Ο «Γολγοθάς» των εγκύων στη Γάζα: Υποβάλλονται σε καισαρικές τομές με φακούς, χωρίς αναισθησία
Οι έγκυες στη Γάζα υποβάλλονται σε καισαρική τομή υπό το φως πυρσών και φακών χωρίς καν αναισθητικό στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γαζας, καθώς οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται.
«Το χάος και ο τρόμος που εξαπολύεται στη Γάζα επηρεάζει τις γυναίκες με καταστροφικούς τρόπους», δήλωσε η Σοραϊντά Χουσεΐν-Σαμπάχ, ειδική σε θέματα φύλου και υπεράσπισης στην ActionAid UK, με έδρα τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη. «Οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι επικίνδυνες, οι καισαρικές τομές και οι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται με φως μόνο με το φακό ενός τηλεφώνου, καθώς υποβάλλονται σε περίπλοκες ιατρικές διαδικασίες και οι βόμβες πέφτουν γύρω τους».
Περίπου 50.000 έγκυες γυναίκες ζουν στη Λωρίδα της Γάζας και είναι μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που υποφέρουν από ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, τροφής και νερού. Στη Γάζα, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων είναι παιδιά, περίπου 160 υπολογίζεται οτι γεννιούνται κάθε μέρα, σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) - επιβαρύνοντας επιπλέον το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας του θύλακα.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν προηγουμένως έναν «αγώνα κατά του θανάτου» για τις έγκυες γυναίκες που ζουν στη Γάζα εν μέσω «πλήρους πολιορκίας» του θύλακα και των αδιάκοπων αεροπορικών επιδρομών μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η έκθεσή του ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι μια έγκυος πήρε εξιτήριο μόλις τρεις ώρες μετά τη γέννηση ενός κοριτσιού για να δημιουργήσει χώρο για άλλες αφίξεις.
Ένας ιατρικός σύμβουλος στο Χαν Γιουνίς περιέγραψε το άγχος για τις έγκυες γυναίκες που έζησαν τον πόλεμο. «Υπάρχουν γυναίκες που έχουν εκτοπιστεί από τον τόπο διαμονής τους σε άλλες περιοχές, πράγμα που σημαίνει αλλαγή των κέντρων υγείας που παρακολουθούσαν προηγουμένως την κατάστασή τους», είπε στο Al Jazeera.
«Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την πρόσβαση σε αυτά, καθώς χρειάζονται πρωτοβάθμια φροντίδα και συνεδρίες παρακολούθησης κατά τις διάφορες περιόδους της εγκυμοσύνης». Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε «επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και προστασία» για τις έγκυες γυναίκες καθώς πολλές υποφέρουν χωρίς τακτικό έλεγχο.
Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα νοσοκομεία για να αναζητήσουν βοήθεια και ρεύμα, επιβαρύνοντας άνευ προηγουμένου τα κέντρα υγείας. «Οι ιατρικές μας ομάδες είναι συγκλονισμένες και εργάζονται ακούραστα όλο το εικοσιτετράωρο από την έναρξη της κλιμάκωσης», δήλωσε ο Δρ Μοχάμαντ Αμπού Σαλμίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα.
«Βασιζόμαστε σε μια πολύ περιορισμένη παροχή καυσίμου για να διατηρήσουμε τις δραστηριότητές μας. Αν ξεμείνουμε από καύσιμα, το νοσοκομείο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως χώρος μαζικής ταφής ».
Ένας μικρός αριθμός Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν στη Γάζα θα μπορέσουν να περάσουν τα νότια σύνορα της Ράφα προς την Αίγυπτο για να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους στα αιγυπτιακά νοσοκομεία, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται με σημάδια υποχώρησης. «Ιατρικές ομάδες θα είναι παρούσες αύριο στο πέρασμα για να εξετάσουν τα κρούσματα που προέρχονται (από τη Γάζα) μόλις φτάσουν... και να καθορίσουν τα νοσοκομεία στα οποία θα σταλούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρικός αξιωματούχος στην πόλη Ελ Αρίς της Αιγύπτου.