Νέο μήνυμα Μπάιντεν: «Οι τρομοκράτες πρέπει να πληρώσουν, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω»
Πόλεμος στο Ισραήλ: «Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω», έγραψε μεταξύ άλλων
Μια ακόμα ανάρτηση για τον πόλεμο στο Ισραήλ έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην οποία έγραψε ότι οι τρομοκράτες πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς θα συνεχίζουν να προκαλούν «χάος, θάνατο και καταστροφή».
Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έγραψε:
«Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα για την τρομοκρατία τους ή όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, προκαλούν περισσότερο χάος, θάνατο και καταστροφή.
Και το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται.
Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω.
Στη δεύτερη ομιλία από το Οβάλ Γραφείο της προεδρίας του, ο Μπάιντεν είπε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να προσφέρει βοήθεια τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Ουκρανία και κατήγγειλε τη μάστιγα του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας στο εσωτερικό.
Η 15λεπτη ομιλία του Αμερικανού προέδρου προσπάθησε να συνδυάσει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή για να πείσει τους κουρασμένους από τον πόλεμο ψηφοφόρους και τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους για τις υποχρεώσεις της Αμερικής. Είναι μια σύγκριση που θα προκαλέσει ανησυχία ειδικά καθώς το Ισραήλ, με εξαιρετικά ανώτερη στρατιωτική ισχύ, προετοιμάζεται για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα.
«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο Μπάιντεν, καθισμένος στο γραφείο του με σημαίες, οικογενειακές φωτογραφίες, χρυσές κουρτίνες και ένα σκοτεινό παράθυρο πίσω του.
Οι κρίσεις αποτελούν ένα τρομακτικό διπλωματικό τεστ για τον πρώην πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος, στα 80 του, είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το κράτος του Ισραήλ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει ένα ταξίδι αστραπή στη χώρα την Τετάρτη
«Επενδύουμε στην αμερικανική ασφάλεια»
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα Παρασκευή (21/10) θα στείλει ένα επείγον αίτημα προϋπολογισμού στο Κογκρέσο για να χρηματοδοτήσει τη στήριξη εταίρων, όπως το Ισραήλ και η Ουκρανία. «Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα ωφελήσει την αμερικανική ασφάλεια για γενιές».
Ο Μπάιντεν συνέδεσε άμεσα τον Πούτιν με τη Χαμάς στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ενώ ζήτησε βοήθεια για το Ισραήλ και την Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ευθύνη της Αμερικής - άρα προσωπική του ευθύνη - να υπερασπιστεί τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.
Αυτή ήταν μία ειλικρινή και παθιασμένη ομιλία από έναν άνθρωπο που δε συνδέεται πάντα με τους ψηφοφόρους, αλλά είναι πολύ καλός στο να μεταδίδει ενσυναίσθηση με όσους υποφέρουν σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, σχολιάζει το BBC
Στόχος του να εξηγήσει στους Αμερικανούς πολίτες γιατί είναι προς το συμφέρον τους. Γιατί πρέπει να νοιάζονται για τους ξένους πολέμους χιλιάδες μίλια μακριά. Και γιατί οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πρέπει να στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό για να προωθήσουν τους στόχους του στην εξωτερική πολιτική.
Το αίτημα για 100 δις δολάρια
Ο πρακτικός σκοπός αυτής της ομιλίας ήταν να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο να συμφωνήσει με το αίτημά του - που αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, για την υποστήριξη του Ισραήλ και της Ουκρανίας.
Μιλώντας για το ταξίδι του στο Ισραήλ, φρόντισε να τονίσει τη συμπαράστασή του για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, καθώς και να μιλήσει για τη συνάντηση με τις οικογένειες των Ισραηλινών και Αμερικανών θυμάτων των επιθέσεων της Χαμάς.
Η Αμερική στέλνει όπλα για να βοηθήσει στην άμυνα του Ισραήλ, αλλά ο Μπάιντεν εξήγησε επίσης ότι είχε μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανάγκη να φροντίσει ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Καταδίκασε πλήρως το «καθαρό ανόθευτο κακό» της Χαμάς, αλλά είπε ότι δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.
Και ανέφερε τη συμφωνία που είχε εξασφαλίσει ότι θα επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο Μπάιντεν συνέδεσε τις βάναυσες τακτικές της Χαμάς και τη συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συνέδεσε τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η Αμερική πρέπει να εμπλακεί και στις δύο αυτές συγκρούσεις επικαλούμενος τις ιδρυτικές αρχές της ελευθερίας και της ελευθερίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής -τόσο πρακτικά όσο και φιλοσοφικά- να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. «Είμαστε το βασικό έθνος», είπε. Έκανε έκκληση στον αμερικανικό πατριωτισμό για να υποστηρίξει τις πολιτικές του και, ελπίζει, να πείσει το Κογκρέσο να πληρώσει γι' αυτές.