Σάλος στη Γερμανία: Το νηπιαγωγείο «ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ» συζητά αλλαγή του ονόματός του

Μια συζήτηση την ώρα που η Γερμανία «παλεύει» τόσο με την αναζωπύρωση του αντισημιτισμού, όσο και με ζητήματα αντιμουσουλμανικού αισθήματος
2'

«Θύελλα» έχει προκαλέσει η πρόθεση ενός γερμανικού νηπιαγωγείου στο Tangerhütte, να αλλάξει την επωνυμία του από «Άννα Φρανκ» σε «Weltentdecker», με την πλειονότητα των αντιδράσεων να προέρχεται από μέλη της εβραϊκής κοινότητας και τοπικούς πολιτικούς, στη σκιά του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.

«Η συζήτηση προέκυψε στις αρχές του 2023 για να γίνει ορατή στον έξω κόσμο αυτή η θεμελιώδης αλλαγή στην έννοια, δίνοντας στο ίδρυμα ένα διαφορετικό όνομα για να σηματοδοτήσει εμφανώς αυτή τη θεμελιώδη νέα αρχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή.

Οι πολύμηνες συζητήσεις ξεσήκωσαν ξαφνικά θύελλα το Σαββατοκύριακο καθώς η Γερμανία «παλεύει» τόσο με την αναζωπύρωση του αντισημιτισμού, όσο και με ζητήματα αντιμουσουλμανικού αισθήματος, καθώς οι συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επιδρούν σε όλη την Ευρώπη. Η Άννα Φρανκ - μια νεαρή κοπέλα που κρατούσε ημερολόγιο ενώ κρυβόταν στο Άμστερνταμ από τις δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ τη δεκαετία του 1940 - ήταν ένα πρόσωπο - σύμβολο του Ολοκαυτώματος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι ορισμένοι γονείς και υπάλληλοι ζήτησαν να αλλάξει το όνομα. Η διευθύντρια του παιδικού σταθμού Linda Schichor είπε ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν το όνομα, ενώ οι γονείς με μεταναστευτικό υπόβαθρο συχνά δεν σχετίζονται με την Άννα Φρανκ. «Θέλαμε κάτι χωρίς πολιτικό υπόβαθρο», είπε η Schichor.

Ο δήμαρχος του Tangerhütte, Αντρέας Μπρομ σε δήλωσή του στο Politico, είπε ότι η αλλαγή του ονόματος ήταν υπό συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόφαση.

Το σχέδιο ήταν να βρεθεί κάτι «που έχει πιο θετική χροιά, όχι επειδή η Άννα Φρανκ έχει αρνητική χροιά, αλλά επειδή οι άνθρωποι συνδέουν αυτό που συνδέουν με αυτό και με την έννοια του παιδικού σταθμού», είπε ο Μπρομ.