Όπερα του Σίδνεϊ: Η ιστορία ενός εμβληματικού κτηρίου μέσα από φωτογραφίες

Καθώς γιορτάζει τα 50α γενέθλιά της, ας ρίξουμε μια ματιά στη ζωή της Όπερας του Σίδνεί.
Όπερα του Σίδνεϊ: Η ιστορία ενός εμβληματικού κτηρίου μέσα από φωτογραφίες
Getty Images
2'

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του 20ου αιώνα, η Όπερα του Σίδνεϊ έχει αναδειχθεί σε σύμβολο για τη σύγχρονη Αυστραλία. Τα εντυπωσιακά λευκά πανιά του κτηρίου άνοιξαν νέους δρόμους για την αρχιτεκτονική και τη μηχανική παγκοσμίως.

Η ίδια η κατασκευή έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως μία «οραματική άσκηση στην οικοδόμηση εθνούς από ένα νέο, σε μεγάλο βαθμό μεταναστευτικό κράτος, που θέλει να αυτοπροσδιοριστεί».

Ο χώρος παραστάσεων που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τόπος συνάντησης για τους παγκόσμιους ηγέτες, η Όπερα έχει φιλοξενήσει ανθρώπους όπως ο Μπομπ Ντίλαν, η Έλα Φιτζέραλντ και ο Νέλσον Μαντέλα.

_131470548_opera.jpg.jpg
Getty Images

Καθώς γιορτάζει τα 50α γενέθλιά της, ας ρίξουμε μια ματιά στη ζωή της Όπερας του Σίδνεί.

Η ιδέα για την Όπερα γεννήθηκε από ένα διεθνή διαγωνισμό του 156 που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, για να σχεδιάσει έναν χώρο παραστάσεων που θα έβαζε το Σίδνεϊ στον χάρτη. Από τις 233 συμμετοχές, ο απρόσμενος νικητής ήταν ο άγνωστος νεαρός Δανός αρχιτέκτονας Jorn Utzon.

Η Όπερα του Σίδνεϊ εγκαινιάστηκε επίσημα από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β στις 20 Οκτωβρίου 1973, με πυροτεχνήματα και τη Συμφωνία Νο. 9 του Μπετόβεν να σηματοδοτούν την περίσταση.

Getty Images

Τον Ιούλιο του 1973 η Dalgerie ήταν η πρώτη όπερα που ανέβηκε στον χώρο, ενώ το 1977 το σουηδικό ποπ φαινόμενο ΑΒΒΑ έδωσε συναυλία στην Όπερα, ενώ το 1990 μετά την αποφυλάκισή του ο Νέλσον Μαντέλα έγινε δεκτός από 40.000 Αυστραλούς στα σκαλιά της Όπερας.

ABBA / Getty Images
Nelson Mandela / Getty Images

Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Κάθι Φρίμαν, η πρώτη αθλήτρια των Αβορίγινων που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο άνοιξε την λαμπαδηδρομία έξω από την Όπερα.

Getty Images

Πιο πρόσφατα, η Όπερα έγινε το επίκεντρο του Vivid Sydney - ένα ετήσιο φεστιβάλ φωτός, μουσικών ιδεών και καλλιτεχνικής έκφρασης. Περιλαμβάνει υπαίθριες καθηλωτικές εγκαταστάσεις φωτός και παραστάσεις από ντόπιους και διεθνείς μουσικούς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή