Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Καταδίκη για τη σφαγή στη Τζαμπαλίγια -Στοχεύαμε τα τούνελ, λέει το Ισραήλ
Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο βομβαρδισμός της Γάζας, όπου για μία ακόμη φορά διακόπηκαν οι επικοινωνίες. Μέσα στις επόμενες ώρες θα ανοίξει σύμφωνα με πληροφορίες το πέρασμα της Ράφα για τους σοβαρά τραυματίες. Στην περιοχή φθάνει για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Διεθνής κατακραυγή για το αιματοκύλισμα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια
Παγκόσμια κατακραυγή για το χτύπημα στο μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι με το Ισραήλ να επιβεβαιώνει την επίθεση, διευκρινίζοντας ότι στόχευε τα τούνελ της Χαμάς και τους «εγκεφάλους» της συντονισμένης επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό αναπτύσσει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως ανακοινώθηκε, ο σκοπός αυτής της μετακίνησης είναι να αξιοποιηθούν τα αμυντικά-αντιαεροπορικά συστήματα των πλοίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις που σημειώθηκαν από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Σε μία θετική εξέλιξη που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη, τα σύνορα στη Ράφα ενδέχεται να ανοίξουν σήμερα (1/11) για να επιτρέψουν στους σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους να αναζητήσουν θεραπεία στην Αίγυπτο. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τους Βρετανούς υπηκόους που είχαν παγιδευτεί στη Γάζα για «αξιόπιστες αναφορές"» ότι η Ράφα μπορεί να ανοίξει για περιορισμένες εξόδους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Εν τω μεταξύ όλες οι υπηρεσίες επικοινωνίας και διαδικτύου έχουν διακοπεί ξανά στη Γάζα, αναφέρει η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε διακοπεί και την Παρασκευή, βυθίζοντας τους Παλαιστίνιους σε μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες και δημιουργώντας ένα κενό πληροφοριών εν μέσω του βαρύτερου αεροπορικού βομβαρδισμού του πολέμου μέχρι στιγμής.
Ισραήλ: Χτυπήσαμε 11.000 στόχους στη Γάζα
Το IDF δημοσίευσε μια σύντομη ενημέρωση στο X στην οποία λέει ότι «η χερσαία δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται» και ότι έχει πλήξει 11.000 «στόχους» στη Γάζα σε λιγότερο από ένα μήνα. «Οι συνδυασμένες δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους τρομοκρατών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών αρχηγείων και των τμημάτων των τρομοκρατών της Χαμάς», ανέφερε.
Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι τα στρατεύματα αναγνώρισαν τους επιτιθέμενους της Χαμάς στη συνοικία Τζαμπαλίγια σε ένα πολυώροφο κτίριο, το οποίο βρισκόταν κοντά σε σχολείο, ιατρικό κέντρο και κυβερνητικά γραφεία. Τα στρατεύματα ζήτησαν από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις να εξαπολύσουν αεροπορική επίθεση στους επιτιθέμενους. Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη του πραγματοποίησαν επίθεση στην περιοχή της βόρειας Γάζας την Τρίτη (31/10) με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ανώτερος διοικητή της Χαμάς.
Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς και ένας διευθυντής νοσοκομείου ανέφεραν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αριθμό που επιβεβαιώνει και ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εικόνες από το σημείο δείχνουν κρατήρες και ισοπεδωμένα κτήρια.
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε απερίφραστα τον θανατηφόρο ισραηλινό βομβαρδισμό του μεγαλύτερου καταυλισμού προσφύγων της Γάζας που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, καταγγέλλοντας την «απάνθρωπη στόχευση» του προσφυγικού καταυλισμού «από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».
Η επίθεση, είπε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, «προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού αθώων πολιτών».
ΙDF: Στοχεύαμε τα τούνελ και όχι τους αμάχους
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Τζόναθαν Κόρνικους αφού επανέλαβε ότι στόχος ήταν το ανώτατο μέλος της Χαμάς, Ιμπραχίμ Μπιάρι, ο οποίος είχε «κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, υποστήριξε ότι «αρκετές δεκάδες» ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν «σε ένα πυκνό υπόγειο σύμπλεγμα τούνελ» από το οποίο έδινε εντολές ο Μπιάρι.
Ο εκπρόσωπος των IDF ισχυρίστηκε ότι το χτύπημα έγινε ανάμεσα στα κτήρια με στόχο το σύμπλεγμα τούνελ που βρισκόταν από κάτω. Η κατάρρευση των τούνελ ήταν αυτή που προκάλεσε την κατάρρευση των κτηρίων, είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορούσε να αποφευχθεί». Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που οδήγησαν στο θάνατο 1.400 ανθρώπων και τη σύλληψη 240 ομήρων.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα λέει ότι περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί αντίποινων του Ισραήλ. Με ελάχιστες προμήθειες φαρμάκων, διακοπές ρεύματος και επιδρομές αέρος ή πυροβολικού να συγκλονίζουν τα κτίρια των νοσοκομείων, οι χειρουργοί στη Γάζα εργάζονται νύχτα και μέρα προσπαθώντας να σώσουν μια συνεχή ροή ασθενών.
Η Χαμάς είπε στους διαμεσολαβητές ότι θα απελευθερώσει ορισμένους ξένους αιχμαλώτους τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, σε βίντεο στην εφαρμογή Telegram την Τρίτη. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό των αιχμαλώτων ή την εθνικότητά τους.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι είναι «τρομοκρατημένοι» από τα νέα που φθάνουν από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, κάνοντας λόγο για «το τελευταίο επεισόδιο παράλογης βίας».
«Μετά την επίθεση, πολλοί τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου οι ομάδες μας βοήθησαν στην παροχή έκτακτης ανάγκης. Μικρά παιδιά έφτασαν στο νοσοκομείο με βαθιά τραύματα και σοβαρά εγκαύματα. Ήρθαν χωρίς τις οικογένειές τους, πολλά ούρλιαζαν και ζητούσαν τους γονείς τους» ανάφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης
O ΠΟΥ «ανησυχεί σοβαρά» για τους ομήρους
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι η οργάνωσή του συνεχίζει να ανησυχεί «σοβαρά» για την κατάσταση των ομήρων που κρατά η Χαμάς όταν επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. «Ο ΠΟΥ, για άλλη μια φορά, ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», έγραψε.
Ο Άμπου Ουμπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, προανήγγειλε την απελευθέρωση ομήρων τις επόμενες ημέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι Ισραηλινοί αλλά υπήκοοι άλλων χωρών.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αμφισβήτησε την ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) περί της απελευθέρωσης μιας γυναίκας.
Ο Άμπου Ουμπέιντα υποστήριξε πως η Ορί Μεγκιντίς – η δεκανέας του ισραηλινού στρατού που, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των IDF και της Σιν Μπετ, απελευθερώθηκε χθες Δευτέρα σε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας – δεν ήταν μεταξύ των αιχμαλώτων των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.
Νέος γύρος διπλωματίας για τον τερματισμό του πολέμου
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή (3/11) για συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα κάνει άλλες κι στάσεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, επισκέφθηκε το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναζητά «επείγοντες μηχανισμούς» για να μειώσει τις περιφερειακές εντάσεις σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Ο Λευκός Οίκος είπε αργότερα ότι ο Μπάιντεν μίλησε με τις αρχές της Ιορδανίας, βασικού εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή, την οποία ο Μπλίνκεν έχει επισκεφθεί πολλές φορές από τις 7 Οκτωβρίου. Ο Μπάιντεν και ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ «συζήτησαν επείγοντες μηχανισμούς για τον περιορισμό της βίας, την ηρεμία της ρητορικής και τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων», ανέφερε σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν εκτοπίζονται βίαια έξω από τη Γάζα» και ότι ο Μπάιντεν είχε «επιβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ιορδανία και την ηγεσία της Αυτού Μεγαλειότητας».
Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Iσαάκ Χερτσόγκ για να επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να καλέσει το έθνος «να λάβει τα εφικτά μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους αμάχους», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