Κλιματική αλλαγή 2023: Ο πλανήτης εκπέμπει SOS - 12 μήνες σε 12 εφιαλτικά «κλικ»

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη ζωή και την καθημερινότητά μας με τρόπους που αδυνατούμε ακόμη να συλλάβουμε. Ο πλανήτης καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία και τα περιθώρια για δράση στενεύουν. 12 στιγμιότυπα της χρονιάς που πέρασε, δείχνουν στιγμές  από το δυστοπικό μας μέλλον
16'

«Η ζωή στον πλανήτη Γη είναι υπό πολιορκία. Βαδίζουμε πλέον σε μια αχαρτογράφητη περιοχή». Η έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών για την κατάσταση του Κλίματος το 2023 έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από μλέτες που προδιαγράφουν ζοφερό το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η χρονιά που τελείωσε ήταν σταθμός για την κλιματική αλλαγή. Πρωτοφανή κύματα καύσωνα σάρωσαν τον πλανήτη, προκαλώντας υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι ωκεανοί ήταν ιστορικά ζεστοί, με τις παγκόσμιες και τις επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας στο Βόρειο Ατλαντικό να καταρρίπτουν ρεκόρ και τα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική να μειώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, και στις αρχές Ιουλίου, γίναμε μάρτυρες της υψηλότερης παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας επιφάνειας της Γης που έχει μετρηθεί ποτέ, πιθανώς η θερμότερη θερμοκρασία στη Γη τα τελευταία 100.000 χρόνια, σε ένα ακόμη σημάδι ότι οδηγούμε τα πλανητικά μας συστήματα σε επικίνδυνη αστάθεια. Μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη του 2023 είχαν ήδη καταγραφεί 38 ημέρες με παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Στην 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες άκουσαν μεταξύ άλλων οτι το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξάνονται κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η μάχη για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας παραμένει σε εξέλιξη διεμήνυσε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εμφανίστηκε ωστόσο απαισιόδοξος. Ζούμε την κλιματική κατάρρευση σε πραγματικό χρόνο και ο αντίκτυπος είναι καταστροφικός», προειδοποίησε.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από ακραίες κλιματικές συνθήκες λόγω της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Δυστυχώς, ο χρόνος για δράση έχει πλέον εξαντληθεί. Εισερχόμαστε σε μία άγνωστη περίοδο σχετικά με την κλιματική κρίση, μια κατάσταση που κανείς δεν έχει δει ποτέ από πρώτο χέρι στην ιστορία της ανθρωπότητας, τονίζει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών

Ενώ τα αρχεία βασίζονται σε δεδομένα που χρονολογούνται από τα μέσα του 20ου αιώνα, είναι «σχεδόν σίγουρα» τα θερμότερα που έχει δει ο πλανήτης - «πιθανότατα εδώ και χιλιάδες χρόνια», πιστοποιεί και η Τζένιφερ Φράνσις από το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Woodwell. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις επόμενες γενιές, παραμένουν, άγνωστες.

Εκτός από το μαρασμό των καλλιεργειών, το λιώσιμο των παγετώνων και την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών, οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν επίσης προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από θερμοπληξία και αφυδάτωση έως καρδιαγγειακά προβλήματα. «Πόσα καλοκαίρια θα πρέπει να περάσουμε για να αρχίσουμε να πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να μην είναι ένα σποραδικό έκτακτο γεγονός, αλλά μάλλον μια μη αναστρέψιμη διαδικασία που στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει», αναρωτιέται o Ιταλός ανοσολόγος Μάουρο Μινέλι.

Η Ευρώπη μάλιστα είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον πλανήτη, λένε οι ειδικοί, καθώς θερμαίνεται διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980, γεγονός με εκτεταμένες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της ηπείρου, προειδοποιούν επιστήμονες στο Copernicus. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εμφάνιση φέτος του καιρικού μοτίβου «Ελ Νίνιο», που θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, έχουν προκαλέσει θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο αριθμός των παγκόσμιων ακραίων καιρικών φαινομένων έχει σημειώσει «εκπληκτική άνοδο» τα τελευταία 30 χρόνια, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή «επιβαρύνει» το πρόβλημα.«Ο κίνδυνος ακραίων γεγονότων αυξάνεται και επηρεάζουν κάθε γωνιά του κόσμου», εξηγεί η Σάρα Κάπνικ, επικεφαλής επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) τον έχει χαρακτηρίσει ως καύσωνα κατηγορίας 4. Σε περιοχές, γύρω από την Αυστραλία ή στη Μεσόγειο, άλλαξαν ολόκληρα οικοσυστήματα, δάση με φύκια εξαφανίστηκαν και τα θαλασσοπούλια και οι φάλαινες πλέον λιμοκτονούν. Είναι σαφές ότι οδεύουμε προς ένα ολοένα θερμότερο και πιο χαοτικό κλιματικό μέλλον. Την ίδια στιγμή έχουμε τις τεχνολογίες και τα εργαλεία για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων.

Το ερώτημα τώρα είναι αν μπορούμε να το κάνουμε αρκετά γρήγορα για να επιβραδύνουμε την αλλαγή του κλίματος και να διατηρήσουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε διαχειρίσιμα όρια, συγκλίνουν οι ειδήμονες. Ακολουθούν 12 «κλικ» από τη χρονιά που έφυγε που μαρτυρούν οτι ο πλανήτης εκπέμπει συναγερμό.

Ιανουάριος: Το «πολύτιμο» χιόνι λιγοστεύει

Tον Ιανουάριο του 2023 ένα ασυνήθιστο κύμα ψύχους στο Αφγανιστάν σκότωσε τουλάχιστον 166 ανθρώπους και περισσότερα από 80.000 ζώα. Μια εθνική χαμηλή θερμοκρασία ορίστηκε στην πόλη Mohe της Κίνας στους -53 °C στις 23 Ιανουαρίου. Δύο μέρες αργότερα, έπεσε χιόνι στην Αλγερία για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Την ίδια στιγμή ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Abed της Δανίας, μέτρησε την πιο υψηλή θερμοκρασία σε εθνικό επίπεδο τον Ιανουάριο, δείχνοντας 12,6 °C για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

To χιόνι λιγοστεύει δραματικάΑΡ

Η έλλειψη χιονιού στην Ευρώπη αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι χιονοπτώσεις μειώνονται παγκοσμίως καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, δείχνει μια νέα ανάλυση και χάρτες από την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA)

Το λιγότερο χιόνι απειλεί να ενισχύσει την υπερθέρμανση και να διαταράξει την προμήθεια τροφής και νερού για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Έχει ήδη σημειωθεί μείωση 2,7% στις ετήσιες παγκόσμιες χιονοπτώσεις από το 1973, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του Brettschneider από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μελέτες προβλέπουν ότι τα επίπεδα χιονιού στη Δύση θα συνεχίσουν να μειώνονται κατά περισσότερο από το 1/3 έως το 2100 αν συνεχιστεί στους ίδιους ρυθμούς η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η φωτογραφία είναι από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας και την έναρξη της διαδρομής ενός πρωταθλήματος αλπικού σκι γυναικών την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου του 2023.

Φεβρουάριος:Κυκλώνας «Φρέντι»

Ένα σπίτι ισοπεδώθηκε μετά από κυκλώνα στο Mαναντζάρι της Μαδαγασκάρης, στις 10 Φεβρουαρίου του 2022. Ο κυκλώνας Φρέντι που σχηματίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό είναι ο τροπικός κυκλώνας με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία και προκαλεί πάνω από 1.400 θανάτους και αμέτρητους τραυματισμούς και υλικές ζημιές στη νοτιοανατολική Αφρική.

