Σε εξελίξη η συνάντηση Ερντογάν-Σολτς στο Βερολίνο - «Χάσμα» απόψεων για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Χάσμα χωρίζει τη Γερμανία και την Τουρκία, όσον αφορά στη στάση τους σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ.
4'

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έγινε νωρίτερα απόψε δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και σε λίγη ώρα θα μεταβεί στην καγκελαρία, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η επίσκεψη επισκιάζεται από το χάσμα που έχουν προκαλέσει στις γερμανοτουρκικές σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος» και η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στην απάντηση που θα δώσει ο κ. Σολτς, ο οποίος, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σήμερα σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.

Η ατζέντα της συνάντησης

Δρακόντεια είνα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι γερμανικές αρχές για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα, αποκλείοντας τον χώρο γύρω από το ξενοδοχείο Adlon όπου θα καταλύσει με την αντιπροσωπεία του.

Την αντίθεσή τους για την επίσκεψη Ερντογάν έχει εκφράσει ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων Γιόζεφ Σούστερ,, εκφράζοντας αμφιβολίες για το νόημά της. «Όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά το πολεμά ενεργά, δεν πρέπει να είναι εταίρος για τη γερμανική πολιτική» δήλωσε στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).


Παράλληλα σφοδρή είναι επίθεση και πολλών Τούρκων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τουρκία λόγω Ερντογάν για να μην φυλακιστούν. Ο Τζαν Ντουντάρ, ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που ζει τα τελευταία χρόνια εξόριστος στη Γερμανία επέρριψε στη γερμανική κυβέρνηση διπλή ηθική. «Ενώ από τη μια απαγορεύει διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς, από την άλλη υποδέχεται τον υποστηρικτή της. Ο Ερντογάν τάσσεται δημοσίως υπέρ της Χαμάς, παρόλα αυτά του στρώνουν το κόκκινο χαλί" τόνισε«

Στις φωνές που αντιτίθενται στην επίσκεψη βρίσκονται και οι Κούρδοι που ζουν στη Γερμανία. Ο πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, Αλί Ερτάν Τοπράκ, θεωρεί ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή είναι λάθος και ο ίδιος θα προτιμούσε να ακυρωθεί. «Είναι απαράδεκτο να μιλάμε καθημερινά για τη συνταγματική δέσμευση της Γερμανίας σε σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ και στη συνέχεια να στρώνουμε το κόκκινο χαλί για έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες εδώ» δήλωσε

Το κλίμα που επικρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα αποτύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας. Ο Στέφεν Χεμπεστράιτ δεν απέκρυψε τις δυσκολίες της επίσκεψης, σημειώνοντα ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, αλλά οι θέσεις είναι πολύ διαφορετικές. «Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες» παραδέχθηκε.

Σημειώνεται πως η διάρκεια της συζήτησης Ερντογάν - Σολτς έχει οριστεί για 2μιση ώρες, ανάμεσα στα θέματα είναι το μεταναστευτικό και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό υπάρχει μεγάλο πεδίο για συζητήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg o Ερντογάν πιθανότατα θα ζητήσει από τον Σολτς στην αυριανή συνάντηση στο Βερολίνο να άρει το μπλόκο στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει μια γερασμένη αεροπορία, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες.

Ο καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, που αφορούν την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.