Bloomberg: Το κοινό σχέδιο Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ για τη Γάζα με στόχο την ανατροπή της Χαμάς
Ο πόλεμος στο Ισραήλ μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι καταστρώνουν ήδη σχέδια για την επόμενη μέρα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν την εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μίας –υποστηριζόμενης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών– μεταβατικής κυβέρνησης και με την εμπλοκή αραβικών κυβερνήσεων, όπως αποκάλυψε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από την αμερικανική πλευρά
Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται άμεσα από τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, όπως το εύρος της επιτυχίας της αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο και ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Ακόμη, υπογράμμισαν ότι αυτό το σχέδιο θα χρειαζόταν στήριξη από αραβικά κράτη της περιοχής, προοπτική η οποία είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη.
Ανησυχίες στην Ουάσιγκτον
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι δεν αποσκοπούν σε κατοχή της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, καθιστούν σαφές σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν παραμονή στην εξουσία της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινούς και κρατώντας περί τους 200 ομήρους.
Η πρόκληση της επίτευξης αυτών των δύο στόχων ενέτειναν τις ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι το Ισραήλ δεν έχει μελετήσει επαρκώς την επόμενη μέρα μετά τη χερσαία επιχείρηση. Επιπλέον, προειδοποιούν πως μία επίθεση στη Γάζα χωρίς ξεκάθαρο στόχο πέρα από την ανατροπή της Χαμάς θα μπορούσε να μετατρέψει τη σύρραξη σε περιφερειακό πόλεμο. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημόσια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, μετά τον πόλεμο.
Λωρίδα της Γάζας: Τα ερωτηματικά στο σχέδιο για μεταβατική κυβέρνηση
Η τοποθέτηση μεταβατικής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και φυσικά, πιο πολύπλοκη η αποδοχή μίας τέτοιας λύσης από αραβικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Άσερ, πρώην αναλυτή της CIA για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή.
«Σχέδιο που προβλέπει δυνητικά την εμπλοκή αραβικών κυβερνήσεων, θα απαιτήσει μία μεγάλη αλλαγή ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη συνεργάζονται μεταξύ τους. Θα απαιτούσε, επίσης, ένα άλμα εμπιστοσύνης από μέρους του Ισραήλ», τόνισε.
Την 20ή Οκτωβρίου, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιώβ Γκαλάντ, άφησε να εννοηθεί ότι η πατρίδα του δε σκοπεύει να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη λήξη της επιχείρησης. Το Ισραήλ σκοπεύει να αποσυνδεθεί από τη Γάζα και να δημιουργήσει μία «νέα πραγματικότητα ασφάλειας» στην περιοχή, υπογράμμισε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας στο Τελ Αβίβ.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, πρότεινε να μεταβιβασθεί ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, που είχε ηττηθεί σε εκείνη την περιοχή από τη Χαμάς, στις εκλογές του 2006. «Τελικά, πιστεύω ότι το καλύτερο θα είναι να επιστρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα», υποστήριξε.