Το μυστικό σχέδιο για την απελευθέρωση των ομήρων - Τα ανταλλάγματα στη Γάζα και ο «εγκέφαλος»

Ένα σχέδιο που φέρεται να επεξεργάζεται μεταξύ άλλων ένας Αμερικανο-ισραηλινός επιχειρηματίας προβλέπει οτι όλοι οι όμηροι στη Γάζα θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα μεγαλύτερη βοήθεια και δωρεάν διέλευση για τους ηγέτες της Χαμάς και τις οικογένειές τους. Εγκέφαλος της συμφωνίας, ο Mότι Καχάνα

O Αμερικανο-ισραηλινός επιχειρηματίας Μότι Καχάνα
O Αμερικανο-ισραηλινός επιχειρηματίας Μότι Καχάνα
4'

Ο Mότι Καχάνα, ένας Αμερικανο-Ισραηλινός επιχειρηματίας, επεξεργάζεται ένα «έκτακτο σχέδιο» για να απελευθερώσει όλους τους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και να παραλάβει όλα τα πτώματα των πεσόντων Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται από την τρομοκρατική ομάδα από το 2014, ανέφερε το Jewish News.

Το σχέδιο «δύο σταδίων» περιλαμβάνει πιθανώς την αποστολή ιατρικών προμηθειών, βρεφικών ειδών και προμηθειών υγιεινής στη Γάζα για «πολιτική χρήση». Θα επέτρεπε επίσης στους «ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, όχι σε όσους εμπλέκονται στη σφαγή των Ισραηλινών» να φύγουν από τον πολιορκημένο θύλακα.

Σε αντάλλαγμα, το σχέδιο, το οποίο φέρεται να προωθεί ο Kαχάνα σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο, έναν γνωστό έμπειρο Αμερικανό διαπραγματευτή, τη Γαλλία και έναν Σύρο σύμβουλο της εταιρείας του Kαχάνα - θα απαιτούσε από τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους ξένους και εκείνους που έχουν διπλή υπηκοότητα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι γνώριζε το υποτιθέμενο σχέδιο, λέγοντας στην εφημερίδα ότι «ακούγεται σαν προπαγάνδα της Χαμάς που προέρχεται από την πίεση που δέχεται». Το σχέδιο του Καχάνα φέρεται να εξασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων, των σορών δύο Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται από τη Χαμάς από το 2014, και δύο άλλων Ισραηλινών που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Οι λεπτομέρειες γύρω από το σχέδιο πρόκειται να συμφωνηθούν με τους ηγέτες της Χαμάς στο Κατάρ, σύμφωνα με το Jewish News. Το χρονοδιάγραμμα για αυτές τις συζητήσεις δεν αποκαλύφθηκε. Αλλά ο Kαχάνα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν επί του παρόντος προμήθειες αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια αμερικανική αποθήκη που θα αποσταλούν στην Αίγυπτο όταν προχωρήσει το σχέδιο.

«Εξαιρείται όποιος έχει σφαγή στα χέρια του»

Ο επιχειρηματίας είπε επίσης ότι η φάση του σχεδίου που θα επιτρέψει στους ηγέτες της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα δεν ισχύει για «οποιονδήποτε ενεπλάκη στις 7 Οκτωβρίου, που πέρασε τα σύνορα με το Ισραήλ και συμμετείχε στη σφαγή και έχει αίμα στα χέρια του».

Ο Kαχάνα ισχυρίζεται ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν λίστες με όσους θα μπορούσαν να φύγουν από τη Γάζα και ισχυρίζεται ότι «θα ασκηθεί αυστηρός έλεγχος» για να διασφαλιστεί ότι οι τρομοκράτες που εμπλέκονται στην επίθεση ή κρατούν ομήρους δεν μπορούν να φύγουν.

Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα από τη MailOnline, φέρεται να προβλέπει ότι οι ηγέτες της Χαμάς εγκαταλείπουν τη Γάζα μέσω της Αιγύπτου ή κατά μήκος της ακτογραμμής με βάρκα.

Η είδηση ​​του υποτιθέμενου σχεδίου βλέπει το φως καθώς το Ισραήλ υποσχέθηκε ξανά να καταστρέψει τη Χαμάς, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του αρχηγού των Ηνωμένων Εθνών, των Παλαιστινίων και πολλών χωρών σε συνάντηση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και δηλώνοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι «πόλεμος του ελεύθερου κόσμου».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για «αναλογικότητα» στην απάντηση της χώρας του στις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου - που σκότωσαν 1.400 ανθρώπους και έκτοτε οδήγησαν σε περισσότερους από 5.700 θανάτους Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του θύλακα.

«Θέλουν να καταστρέψουν την ύπαρξή μας»

«Πείτε μου, ποια είναι η ανάλογη απάντηση για τη δολοφονία μωρών, για το βιασμό γυναικών και το κάψιμο τους, για τον αποκεφαλισμό ενός παιδιού;» ρώτησε. «Πώς μπορείς να συμφωνήσεις σε μια κατάπαυση του πυρός με κάποιον που ορκίζεται να σκοτώσει και να καταστρέψει τη δική σου ύπαρξη

Είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ότι η ανάλογη απάντηση στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου είναι «μια ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς», αποκαλώντας την ομάδα «νεοναζί». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο δικαίωμα του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς. Είναι καθήκον μας». Χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «ένα κάλεσμα αφύπνισης για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο» ενάντια στον εξτρεμισμό και προέτρεψε «τον πολιτισμένο κόσμο να σταθεί ενωμένος πίσω από το Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς».

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι από την πλευρά του ζήτησε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις. «Είμαστε εδώ σήμερα για να σταματήσουμε τη δολοφονία, να σταματήσουμε... τις συνεχιζόμενες σφαγές που διαπράττονται σκόπιμα, συστηματικά και άγρια ​​από το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού», είπε.

«Πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε αποστολή επιβίωσης κάθε μέρα, κάθε βράδυ». Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είπε, «είναι συλλογικό ανθρώπινο καθήκον να το σταματήσουμε». Περισσότερες επιθέσεις και δολοφονίες, όπλα και συμμαχίες δεν θα κάνουν το Ισραήλ πιο ασφαλές: «Μόνο η ειρήνη θα το κάνει».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή