NASA: Το τηλεσκόπιο James Webb αποκαλύπτει ένα κοσμικό «χριστουγεννιάτικο δέντρο»
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εξέτασε την «καρδιά» του Γαλαξία, αποκαλύπτοντας νέα χαρακτηριστικά και μυστήρια στη χαοτική περιοχή που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρώιμο σύμπαν.
Η ικανότητα του διαστημικού παρατηρητηρίου να βλέπει το σύμπαν με υπέρυθρο φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, κατέγραψε λεπτομέρειες που δεν είχαν ξαναδεί στην εικόνα, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από τη NASA.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Webb για να δουν τον Τοξότη C, ή Sgr C, μια ενεργή περιοχή σχηματισμού άστρων που βρίσκεται περίπου 300 έτη φωτός από την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του γαλαξία Τοξότης Α* . Ένα έτος φωτός , που ισοδυναμεί με 9,46 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, είναι πόσο μακριά διανύει μια δέσμη φωτός σε ένα χρόνο.
Οι επιστήμονες «έκπληκτοι» από μυστηριώδεις δομές που βρέθηκαν στον Γαλαξία
"Δεν υπήρξαν ποτέ δεδομένα υπέρυθρων σε αυτήν την περιοχή με το επίπεδο ανάλυσης και ευαισθησίας που έχουμε με το Webb, επομένως βλέπουμε πολλά χαρακτηριστικά εδώ για πρώτη φορά", δήλωσε ο κύριος ερευνητής της ομάδας παρατήρησης Samuel Crowe, ένας προπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville. "Ο Webb αποκαλύπτει μια απίστευτη ποσότητα λεπτομέρειας, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε το σχηματισμό αστεριών σε αυτό το είδος περιβάλλοντος με τρόπο που δεν ήταν δυνατό προηγουμένως."
«Το γαλαξιακό κέντρο είναι το πιο ακραίο περιβάλλον στον Γαλαξία μας, όπου οι τρέχουσες θεωρίες σχηματισμού άστρων μπορούν να τεθούν στην πιο αυστηρή δοκιμασία τους», πρόσθεσε ο καθηγητής Τζόναθαν Ταν, ένας από τους συμβούλους του Κρόου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Η μελέτη του κέντρου του Γαλαξία με τον Webb θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για το πόσα αστέρια σχηματίζονται εκεί και εάν τα τεράστια αστέρια είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν κοντά στο γαλαξιακό κέντρο παρά στους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500.000 αστέρια που λάμπουν σαν φωτιά στη μέση ενός υπέρυθρου-σκοτεινού σύννεφου. Ανάμεσά τους είναι ένα σμήνος πρωτοαστέρων , ή πυκνές μάζες σκόνης και αερίου που εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να μεγαλώνουν σε πλήρη αστέρια - συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου πρωτοαστέρου στο κέντρο του σμήνος που έχει μάζα 30 φορές μεγαλύτερη από του ήλιου.
Τα πρωτάστρα απελευθερώνουν λαμπερό υλικό, δημιουργώντας μπάλες φωτός που αναδύονται από τον σχηματισμό, ο οποίος φαίνεται δραματικά σκοτεινός στο υπέρυθρο φως.
Το κοσμικό «χριστουγεννιάτικο δέντρο» θαμπώνει στη νέα εικόνα που τραβήχτηκε από τους Hubble και Webb
«Το γαλαξιακό κέντρο είναι το πιο ακραίο περιβάλλον στον Γαλαξία μας, όπου οι τρέχουσες θεωρίες σχηματισμού άστρων μπορούν να τεθούν στην πιο αυστηρή δοκιμασία τους», δήλωσε ο Τζόναθαν Ταν, ερευνητής καθηγητής αστρονομίας και ένας από τους συμβούλους του Κρόου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Επιπλέον, η Υπέρυθρη Κάμερα του Παρατηρητηρίου εντόπισε εκπομπές ιονισμένου υδρογόνου που περιβάλλουν το κάτω άκρο της αστρικής περιοχής.
Οι αστρονόμοι εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τι έχει δημιουργήσει την τεράστια ποσότητα ενεργοποιημένου αερίου, που ξεπερνά αυτό που κανονικά θα απελευθερώνονταν από νεαρά αστέρια μεγάλης μάζας. Η ομάδα παρατήρησης ενδιαφέρεται επίσης για δομές που μοιάζουν με βελόνες μέσα στο ιονισμένο υδρογόνο που παρατάσσονται χωρίς καμία σειρά.
«Το γαλαξιακό κέντρο είναι ένα πολυσύχναστο, ταραχώδες μέρος. Υπάρχουν τυρβώδη, μαγνητισμένα νέφη αερίου που σχηματίζουν αστέρια, τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν το περιβάλλον αέριο με τους ανέμους, τους πίδακες και την ακτινοβολία τους», δήλωσε ο Ρουμπέν Φεντριάνι, συνερευνητής του έργου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Instituto Astrofísica de Andalucía στην Ισπανία. «Ο Webb μας έχει παράσχει έναν τόνο δεδομένων για αυτό το ακραίο περιβάλλον και μόλις αρχίζουμε να το ψάχνουμε».