Όπερα του Σίδνεϊ: Η ιστορία ενός εμβληματικού κτηρίου μέσα από φωτογραφίες
Καθώς γιορτάζει τα 50α γενέθλιά της, ας ρίξουμε μια ματιά στη ζωή της Όπερας του Σίδνεί.
Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του 20ου αιώνα, η Όπερα του Σίδνεϊ έχει αναδειχθεί σε σύμβολο για τη σύγχρονη Αυστραλία. Τα εντυπωσιακά λευκά πανιά του κτηρίου άνοιξαν νέους δρόμους για την αρχιτεκτονική και τη μηχανική παγκοσμίως.
Η ίδια η κατασκευή έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως μία «οραματική άσκηση στην οικοδόμηση εθνούς από ένα νέο, σε μεγάλο βαθμό μεταναστευτικό κράτος, που θέλει να αυτοπροσδιοριστεί».
Ο χώρος παραστάσεων που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τόπος συνάντησης για τους παγκόσμιους ηγέτες, η Όπερα έχει φιλοξενήσει ανθρώπους όπως ο Μπομπ Ντίλαν, η Έλα Φιτζέραλντ και ο Νέλσον Μαντέλα.
Καθώς γιορτάζει τα 50α γενέθλιά της, ας ρίξουμε μια ματιά στη ζωή της Όπερας του Σίδνεί.
Η ιδέα για την Όπερα γεννήθηκε από ένα διεθνή διαγωνισμό του 156 που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, για να σχεδιάσει έναν χώρο παραστάσεων που θα έβαζε το Σίδνεϊ στον χάρτη. Από τις 233 συμμετοχές, ο απρόσμενος νικητής ήταν ο άγνωστος νεαρός Δανός αρχιτέκτονας Jorn Utzon.
Η Όπερα του Σίδνεϊ εγκαινιάστηκε επίσημα από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β στις 20 Οκτωβρίου 1973, με πυροτεχνήματα και τη Συμφωνία Νο. 9 του Μπετόβεν να σηματοδοτούν την περίσταση.
Τον Ιούλιο του 1973 η Dalgerie ήταν η πρώτη όπερα που ανέβηκε στον χώρο, ενώ το 1977 το σουηδικό ποπ φαινόμενο ΑΒΒΑ έδωσε συναυλία στην Όπερα, ενώ το 1990 μετά την αποφυλάκισή του ο Νέλσον Μαντέλα έγινε δεκτός από 40.000 Αυστραλούς στα σκαλιά της Όπερας.
Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Κάθι Φρίμαν, η πρώτη αθλήτρια των Αβορίγινων που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο άνοιξε την λαμπαδηδρομία έξω από την Όπερα.
Πιο πρόσφατα, η Όπερα έγινε το επίκεντρο του Vivid Sydney - ένα ετήσιο φεστιβάλ φωτός, μουσικών ιδεών και καλλιτεχνικής έκφρασης. Περιλαμβάνει υπαίθριες καθηλωτικές εγκαταστάσεις φωτός και παραστάσεις από ντόπιους και διεθνείς μουσικούς.