Χολέρα και μολυσματικές ασθένειες η επόμενη μεγάλη απειλή για τη Γάζα

Οι υπηρεσίες της Oxfam και των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει κρίσεις χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών

Χολέρα και μολυσματικές ασθένειες η επόμενη μεγάλη απειλή για τη Γάζα
4'

Η Γάζα βιώνει για 15η ημέρα τον ισραηλινό αποκλεισμό και οι κάτοικοί της βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ρεύμα, νερό και τρόφιμα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ μόλις σήμερα άνοιξε για λίγο το πέρασμα της Ράφα για μόλις 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα προϊόντα υγιεινής έχουν εξαφανιστεί από τα λίγα σούπερ μάρκετ που είναι ανοιχτά και το νερό που πωλείται από ιδιώτες πωλητές που διαθέτουν μικρές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια έχει διπλασιαστεί σε τιμή από τα 30 σέκελ (7,40 δολάρια) στα 60 σέκελ (15 δολάρια).

Οι υπηρεσίες της Oxfam και των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει κρίσεις χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών, εάν δεν παραδοθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ διέκοψε τον αγωγό ύδρευσης προς τη Γάζα, μαζί με τα καύσιμα και τις παροχές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς.

Τα περισσότερα από τα 65 αντλιοστάσια λυμάτων της Γάζας και οι πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με την Oxfam, τα ακατέργαστα λύματα απελευθερώνονται τώρα στη θάλασσα, ενώ στερεά απόβλητα καταλήγουν επίσης σε ορισμένους δρόμους δίπλα σε πτώματα που περιμένουν να ταφούν.

Οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι δήμοι δεν μπορούν να αντλήσουν νερό σε κατοικημένες περιοχές λόγω της έλλειψης ρεύματος. Μερικοί άνθρωποι στη Γάζα βασίζονται στο αλμυρό νερό της βρύσης από τον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα του θύλακα, ο οποίος είναι μολυσμένος με λύματα και θαλασσινό νερό, ή έχουν καταφύγει στο πόσιμο θαλασσινό νερό. Άλλοι αναγκάζονται να πίνουν από πηγάδια.

Ο ΟΗΕ λέει ότι αυτή τη στιγμή στη Γάζα διατίθενται μόνο τρία λίτρα νερού την ημέρα ανά άτομο για να καλύψει όλες τις ανάγκες του, όπως το πόσιμο, το πλύσιμο, το μαγείρεμα και το ξέπλυμα της τουαλέτας. Μεταξύ 50-100 λίτρων νερού κάθε μέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα για να καλύψει ένα άτομο τις βασικές του απαιτήσεις υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι φόβοι αυξάνονται ότι η αφυδάτωση και οι υδατογενείς ασθένειες θα οδηγήσουν σε ανθρωπιστική καταστροφή εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν σκοτώσει 4.137 Παλαιστίνιους .

Δύο φορές την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν φήμες για συμφωνία, υποδηλώνοντας ένα επικείμενο άνοιγμα της διέλευσης που δεν συνέβη.

Ο Μάθιου Τράσκοτ, Επικεφαλής Ανθρωπιστικής Πολιτικής στην Oxfam, είπε ότι αισθάνεται απογοήτευση με την ιδέα ότι οι ασθένειες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ενώ νερό και φάρμακα συσσωρεύονται λίγα χιλιόμετρα πέρα ​​από τα σύνορα.

«Η χολέρα είναι μόνο μία από τις πολλές υδατογενείς ασθένειες που μπορεί να εξαπλωθεί – αν μπορέσουμε να λάβουμε βοήθεια, πολλά από αυτά μπορούν να προληφθούν», είπε. «Αλλά δεν μπορείτε να παρέχετε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις όπου εξακολουθούν να πέφτουν βόμβες».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Τετάρτη για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να αμβλυνθεί ο «επικός ανθρώπινος πόνος». Την ίδια μέρα, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , το οποίο υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα άλλα μέλη, απαιτώντας μια ανθρωπιστική παύση στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.

Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξουν περισσότερα περιστατικά όπως η έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli την Τρίτη. «Ανησυχούμε πολύ για τις επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε στο Al Jazeera ο Richard Brennan, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ.

Τέσσερα από τα 34 νοσοκομεία δεν λειτουργούν πλέον, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, καθώς άλλα ξεχειλίζουν από τραυματισμένους ασθενείς και οικογένειες που χρειάζονται καταφύγιο. «Οι συνθήκες είναι ώριμες για την εξάπλωση μιας σειράς διαρροϊκών και δερματικών ασθενειών», είπε ο Brennan, με κυματιστικές επιπτώσεις να γίνονται αισθητές στην περιοχή.

Το 2022, η χολέρα εξαπλώθηκε σε όλη τη Συρία και τον Λίβανο , σκοτώνοντας τουλάχιστον 97 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από AlJazeera

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή