Halloween: Πυρετός προετοιμασίας για το αγαπημένο «πάρτι» μικρών και μεγάλων - «Φάρσα ή κέρασμα;»

Φαντάσματα, μάγισσες και μάσκες τρόμου ετοιμάζτονται και φέτος για την καθιερωμένη τους «παρέλαση» εν όψει του Halloween, ένα παγκόσμιο πάρτι για μικρούς και μεγάλους, όπου το γέλιο και ο φόβος πάνε χέρι χέρι.

Τα παιδιά διασκεδάζουν με το Χάλογουιν σε ζωολογικό κήπο του Μπρονξ
Τα παιδιά διασκεδάζουν με το Χάλογουιν σε ζωολογικό κήπο του Μπρονξ
ΑΡ
2'

Κάθε βράδυ στις 31 Οκτωβρίου, τα παιδιά στην Αμερική και όχι μόνο γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας τους σπιτονοικοκύρηδες... «φάρσα ή κέρασμα». Εκείνοι με τη σειρά τους προσφέρουν ζαχαρωτά και κεράσματα για την ανάπαυση των ψυχών, σε μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και τιμάται κάθε χρόνο ευλαβικά.

To Halloween έχει τις ρίζες του στην προχριστιανική κελτική γιορτή Samhain. Οι αρχαίοι Κέλτες πίστευαν ότι οι νεκροί επέστρεφαν στη γη και γιόρταζαν την…έλευσή τους με φωτιές και άλλες πρακτικές. Με αυτόν τον τρόπο τιμούσαν τους εκλιπόντες και έδιωχναν μακριά την κακή τύχη.

Mικρές μαγισσούλες σε ζωολογικό κήπο της Νέας ΥόρκηςΑΡ

Στις γιορτές αυτές οι άνθρωποι ντύνονταν συχνά με κοστούμια, παριστάνοντας φαντάσματα και δαίμονες, σε μία παράδοση που αναβιώνει ακόμη και σήμερα.
Η χριστιανική εκκλησία δεν ενέκρινε την ειδωλολατρική γιορτή και προσπάθησε να την αντικαταστήσει με τη δική της, ορίζοντας την 1η Νοεμβρίου ως Ημέρα των Αγίων Πάντων.

Η ημέρα ωστόσο συνέχισε να γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο, με φωτιές και μασκαράδες. Οι άνθρωποι επισκέπτονταν τους γείτονές τους και λάμβαναν «κεράσματα», με αντάλλαγμα να προσευχηθούν για τις ψυχές των αγαπημένων τους. Οι επισκέπτες συχνά έλεγαν ένα αστείο ή έκαναν μια πράξη ως «φάρσα». Οι Ιρλανδοί μετανάστες που ήρθαν στην Αμερική τη δεκαετία του 1840 για να γλιτώσουν από την πείνα, βοήθησαν στη διάδοση της παράδοσης, η οποία σύντομα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Η παλαιότερη γνωστή χρήση της περίφημης φράσης «trick or treat» (φάρσα ή κέρασμα) έγινε το 1934 όταν μια εφημερίδα από το Πόρτλαντ του Όρεγκον δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το πώς η τοπική νεολαία είχε κάνει πολλές φάρσες για το Halloween. Η φράση εμφανίστηκε τελικά σε ευχετήριες κάρτες και μέχρι τη δεκαετία του 1940 γενικεύθηκε.

Την ημέρα του Ηalloween περιμένουν πώς και πώς εκτός απο τα παιδιά που την απολαμβάνουν δεόντως, oι ζαχαροπλάστες και άλλοι έμποροι ανά τον πλανήτη. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή