Μόσχα κατά Μάλτας: Καταγγέλλει ως «αντιρωσική κίνηση» τις συνομιλίες για την Ουκρανία στη Βαλέτα
Η ρωσική διπλωματία επιτέθηκε έντονα σήμερα στη Μάλτα, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί "αντιρωσικές" συνομιλίες για την Ουκρανία, παρά τη συμμετοχή συμμαχικών χωρών του Κρεμλίνου σε αυτό το σχήμα συνομιλιών.
"Είναι προφανές ότι διαβήματα (όπως η σύνοδος στη Μάλτα την 28η και 29η Οκτωβρίου) δεν έχουν απολύτως κανένα μέλλον, είναι απλά αντιπαραγωγικές", δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
"Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε λύπη που η Μάλτα γίνεται σήμερα το βήμα μιας βαθιά μεροληπτικής και αντιρωσικής εκδήλωσης, η οποία ουδεμία σχέση έχει με μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης", πρόσθεσε.
Η σύνοδος αυτή σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων από δεκάδες χώρες έχει προγραμματιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο κεκλεισμένων των θυρών στη Μάλτα, και είναι η τρίτη σύνοδος αυτού του είδους μετά από εκείνες στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο, και στην Τζέντα τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ, 60 χώρες αναμένεται να λάβουν μέρος στη σύνοδο στη Μάλτα. Ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στην τηλεόραση ότι έχει "πολλές προσδοκίες" για "συγκεκριμένες εξελίξεις, έγγραφα που θα αποτελέσουν άμεσα στάδια προς το τέλος του πολέμου".
"Η σύνοδος αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η ενότητα διατηρείται γύρω από την Ουκρανία", τόνισε.
Στις συνομιλίες αυτές, όπου γίνεται αναφορά κυρίως στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, υπάρχει η ιδιαιτερότητα της συμμετοχής συμμάχων της Ρωσίας ή χωρών που απέφυγαν να καταδικάσουν την επίθεσή της - όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία.
Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης για την επισιτιστική, την ενεργειακή και την πυρηνική ασφάλεια καθώς και για ανθρωπιστικά θέματα, σύμφωνα με τον Γέρμακ.
Μετά τη σύνοδο της Τζέντας, στην οποία είχαν συμμετάσχει οι εκπρόσωποι σχεδόν 40 χωρών, η Μόσχα είχε καταγγείλει την πρωτοβουλία αυτή.