Γιβραλτάρ: Όρκες βύθισαν ακόμα ένα ιστιοφόρο – Πως εξηγούνται οι επιθέσεις

Το σκάφος τελικά βυθίστηκε από όρκες που το εμβόλιζαν ξανά και ξανά επί 45 λεπτά.
2'

Όρκες επιτέθηκαν σε ένα ακόμα ιστιοφόρο που έπλεε κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ. Διαλύθηκε το πηδάλιο και προκλήθηκε ρήγμα στο κύτος, ανέφερε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Είναι η τέταρτη φορά που όρκες βυθίζουν σκάφη στην ίδια περιοχή σε διάστημα δύο ετών.

Στο τελευταίο περιστατικό στις 31 Οκτωβρίου, οι επιβαίνοντες του μικρού ιστιοφόρου Grazie Mamma πρόλαβαν να επιβιβαστούν σε άλλα σκάφη λίγο πριν το ιστιοφόρο βυθιστεί την ώρα που έμπαινε ρυμουλκούμενο σε λιμάνι του Μαρόκου.

Από το 2020, οι όρκες συστηματικά παρενοχλούν σκάφη, και ειδικά ιστιοφόρα, έξω από τις ακτές της Ισπανίας και του Μαρόκου στον Ατλαντικό. Συχνά τα κήτη βάζουν στο μάτι το πηδάλιο του σκάφους, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταφέρει να ξηλώσουν.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από το κοπάδι της Γκλάντις Νέγκρα, μιας νεαρής θηλυκής όρκας που είναι πιθανό να είχε πέσει θύμα τραυματισμού από σύγκρουση με διερχόμενο σκάφος.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο για το οποίο οι βιολόγοι μόνο θεωρίες μπορούν να διατυπώσουν.

Πως εξηγούν οι επιστήμονες τις επιθέσεις

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι ότι άλλες όρκες έμαθαν από την Γκλάντις να εμβολίζουν τα σκάφη. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι όρκες (οι οποίες στην πραγματικότητα είναι μεγάλα δελφίνια και όχι φάλαινες) απλά παίζουν.

Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η θεωρία ότι πρόκειται για εκδικητική συμπεριφορά είναι ένα παράδειγμα ανθρωπομορφισμού, ένα φαινόμενο στο οποίο ανθρώπινες ιδιότητες προβάλλονται σε άλλα ζώα ή αντικείμενα.

«Καλούμε τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να αποφεύγουν να προβάλλει αφηγήματα σε αυτά τα ζώα» έγραφαν περισσότεροι από 30 επιστήμονες σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Θεωρούν ότι τα πρόσφατα περιστατικά είναι λάθος να ονομάζονται «επιθέσεις», δεδομένου ότι τα κίνητρα των ζώων είναι άγνωστα.

Και προειδοποιούν ότι οι αναφορές περί εκδικητικές συμπεριφοράς ίσως οδηγήσουν σε αντίποινα από τους ναυτικούς.

Η επιστολή, επίσης επισημαίνει ότι ο πληθυσμός των κητών έξω από την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο ίσως είναι μικρότερος από 40 άτομα και κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η παγίδευση σε δίχτυα και οι συγκρούσεις με πλοία είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα πανέξυπνα θηλαστικά.