Οι μετεωρολόγοι είπαν στο Associated Press ότι η άνιση και καταστροφική κατανομή του νερού στις ανατολικές πολιτείες της Αφρικής προκαλείται από φυσικά καιρικά συστήματα και επιδεινώνεται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή με τους κυκλώνες να ρουφούν νερό που διαφορετικά θα προοριζόταν για έθνη πιο βόρεια

Μάρτιος: Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Οι άνθρωποι προμηθεύονται πόσιμο νερό από ένα σημείο συλλογής νερού σε μια παραγκούπολη, στο Καράτσι του Πακιστάν, στις 22 Μαρτίου του 2023, την ημέρα που ο Πλανήτης γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Νερού» Μερικοί από αυτούς έχουν διασχίσει χιλιόμετρα για να φθάσουν στο σημείο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που τιμάται κάθε χρόνο από το 1993, γιορτάζει το νερό και ευαισθητοποιεί για τα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Ο επονομαζόμενος και «λευκός χρυσός», πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.

Η ανεπαρκής πρόσβαση σε πόσιμο νερό ποιότητας και η έλλειψη υπηρεσιών καθαρισμού των χρησιμοποιημένων υδάτων κοστίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, με 780.000 θανάτους ετησίως εξαιτίας της δυσεντερίας και της χολέρας, πολύ περισσότερους από τα θύματα συγκρούσεων, σεισμών και επιδημιών.

Η κλιματική αλλαγή σπέρνει τον όλεθρο στον φυσικό κύκλο του νερού. Η ρύπανση από τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζει να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, θερμαίνοντας το κλίμα σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό επιδεινώνει τις καταστροφές που σχετίζονται με το νερό, τις επιδημίες ασθενειών, τη λειψυδρία και την ξηρασία, ενώ προκαλεί ζημιές στις υποδομές, την παραγωγή τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Aπρίλιος: Φονικός Καύσωνας στην Ινδία

Ένα αγόρι δροσίζεται κάτω από έναν σωλήνα νερού άρδευσης στο Λάκνοου στο κρατίδιο του Ούταρ Πραντές, καθώς η βόρεια Ινδία δοκιμάζεται από ένα έντονο κύμα καύσωνα τον Απρίλιο του 2023. Οι θερμοκρασίες στην Ινδία έχουν γίνει επικίνδυνα υψηλές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κύμα καύσωνα σε πολλές περιοχές της Ινδίας επηρεάζει ανθρώπινες ζωές, με δεκάδες νεκρούς και καλλιέργειες να καταστρέφονται. Εν μέσω της αυξανόμενης θερμοκρασίας, τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας έχουν κλείσει, ενώ πολλά άλλαξαν το ωράριο λειτουργίας τους.

Ο αντίκτυπος του καύσωνα στoυς ανθρώπους και τις παγκόσμιες κοινότητες είναι τεράστιος και μόνο χειροτερεύει. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ασθένειες και θάνατο, ενώ η ζέστη εκτός των άλλων μειώνει την παραγωγικότητα, βλάπτει τις καλλιέργειες και αυξάνει την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς όπως ο δάγγειος πυρετός και η ελονοσία.

Μάιος: Σαρωτικές πλημμύρες στην Ιταλία

Ένας άνδρας περπατά με τον σκύλο του σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Καστέλ Μπολονιέζε ένα δήμο στην επαρχία της Ραβέννας στην Ιταλία. Οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια που είχε πληγεί προηγουμένως από ξηρασία υπερχείλισαν ποτάμια, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και οδηγώντας στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από τα σπίτια τους.

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Ιταλία χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση των πλημμυρών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει πραγματικά τις ιδιότητες της βροχόπτωσης όσον αφορά στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια», λέει η Τζουνγκ Έουν Τσου επιστήμονας της ατμόσφαιρας και του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ο τεράστιος απολογισμός των πλημμυρών υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη για τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για αυτή τη νέα πραγματικότητα, και τους τρόπους με τους οποίους οι συγκρούσεις και οι φτωχότερες χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κλιματικών καταστροφών. Οι κυβερνήσεις «πρέπει να είναι έτοιμες», λέει Τσου. «Πρέπει να αρχίσουν να θωρακίζονται, γιατί δεν έχουν ξαναζήσει τέτοιου είδους ακραία γεγονότα».

