταν ένας πύραυλος κατά πλοίων. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν δει κανένα στοιχείο ότι η Χεζμπολάχ ήταν ικανή να χτυπήσει πλοία του πολεμικού ναυτικού μίλια μακριά από την ακτή μέχρι τις 12 Ιουλίου εκείνου του έτους, όταν, τις πρώτες πρωινές ώρες έντονων μαχών, ένας πύραυλος της Χεζμπολάχ έπληξε το INS Hanit, τη ναυαρχίδα του Ισραηλινού Ναυτικού, σκοτώνοντας τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Εάν η Χαμάς σχεδιάζει μια παρόμοια έκπληξη, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα υποθαλάσσιο drone παρόμοιο με αυτό που ο Ζουάρι κατασκεύαζε για τη Χαμάς πριν από περισσότερα από επτά χρόνια, σύμφωνα με τον Χινς και άλλους αναλυτές. Ή θα μπορούσε να είναι μεγάλος πύραυλος εξοπλισμένος με ένα σύστημα καθοδήγησης ακριβείας, που ενδεχομένως θα επέτρεπε στην ομάδα να χτυπήσει με ακρίβεια ζωτικής σημασίας υποδομές ή στρατιωτικές βάσεις πολλά μίλια μακριά. Μέχρι στιγμής, οι χιλιάδες ρουκέτες και πύραυλοι της Χαμάς που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ δεν είχαν εξελιγμένα στοιχεία, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι, παρόλο που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ομάδα απέκτησε βασική τεχνολογία από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ πριν από χρόνια.

Η υποστήριξη του Ιράν

Τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα και οχήματα, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιο ισχυρές παραλλαγές των θανατηφόρων βομβών στην άκρη του δρόμου οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν εργάζονται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες για να τελειοποιήσουν. Νωρίτερα αυτό το έτος, οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν περιέγραφαν πώς Ιρανοί ειδικοί καθοδήγησαν μαχητές με έδρα τη Συρία να κατασκευάσουν βόμβα που θα μπορούσε να κόψει τη χαλύβδινη επένδυση ενός άρματος μάχης από 75 πόδια μακριά.

«Το Ισραήλ έχει επενδύσει σε βαριά εξάρτηση για τα οχήματά του, αλλά αν έχετε μια θαμμένη βόμβα 500 ή 1.000 λιβρών στο δρόμο, μπορεί να ανατρέψει ένα θωρακισμένο όχημα ή να σηκώσει ένα τανκ από το έδαφος», δήλωσε ο Michael Eisenstadt, διευθυντής του στρατού, ερευνητής ασφάλειας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής. «Αυτό για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπο του κύματος έκρηξης στο πλήρωμα - ακόμα κι αν επιζήσουν».

Η ισχυρή βόμβα που περιγράφεται στις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ήταν ένας εκρηκτικά διαμορφωμένος διεισδυτής, μια πιο ισχυρή εκδοχή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν από αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν σε δεκάδες θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών νηοπομπών κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Ένα έγγραφο που αποτελούσε μέρος του απόρρητου υλικού που διέρρευσε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord ανέφερε ότι η επίλεκτη μονάδα Quds Force του Ιράν επέβλεπε τις δοκιμές ενός τέτοιου εκρηκτικού, το οποίο φέρεται να έσπασε μια δεξαμενή σε μια επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία που διεξήχθη στα τέλη Ιανουαρίου στο Dumayr, ανατολικά της Δαμασκού, της συριακής πρωτεύουσας. Μια προφανής προσπάθεια χρήσης τέτοιων συσκευών κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία προφανώς αποτράπηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν κατασχέθηκαν τρεις βόμβες από Κούρδους μαχητές που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ.

Οι ενισχυμένες δυνατότητες της Χαμάς σε μια σειρά οπλικών συστημάτων προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη που παρέχει το Ιράν, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη κατεύθυνε ή ενέκρινε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι γνωστό ότι παρείχαν εκπαίδευση και τεχνογνωσία υψηλής τεχνολογίας στη Χαμάς και τους συμμάχους της ως μέρος της στρατιωτικής υποστήριξης που υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια. σε παλαιστινιακές ομάδες.

Το Ιράν παρέχει εδώ και χρόνια πρωτότυπα για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια μικρότερη φατρία με έδρα τη Γάζα που έχει ενωθεί με τη Χαμάς στη μάχη με τους Ισραηλινούς. Βοήθησε επίσης τη Χεζμπολάχ να πετάξει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους, πολλοί εξοπλισμένοι με συστήματα καθοδήγησης που θα της επέτρεπαν να χτυπούν με ακρίβεια μακρινούς στόχους. Παρόμοια όπλα βοήθησαν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη να πετύχουν απευθείας πλήγματα σε διυλιστήρια πετρελαίου και πολιτικά αεροδρόμια στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια. Την Πέμπτη, ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε πυραύλους Χούτι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι μπορεί να είχαν στόχο στόχους στο Ισραήλ.

Χρησιμοποιώντας ιρανική τεχνολογία, η Χαμάς έχει κατασκευάσει υπόγεια εργοστάσια ικανά να παράγουν μαζικά πυραύλους και drones. Βασικά εξαρτήματα, όπως εκρηκτικά και ηλεκτρονικά κυκλώματα, μεταφέρονται λαθραία στον θύλακα μέσω τούνελ ή απορρίπτονται από την ακτή της Γάζας με βάρκα, λένε Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ενώ το λαθρεμπόριο σχετικά μεγάλων αντικειμένων όπως οι πύραυλοι είναι δύσκολο, τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη μετατροπή πυραύλων σε κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας είναι μικρά, σύμφωνα με τον Χινς, έναν από τους αρκετούς αναλυτές που εκτιμούν ότι η Χαμάς έχει πιθανώς τέτοια όπλα. «Δεν θα χρειαζόσουν καν σακίδιο για να μεταφέρεις λαθραία τα εξαρτήματα. Θα μπορούσατε να τα βάλετε σε μια φανταχτερή τσάντα», είπε.

Η κατασκευή υποβρύχιου drone

Η κατασκευή ενός υποβρύχιου drone είναι μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά η Χαμάς έχει αποδείξει ότι είναι τεχνολογικά ικανή να το κάνει. Το βασικό σχέδιο εκπονήθηκε πριν από χρόνια από τον Zoυάρι, τον αεροδιαστημικό μηχανικό που εργαζόταν για τη Χαμάς στη Γάζα πριν επιστρέψει στη γενέτειρά του, το Σφαξ, στις ακτές της Τυνησίας, για να κατασκευάσει το πρωτότυπο.

Η προοπτική των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διασχίζουν τα παράκτια ύδατα για να ανατινάξουν ισραηλινά λιμάνια και πλοία φαίνεται να έχει φοβίσει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να αναλάβουν δράση. Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή της ομάδας των δολοφόνων που σκότωσε τον μηχανικό μόλις λίγα βήματα από το σπίτι του το 2016, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Χαμάς που συνδέει τη δολοφονία με τη Μοσάντ.

Κληθείς από Ισραηλινούς δημοσιογράφους να σχολιάσει το περιστατικό, ο Άβιγκτορ Λιμπερμαν, υπουργός Άμυνας της χώρας τότε, είπε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να «προστατεύσει τα συμφέροντά μας». Δύο Βόσνιοι υπήκοοι συνελήφθησαν αργότερα σε σχέση με το έγκλημα, αν και τα δικαστήρια έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί το αίτημα της Τυνησίας για έκδοση των υπόπτων.

Η ανακάλυψη από τις ισραηλινές δυνάμεις ενός υποβρύχιου drone της Χαμάς το 2021 απέδειξε ότι οι εργασίες για το έργο συνεχίστηκαν. Το σκάφος, που καταστράφηκε από ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος καθώς εκτοξευόταν από παραλία της Γάζας, ήταν ικανό να μεταφέρει περίπου 66 κιλά ισχυρών εκρηκτικών, δήλωσε εκπρόσωπος του IDF.

Τέτοιες ανακαλύψεις έχουν αμφισβητήσει την αντίληψη ορισμένων Ισραηλινών ότι η ανώτερη τεχνολογία τους θα τους κρατήσει ασφαλείς. Οι πρώιμες έρευνες για τις αποτυχίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στις 7 Οκτωβρίου υποδηλώνουν ότι οι Ισραηλινοί είχαν ψευδή αίσθηση ασφάλειας επειδή πίστευαν ότι η απειλή της Χαμάς είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από ένα περίτεχνο αμυντικό δίκτυο συνοριακών τειχών, ηλεκτρονικών αισθητήρων και αντιπυραυλικών συστημάτων όπως ο Σιδερένιος Θόλος. Ωστόσο, η Χαμάς κατάφερε να αιχμαλωτίσει τις περίφημες αμυντικές και στρατιωτικές υπηρεσίες της χώρας.

«Αυτός είναι ο ασύμμετρος πόλεμος του 21ου αιώνα», είπε ο Λένι Μπεν-Ντέιβιντ, πρώην αναπληρωτής αρχηγός αποστολής της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και συγγραφέας πολλών εκθέσεων για τη Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες. «Αυτό που μάθαμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε τα πράγματα».