Στην αντεπίθεση οι ισλαμιστές: Συνάντηση ηγετών Χεζμπολάχ, Ισλαμικής Τζιχάντ και Χαμάς
Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ, της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς συναντήθηκαν για να συντονίσουν τη δράση τους στην επόμενη ημέρα, μετέδωσε ο σταθμός Αl-Manar
Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου συναντήθηκε με κορυφαίους ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού al-Manar TV της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι επιχειρούν να αξιολογήσουν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για να «επιτεύχει μια πραγματική νίκη της αντίστασης» στην Γάζα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ, με τον αναπληρωτή αρχηγό της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και τον αρχηγό της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ-Ναχάλα, ανέφερε το δίκτυο.
«Η συνάντηση... αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης», ανέφερε ένας τίτλος στο al-Manar, αναφερόμενος σε μια συμμαχία του Ιράν, των Παλαιστινίων, της Συρίας, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλων φατριών.
Υπάρχουν φόβοι ότι η Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή μπορεί να κλιμακώσουν τη μάχη με το Ισραήλ για να στηρίξουν τη Χαμάς σε περίπτωση χερσαίας εισβολής στη Γάζα. Μέχρι στιγμής, οι ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν περιοριστεί σε ορισμένες πόλεις κατά μήκος των συνόρων.
Το Ισραήλ έχει απειλήσει ότι εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει ένα νέο μέτωπο, όλος ο Λίβανος θα υποστεί τις συνέπειες. Η κλιμακούμενη ρητορική μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ οδήγησε σε έναν αγώνα διπλωματίας που στοχεύει στην αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης.
Ποια είναι τα σημεία σοβαρής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή - Ο ρόλος της Τουρκίας
Πώς διαμορφώνεται ο γεωστρατηγικός χάρτης στην ευρύτερη περιοχή τη Μέσης Ανατολής μετά την πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τον κίνδυνο εμπλοκής και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων με τρομακτικές προεκτάσεις ανέλυσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αντιναύαρχος ε.α.,Γιάννης Εγκολφόπουλος, εστιάζοντας στην στρατιωτική και οικονομική επιρροή του Ιράν υπέρ της Χαμάς.
«Σύμφωνα με αναφορές από το Ιράν, έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται στα σύνορα με την Ιορδανία και με το Ιράκ 20.000 μαχητές του Ιράν που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Χαμάς και δεν τους αφήνει κανένας να περάσουν. Η μόνη δίοδος που μπορεί να περάσουν είναι μέσω Συρίας», αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο στρατιωτικός αναλυτής. Και όπως ανέφερε «αυτό θα πάρει μέρες, αλλά εδώ όμως υπάρχουν και 5.500 φυλακισμένοι πρώην μαχητές του ISIS», εστιάζοντας στον μεγάλο κίνδυνο για τη δημιουργία ενός άλλου πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον αντιναύρχο εν αποστρατεία πίσω από αυτές τις ενέργειες που είναι υποκινούμενες είναι το Ιράν το οποίο επιχειρεί μέσω των εξτρεμιστικών ομάδων που διαθέτει. «Εάν το Ιράν πάει να χτυπήσει από μόνο του το Ισραήλ, έχει τον κίνδυνο όλες οι αραβικές χώρες τις οποίες ήδη απειλεί -είτε με το πολιτικό Ισλάμ είτε με την στρατιωτική ισχύ που διαθέτει- θα γυρίσουν εναντίον του και θα πάψουν να υποστηρίζουν τη Χαμάς» σημείωσε ο κ. Εγκολφόπουλος.
Ο αντιναύαρχος Γιάννης Εγκολφόπουλος δείχνει στο χάρτη σε ποιες χώρες της Μέσης Ανατολής επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ΗΠΑ την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας
Όπως είπε «στη βόρεια Συρία είναι εγκατεστημένοι οι Αμερικανοί και φυλούν μαζί με τους Κούρδους τους μαχητές της ISIS» επισήμανε ο κ. Εγκολφόπουλος τονίζοντας ότι σε αυτή την περιοχή πριν από λίγες ημέρες έγινε απόπειρα επίθεσης με drones, άγνωστης προέλευσης. «Μπορεί να προέρχονται (τα drone) από το Ιράν, μπορεί να προέρχονται από την Τουρκία», δύο χώρες που όπως είπε δεν ανήκουν στον αραβικό κόσμο.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ο στρατιωτικός αναλύτης εξήγησε ότι η παρουσία δύο αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στην περιοχή είναι για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Γι αυτό και οι Αμερικανοί κατέρριψαν το drone της Τουρκίας. Ήθελαν να τους πουν “μέχρι εδώ”», πρόσθεσε.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς έχει 30.000 ρουκέτες κρυμμένες στα τούνελ
Δείχνοντας στον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας και την εμβέλεια των ρουκετών που έχει η Χαμάς και μπορούν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους τόνισε ότι οι Αμερικανοί ότι η Χαμάς έχει περίπου 30.000 ρουκέτες κρυμμένες μέσα σε όλα τα τούνελ που φτάνουν σε έκταση τα 75 – 80 χλμ. Επίσης, όπως είπε στον Λίβανο, «η Χεζμπολάχ έχει 150.000 πυραύλους ιρανικής προελεύσεως, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλο το Ισραήλ».
Όπως τόνισε δεν συμφέρει τη Χεζμπολάχ να μπει στο παιχνίδι γιατί οι Αμερικανοί την έχουν προειδοποιήσει ότι θα βοηθήσουν το Ισραήλ. Παράλληλα, δείχνοντας τον χάρτη (βλ. πάνω) εξήγησε ότι το Ισραήλ χτυπά σημεία που πιστεύει ότι βρίσκονται τα τούνελ της Χαμάς.
«Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και η μη εκδήλωση της χερσαίας επιχείρησης είναι αντιλαμβάνεστε έχει δημιουργήσει ήδη πρόβλημα στη Χαμάς γιατί καταστρέφουν περισσότερους στόχους μέσα στην περιοχή της Γάζας οι Ισραηλινοί και δεύτερον είναι ο ψυχολογικός πόλεμος», συμπλήρωσε ο στρατιωτικός αναλυτής.
Οι Τούρκοι έβγαλαν τα γιαταγάνια μέσα στην Αγιά Σοφιά και απειλούν!
Ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας και έκανε ομιλία για τη Γαζα κρατώντας ένα σπαθί, γεγονός για το οποίο τα τουρκικά μέσα σχολίασαν ότι πρόκειται για «σύμβολο εκφοβισμού του εχθρού, εμπιστοσύνης σε φίλους», μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.
Δείτε το βίντεο με τους Τούρκους να βγάζουν τα... γιαταγάνια μέσα στην Αγιά Σοφιά:
Ayasofya Cuma iç Ezanı. Ali Erbaş Kılıçlı Hutbe.Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ayasofya Camii’nde hutbe irad etti
Ο Αλί Ερμπάς, πρόεδρος της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας δήλωσε: «Mια από τις χειρότερες βίαιες διώξεις της ανθρωπότητας σήμερα συμβαίνει στην Παλαιστίνη, στη Γάζα. Δίχως καμία διάκριση σφάζονται μωρά, παιδιά, γυναίκες. Γίνονται χτυπήματα με βομβες σε σπίτια, νοσοκομεια, τζαμιά».
«Βόμβες» Μπαχτσελί: «Αν χρειαστεί πάμε στη Γάζα… πριν το ξημέρωμα»
Νέες δηλώσεις έκανε ο εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, επιβεβαιώντας έτσι τα ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην Άγκυρα από τα λεγόμενα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Γι’ αυτόν το λόγο τον κάλεσε επειγόντως σε συνάντηση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χαρακτηριστικά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε: «Αν χρειαστεί πάμε στη Γάζα… πριν το ξημέρωμα». Συμπλήρωσε πως είτε θα έρθει εκεχειρία ή θα παρέμβει η Τουρκία με κάθε σκληρό και αποτελεσματικό τρόπο. Κατηγόρησε ότι τα ισλαμικά κράτη ότι δεν κάνουν τίποτα, όποτε πρέπει να κάνει κάτι στην Γάζα η τουρκικός λαός. Η ασφάλεια της Αγκυρας ξεκινάει από την Ιερουσαλήμ.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μπαχτσελί:
«Αν χρειαστεί να πάμε στη Γάζα κανένας να μην ανησυχεί. Με τη βοήθεια του θεού, με τον θαυμασμό στο τέμενος του Αλ Ακσα ξέρουμε πολύ καλά να πηγαίνουμε οπουδήποτε χρειαστεί και αυτό πριν το ξημέρωμα. Να μην πεθάνουν τα παιδιά, να μην πεθάνουν τα μωρά και οι γυναίκες. Να καταστραφούν οι τύραννοι, κατάρα στους σφαγείς. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα από την ισλαμική διάσκεψη, δεν βγήκε κανένα αποτέλεσμα από τη διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο για τη Γάζα. Τα Ισλαμικά κράτη παρακολουθούν ανήμπορα τον βομβαρδισμό της Γάζας. Αρα η προστασία της Γάζας είναι ευθύνη του τουρκικού λαού. ¨Η θα επιτευχθεί εκεχειρία και όλες οι πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι για τη λύση των δύο κρατών ή η Τουρκία θα λάβει υπόψιν της όλες τις πιθανότητες για την προστασία της Γάζας με τον πιο σκληρό, αποτελεσματικό και ανώτερο τρόπο».
Αντιδρώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Μπαχτσελί, που δήλωσε ότι «ξημερώματα θα πάμε στα Γάζα» τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης πως «ο Μπαχτσελί θέλει πόλεμο».
«Πώς θα πάμε στη Γάζα; Με αεροπλάνα ή με πλοία;» διερωτώνται στη συνέχεια τα τουρκικά μέσα.
Ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου Sozcu TV, Φατίχ Πορτοκάλ συγκεκριμένα ανέφερε: «Ακούμε τα λόγια. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θέλει πόλεμο. κ. Μπαχτσελί δεν μιλάω ειρωνικά. Πως θα πάτε στη Γάζα; Πείτε μου. Διότι δηλώνει ο ίδιος 'πρώτος θα πάω εγώ'! Μας λεει 'αν δεν πάω στη Γαζα τότε είμαι ανέντιμος'. Ωραία. Πώς θα πάτε στη Γαζα; Οδικώς, αεροπορικώς; Μήπως δια θαλάσσης;
Εμείς δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες εκείνης της περιοχής. Πριν από 150 ή 200 χρόνια ήταν δικά μας μέρη, αλλά σήμερα δεν είναι κι αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος. Και σας ρωτώ! Πώς θα πάτε εκεί; Mε ποια μεσα θα πάτε; Ποιος ή ποιοι θα έρθουν μαζί σας; Kι όσοι θέλουν να πάνε ας πάνε. Aς τους ανοίξουμε το δρόμο, να δουμε τι θα τους συμβεί. Αλλά απευθύνονται στις μαμάδες, στους μπαμπάδες! Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ο δικός μας πόλεμος».
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν είχε ο Ερντογάν
Για σφαγές σε επίπεδο γενοκτονίας κατηγόρησε το Ισραήλ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
«Ειδικά από τις 7 Οκτωβρίου έχουν γίνει σφαγές στη Γάζα με στόχο αστικούς οικισμούς, χώρους λατρείας, νοσοκομεία και σχολεία, φτάνοντας σε επίπεδο γενοκτονίας. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να προσφέρει μια καλή δοκιμασία απέναντι στις παράνομες και χωρίς σύνορα επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον αμάχων» ανέφερε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης.
Ο Ερντογάν εξαπέλυσε και πυρά κατά της Δύσης. «Βλέπουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αντί να σταματήσει την αιματοχυσία, να θεσπίσει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων, βαθαίνει περαιτέρω την κρίση με τη μονομερή του στάση. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν μια δομή που παρακολουθεί την ολοκληρωτική τιμωρία του λαού της Γάζας να παρέχει ελπίδα στην ανθρωπότητα και να διασφαλίζει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» ξεκαθάρισε.
«Η σιωπή των δυτικών χωρών έχει κλιμακώσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα σε αναπόφευκτο επίπεδο» ανέφερε εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, είπε επίσης στον Πούτιν ότι η βαρβαρότητα που στρέφεται προς τα παλαιστινιακά εδάφη βαθαίνει και οι απώλειες αμάχων αυξάνονται κάθε λεπτό.
Δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή.