Ο Σαρλ Μισέλ ζητάει μέτρα για να διασφαλιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας
Στα συμπεράσματά του για τη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για «συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι υπήρξε σθεναρή έκκληση από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες προς τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους χωρίς προϋποθέσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τον «υπαρκτό» κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης και αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μέσω συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ιδίως την Αίγυπτο.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατία που δέχεται επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση και πρόσθεσε ότι αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Χαμάς βλάπτει τον Παλαιστινιακό λαό και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας «γρήγορα» και «απρόσκοπτα», σημειώνοντας ότι βοήθεια της ΕΕ, 56 τόνων, έχει ήδη παραδοθεί στη Γάζα και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν κι' άλλα αεροσκάφη με ευρωπαϊκή βοήθεια στην Αίγυπτο. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα στα 75 εκατ. ευρώ και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία αντίφαση» μεταξύ της ένδειξης αλληλεγγύης προς το Ισραήλ και της προσπάθειας που γίνεται να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Περνώντας στο θέμα της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει τις εργασίες του, με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως το τέλος του έτους.
Πολλοί ηγέτες έκαναν σαφές ότι βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη της Ουκρανίας με άλλα 50 δισ. ευρώ, επεσήμανε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ όπως είπε, οι αμέσως επόμενες προτεραιότητες είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέσω του ταμείου αλληλεγγύης.