Τραμπ: Κέρδισε δίκη ορόσημο στο Κολοράντο - Μπαίνει στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών του 2024

Δικαστήριο στο Κολοράντο απέρριψε την απόπειρα αποκλεισμού του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της πολιτείας το 2024.
O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ
2'

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει στις προκριματικές εκλογές του Κολοράντο αφού ο δικαστής απέρριψε την απόπειρα αποκλεισμού του εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2024. Η απόφαση τερματίζει μια δίκη ορόσημο για μια αγωγή που υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Τραμπ που οδήγησαν στην εξέγερση στο Καπιτώλιο το 2021, τον καθιστούν μη επιλέξιμο να αναλάβει ξανά το αξίωμα.

Παρόμοιες προκλήσεις, με βάση μια συνταγματική τροποποίηση της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ, απέτυχαν επίσης σε τρεις άλλες πολιτείες. Ο Τραμπ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στην ακρόαση, απέρριψε την ολη προσπάθεια. Η περιφερειακή δικαστής Σάρα Γουάλας εξέδωσε την απόφαση την Παρασκευή (17.11) απαιτώντας από τις αρχές του Κολοράντο να τοποθετήσουν τον Τραμπ στο προκριματικό ψηφοδέλτιο της πολιτείας το επόμενο έτος.

Το τρίτο τμήμα της 14ης Τροποποίησης απαγορεύει από το αξίωμα όσους ορκίστηκαν να τηρήσουν το Σύνταγμα και στη συνέχεια «εξεγέρθηκαν» εναντίον του. Μια ομάδα ψηφοφόρων του Κολοράντο υπέβαλε νομική προσφυγή τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η τροποποίηση πρέπει να ισχύει για τον Τραμπ και τον εμπλοκή στην εξέγερση του 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Όμως η δικαστής διαφώνησε, υποστηρίζοντας στην απόφασή της ότι η απαγόρευση εξέγερσης της 14ης τροπολογίας δεν ισχύει για τους προέδρους επειδή το σχετικό τμήμα δεν τους κατονομάζει ρητά. «Μετά την εξέταση των επιχειρημάτων και των δύο πλευρών, το Δικαστήριο πείθεται ότι οι «αξιωματικοί των Ηνωμένων Πολιτειών» δεν περιλάμβαναν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών». «Δεν φαίνεται στο δικαστήριο ότι για οποιονδήποτε λόγο οι συντάκτες του Τρίτου Τμήματος δεν σκόπευαν να συμπεριλάβουν ένα άτομο που είχε δώσει μόνο τον προεδρικό όρκο», έγραψε στην απόφασή της.

Παρόμοιες αγωγές στο Νιου Χάμσαϊρ, τη Μινεσότα και το Μίσιγκαν έχουν ήδη αποτύχει. Οι επικριτές του κατηγορούν τον Τραμπ οτι είχε χάσει το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία λόγω του ρόλου του στις ταραχές στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου. Οι δικηγόροι των εναγόντων κάλεσαν αρκετούς μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών του Καπιτωλίου των ΗΠΑ που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Οι δικηγόροι του Τραμπ, εν τω μεταξύ, υποστήριξαν ότι δεν φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Σημείωσαν ότι παρόμοιες νομικές προσφυγές κατά του προέδρου ήταν ανεπιτυχείς. «Οι αναφέροντες ζητούν από αυτό το δικαστήριο να κάνει κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο δικηγόρος του Τραμπ, Σκοτ Γκέσλερ. Οι νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η υπόθεση στο Κολοράντο- ή άλλη πολιτεία- είναι πιθανό να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή