Τέρας του Λοχ Νες: 90 χρόνια από την πρώτη φωτογραφία της «Νέσι» - Οι θεωρίες και οι πιστοί κυνηγοί

Η πρώτη φωτογραφία που φέρεται να απαθανάτισε το τέρας του Λοχ Νες, τραβήχτηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1933 από τον Χιου Γκρέι

Το τέρας του Λοχ Νες και οι θεωρίες συνωμοσίας που το συνοδεύουν
Το τέρας του Λοχ Νες και οι θεωρίες συνωμοσίας που το συνοδεύουν
ΑΡ
8'

Στις 12 Νοεμβρίου του 1933, ένας άνδρας ονόματι Χιου Γκρέι τράβηξε την πρώτη γνωστή φωτογραφία του Λοχ Νες, ενός θαλάσσιου ερπετού που σύμφωνα με το μύθο ζει στη λίμνη Νες της βόρειας Σκωτίας. Ή όπως θα υποστήριζαν οι αρνητές του, ένα μη αναγνωρίσιμο αντικείμενο που επιπλέει στα διάσημα πλέον νερά. Η εικόνα προκάλεσε «τσουνάμι» αντιδράσεων που εξακολουθεί να είναι αισθητό μέχρι σήμερα, με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επισκέπτονται το Λοχ Νες με την ελπίδα να βγάλουν οι ίδιοι μια φωτογραφία του «τέρατος». Δεν είναι μόνο οι περιστασιακοί επισκέπτες που σπεύδουν στην περιοχή.

Ομάδες ερευνητών, υποβρύχιων φωτογράφων και επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν οριστικά στοιχεία για το διαβόητο «θηρίο του νερού», γνωστό και ως «Νέσι» Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη έρευνα στη λίμνη εδώ και 50 χρόνια πραγματοποιήθηκε σε δύο ημέρες τον Αύγουστο, με περίπου 100 εθελοντές να αναζητούν το μυστηριώδες πλάσμα κάθε μέρα. Το θηρίο παρέμεινε κρυμμένο. Υπάρχουν λοιπόν γνήσιοι πιστοί σε ένα γιγάντιο υδρόβιο τέρας το 2023 ή το Λοχ Νες είναι πλέον ένας απλός τουριστικός προορισμός για ταξιδιώτες που θέλουν απλά να περηφανευτούν οτι «έχουν πάει;»

Πώς άρχισαν όλα

Η πρώτη αναφορά υψηλού προφίλ για θέαση της Νέσι δημοσιεύτηκε από την Inverness Courier το 1933, αφού μια τοπική διευθύντρια ξενοδοχείου ισχυρίστηκε ότι εντόπισε ένα «θηρίο του νερού» στη λίμνη. Η Aldie Mackay περιέγραψε τη στιγμή που είδε ένα «τρομακτικό τέρας» καθώς οδηγούσε μαζί με τον σύζυγό της κοντά στο νερό. Η δήλωσή της έβαλε τη «Νέσι» στον χάρτη, αλλά σύμφωνα με τον ιστορικό, καθηγητή Henry H Bauer, οι θεάσεις του Λοχ Νες φτάνουν μέχρι και το 565 μ.Χ. Η αναφορά της Inverness Courier, μαζί με τη φωτογραφία του Χιου Γκρέι που τραβήχτηκε αργότερα εκείνο το έτος, πυροδότησε μια παγκόσμια μανία για την εύρεση του...άπιαστου τέρατος.

Σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.155 επίσημες θεάσεις και η καταμέτρηση συνεχίζεται. Φέτος αναφέρθηκαν εννέα καταγεγραμμένες θεάσεις, με την τελευταία να σημειώνεται στις 7 Οκτωβρίου από έναν άνδρα σε πούλμαν που περνούσε από τη λίμνη. Το κυνήγι για τη «Νέσι» έχει μεταφερθεί στον 21ο αιώνα, με έναν τουριστικό ιστότοπο να επιτρέπει στους πελάτες του να κάνουν έρευνα από την άνεση του σπιτιού τους σε όλη τη λίμνη με κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Πολυάριθμες θεωρίες έχουν διατυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ότι το πλάσμα μπορεί να είναι ένα προϊστορικό θαλάσσιο ερπετό, ένας ελέφαντας τσίρκου που κολυμπά (ναι, πραγματικά) ή, πιο πρόσφατα, ένα γιγάντιο χέλι. Ο Willie Cameron, γνωστός ευρέως στους ντόπιους ως «Mr Λοχ Νες» είναι ο ιδρυτής της Loch Ness Marketing, μιας εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες σε συνεργεία ταινιών και μέσων ενημέρωσης στη λίμνη.

Υπολογίζει ότι μόνο φέτος, περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφθεί το Λοχ Νες, «που πιθανότατα αποφέρουν περισσότερα από 55 εκατομμύρια λίρες στην οικονομία». «Το ενδιαφέρον παγκοσμίως δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο» για το τέρας, προσθέτει. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η αναζήτηση για τη «Νέσι» θα σταματήσει ο 72χρονος είπε: «Ακόμα κι αν η τεχνητή νοημοσύνη έβγαινε αύριο με 100 λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει το Λοχ Νες, πιστέψτε με, το 50% των ανθρώπων θα πιστέυε οτι υπάρχει. Είμαστε σε μια κατάσταση win-win. Αν είναι εκεί, είναι εκεί, αν δεν είναι, δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά. Οι άνθρωποι αγαπούν το μυστήριο»

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος λέει ότι ο πατέρας του πιθανότατα το είδε το 1965, είπε στο Sky News ότι είδε επίσης κάτι «ασυνήθιστο» στη λίμνη τον Αύγουστο του 2016. Προσθέτει ότι γνωρίζει πολλούς ανθρώπους που λένε ότι έχουν δει το τέρας, αλλά δεν θα μιλούσαν ποτέ στα μέσα ενημέρωσης ή δεν θα κατέγραφαν επίσημα τις εμπειρίες τους «από φόβο μήπως τους γελοιοποιήσουν».

Το «φαν κλαμπ του Λοχ Νες»

Δεν μπορεί κανείς να κατηγορηθεί ότι αισθάνεται σκεπτικιστής. Η μόνη βεβαιότητα όταν πρόκειται για τη Νέσι είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία πειστική απόδειξη για την ύπαρξή της. Στην πραγματικότητα, η πιο διάσημη απεικόνιση του θηρίου, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1934, αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα τη δεκαετία του 1990. Και κάπως έτσι τίθεται το ερώτημα: αν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια φωτογραφία από τη δεκαετία του 1930, πώς υποτίθεται ότι θα πρέπει να το πιστέψουμε στην εποχή του Photoshop και της AI;

Η Πέιτζ Ντέιλι ανέλαβε πρόσφατα το επίσημο μητρώο παρατήρησης τεράτων του Λοχ Νες από τον πατέρα της, τον Γκάρι Κάμπελ, ο οποίος ξεκίνησε επίσης το Loch Ness Monster Fan Club το 1996, αφού είδε ο ίδιος μια πιθανή «Νέσι». Ο ιστότοπος καταγράφει όλες τις γνωστές θεάσεις που χρονολογούνται από την πρώιμη μεσαιωνική Αγγλία.

«Είμαι νοσοκόμα την ημέρα», λέει η κυρία Ντέιλι στο Sky News, «και μετά περνάω τον υπόλοιπο χρόνο μου κοιτάζοντας το τέρας του Λοχ Νες και το μυστήριο του Λοχ Νες, προσπαθώντας να καταλάβω τι συμβαίνει. Λαμβάνουμε εκατοντάδες θεάσεις κατά τη διάρκεια του έτους ανεξήγητων πραγμάτων στο Λοχ Νες. Αλλά περνάει από μια διαδικασία επαλήθευσης. Πρέπει να εξαλείψουμε τι θα μπορούσε να είναι πραγματικό περιστατικό στο Λοχ Νες, τι θα μπορούσε να είναι φάρσα και τι στην πραγματικότητα καταλήγει σε κάτι ανεξήγητο που θα μπορούσε να είναι το τέρας».

Ακαδημαϊκοί που έχουν πτυχία στη θαλάσσια βιολογία, ζητάνε τη γνώμη της. Μπορεί επίσης να καταγράφει εμφανίσεις όπου δεν τραβήχτηκε φωτογραφία - αλλά οποιοσδήποτε επικοινωνήσει μαζί της θα πρέπει να περιμένει μια ανάκριση για το τι είδε. «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν ότι είναι ένα πραγματικό τουριστικό τέχνασμα», παραδέχεται η κ Ντέιλι. «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις ότι πριν από 90 χρόνια, ο κόσμος είδε την πρώτη ματιά στο τέρας του Λοχ Νες και ότι 90 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον καταλήγει».

Ο επιστήμονας που προκάλεσε σάλο

Ο καθηγητής Neil Gemmell, από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία, ηγήθηκε ενός μεγάλου διεθνούς κυνηγιού τεράτων στο Λοχ Νες τον Ιούνιο του 2018. Πήρε 250 δείγματα νερού από διάφορα βάθη, ελπίζοντας να αναγνωρίσει τα μικροσκοπικά θραύσματα DNA που αφήνουν πίσω τους το δέρμα, τα φτερά, τα λέπια και η ούρα και τα συνέκρινε με γνωστά είδη.

Από τα ευρήματα αυτής της μελέτης γεννήθηκε η θεωρία ενός γιγαντιαίου χελιού. «Υπάρχει μια πολύ σημαντική ποσότητα DNA χελιών. Τα χέλια είναι άφθονα στο Λοχ Νες», είπε ο καθηγητής όταν μοιράστηκε τα ευρήματα. «Τα δεδομένα μας δεν αποκαλύπτουν το μέγεθός τους, αλλά η τεράστια ποσότητα του υλικού λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν γιγάντια χέλια στο Λοχ Νες».

Και πρόσθεσε: «Για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να θέλουν να πιστεύουν στα τέρατα, υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα στη δουλειά μας». Ο καθηγητής ήθελε να ψάξει τη λίμνη για να παρουσιάσει την επιστήμη του eDNA στον κόσμο. Εισήγαγε την ιδέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2016, περιμένοντας ελάχιστο ενδιαφέρον. Αλλά μια σκωτσέζικη εφημερίδα το πήρε και «ξέσπασε όλη η κόλαση», είπε ο καθηγητής στο Sky News.

«Λάμβανα τηλεφωνήματα και αιτήματα για συνεντεύξεις», είπε. «Ξαφνικά ήμουν ο Νεοζηλανδός που επρόκειτο να πάει να κυνηγήσει αυτό το τέρας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες DNA… Στην πραγματικότητα δεν είχα κάνει τίποτα ακόμα. Μόλις είχα ανοίξει το στόμα μου και είπα ότι μπορούσαμε να το κάνουμε.

Δεν είχα ποτέ αυτό το επίπεδο ενδιαφέροντος για καμία από τις άλλες επιστήμες μου. Τα παιδιά μου, που ήταν περίπου πέντε και οκτώ εκείνη την εποχή, και όλοι οι φίλοι τους ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτό. Έτσι, κάθισα και σκέφτηκα, "Ξέρεις, δεν ενθουσιάζονται με την άλλη δουλειά μου. Ίσως, θα μπορούσα να πάρω μερικούς ανθρώπους - και τον εαυτό μου - σε μια μικρή περιπέτεια» Ο ίδιος λεει ότι εξακολουθεί να λαμβάνει email για το τέρας μέχρι σήμερα. Μερικά από αυτά είναι παιδικές ζωγραφιές της «Νέσι», που ο καθηγητής λέει ότι είναι «πάντα διασκεδαστικές».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή