Γάζα: Τα «νεογέννητα του πολέμου» σβήνουν έξω από τις θερμοκοιτίδες - Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας «δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο», ενώ οι εικόνες με τα νεογνά που κάνουν το γύρο του κόσμου συγκλονίζουν
Σβήνουν τα νεογνά στη Γάζα εκτός θερμοκοιτίδων
4'

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι το νοσοκομείο Aλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας «δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο», καθώς οι συνεχείς βομβαρδισμοί στην περιοχή έχουν επιδεινώσει τις ήδη κρίσιμες συνθήκες. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του Αλ Σίφα, σε ενημέρωση που κοινοποίησε ο ΠΟΥ

Η ενημέρωση του ΠΟΥ στο Χ (πρώην Twitter) αναφέρει ότι υπάρχουν μεταξύ 600 και 650 εσωτερικοί ασθενείς στο νοσοκομείο, καθώς και 200 έως 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και περίπου 1.500 εκτοπισμένοι που έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Προσθέτει ότι η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τροφής στην τοποθεσία «θέτουν ζωές σε άμεσο κίνδυνο». Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «ενεργητική προστασία των πολιτών και υγειονομική περίθαλψη».

Η φωτογραφία γροθιά στο στομάχι

Το BBC εν τω μεταξύ απέκτησε φωτογραφίες με τουλάχιστον 20 πρόωρα μωρά που νοσηλεύονται σε ένα χειρουργείο στο χώρο του νοσοκομείου, αντί να βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι συμφώνησε να βοηθήσει στην απομάκρυνσή τους από το νοσοκομείο σε μια «ασφαλέστερη» εγκατάσταση, αλλά αρνείται ότι το Αλ-Σίφα έχει ξεμείνει από καύσιμα.

Τα δεκάδες πρόωρα μωρά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Aλ-Σίφα δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια, απάντησε η «Medical Aid for Palestinians» κάνοντας λόγο για μια «σύνθετη και τεχνική διαδικασία». Η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης βοήθειας, Μέλανι Ουάρντ, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και είπε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τις άκριτες αναφορές των μέσων ενημέρωσης».

«Καθώς τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα εκείνα με τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τη μεταφορά αυτών των μωρών και χωρίς νοσοκομείο με ικανότητα να τα υποδεχτεί, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πώς μπορεί να γίνει αυτό με ασφάλεια»

Η «μόνη ασφαλής επιλογή» για να σωθούν τα νεογέννητα είναι να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεση και την πολιορκία του Αλ Σίφα, να επιτρέψει στα καύσιμα να φτάσουν στο νοσοκομείο και να διασφαλίσει ότι οι επιζώντες γονείς αυτών των μωρών μπορούν να επανενωθούν μαζί τους». Αναφέραμε νωρίτερα ότι το υπουργείο Υγείας της Χαμάς είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι ακόμα μέσα στο νοσοκομείο.

Ισραήλ: Το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ είπε μεταξύ άλλων ότι η Χαμάς έχει τη βάση της κάτω από το κτήριο - κάτι που η Χαμάς αρνείται κατηγορηματικά, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει ότι δεν χτυπησε το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των μαχών. Ο ίδιος ο Χέρτζογκ είπε ότι «όλα λειτουργούν» κανονικά στο νοσοκομείο και υπάρχει ηλεκτρισμός.

Μιλώντας στην Laura Kuenssberg του BBC είπε επίσης ότι ένα αντίγραφο του «Mein Kampf» του Αδόλφου Χίτλερ βρέθηκε στο σώμα ενός μαχητή της Χαμάς στη βόρεια Γάζα. Ο Χέρτζογκ είπε ότι ένα αντίγραφο μεταφρασμένο στα αραβικά βρέθηκε «μόλις πριν από λίγες ημέρες» σε ένα παιδικό δωμάτιο που «μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση επιχειρήσεων της Χαμάς». Το αντισημιτικό μανιφέστο του ηγέτη των Ναζί τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1925.

Η εύρεση ενός αντιγράφου του στη βόρεια Γάζα, είπε ο Χέρτζογκ, έδειξε ότι κάποιοι στη Χαμάς «μάθαιναν ξανά και ξανά την ιδεολογία του Αδόλφου Χίτλερ να μισούν τους Εβραίους».

Το Ισραήλ άρχισε να χτυπά τη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και ελήφθησαν όμηροι περισσότεροι από 200. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έκτουε, εκ των οποίων περισσότεροι από 4.500 ήταν παιδιά