Ιούνιος: Δασικές πυρκαγιές στον Καναδά

Η Νέα Υόρκη «σκοτείνιασε» και ο ήλιος κρύφτηκε στο εμβληματικό Empire State Building τον Ιούνιο του 2023. Καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά ξεχύθηκε στην ανατολική ακτή και τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, καλύπτοντας πόλεις και των δύο χωρών, κάτω από ένα τοξικό στρώμα αιθαλομίχλης, καθυστερώντας πτήσεις στα μεγάλα αεροδρόμια και ωθώντας τους ανθρώπους να ξαναβάλουν τις μάσκες προσώπου από την εποχή της πανδημίας

Η χειρότερη εποχή πυρκαγιών στην καταγεγραμμένη καναδική ιστορία, έπληξε έντεκα επαρχίες και περιοχές, με τις μεγάλες πυρκαγιές να πλήττουν την Αλμπέρτα, τη Νέα Σκωτία, το Οντάριο και το Κεμπέκ. Από τις 21 Ιουνίου 2.765 πυρκαγιές είχαν κάψει 59.580 τ. χλμ, περίπου το μέγεθος της Κροατίας. Η διεθνής βοήθεια συνέβαλε στη μείωση του μεγέθους της καταστροφής.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές προκάλεσε προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα και εκκενώσεις στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ioύλιος: Φονικές πυρκαγιές στη Ρόδο

Κραυγή απόγνωσης, καθώς οι φλόγες καίνε δέντρα στο χωριό Γεννάδι της Ρόδου. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας παλεύει ακόμη να επουλώσει τις πληγές του μετά τις καταστροφικές φωτιές που έκαιγαν στο νησί τον Ιούλιο του 2023, επί 11 ολόκληρες ημέρες.

Η πυρκαγιά έκανε στάχτη 135.000 στρέμματα δασικής έκτασης, έκαψε πάνω από 50.000 ελαιόδεντρα και ζώα, κατέστρεψε δεκάδες σπίτια. Χιλιάδες τουρίστες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το νησί με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο διεθνών ΜΜΕ.

Οι καταστροφικές φωτιές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Μάουι, τον Καναδά, την Τενερίφη και τη Γαλλία, έγραφε τότε ο Guardian ενισχύουν την αίσθηση ότι η κλιματική κρίση ανεβάζει ταχύτητα, πράγμα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ονόμασε γλαφυρά «εποχή του παγκόσμιου βρασμού».

Αύγουστος: Πύρινος εφιάλτης στον «παράδεισο»

Εικόνα γροθιά στο στομάχι από το δημοφιλή τουριστικό προορισμό Λαχάινα της Χαβάης. Περισσότερα από 17.000 στρέμματα γης κάηκαν και τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν μια σειρά από πυρκαγιές ξέσπασε στο νησί Μάουι στη Χαβάη. Η επόμενη ημέρα της καταστροφής αποκάλυψε μια έρημο από καμένα σπίτια και εξαφανισμένες κοινότητες, καθώς οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με την πιο φονική πυρκαγιά στην των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Οι πυροσβέστες αναγκάσθηκαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, που ενισχύθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους του τυφώνα «Ντόρα». Μπροστά στην ταχύτητα της φωτιάς, όσοι κάτοικοι της Λαχάινα κατόρθωσαν να διαφύγουν έτρεξαν χωρίς να γυρίσουν να κοιτάξουν πίσω τους και ορισμένοι έπεσαν στην θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Η πυρκαγιά ήταν σφοδρή «σαν την Κόλαση», διηγούνται αυτόπτες μάρτυρες.

Σεπτέμβρης: Βιβλικές καταστροφές από τον τυφώνα «Ντάνιελ»

Διασώστες και συγγενείς κάθονται μπροστά από κτήρια που κατέρρευσαν μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη μεσογειακή καταιγίδα «Ντάνιελ» στην «πληγωμένη» Ντέρνα της Λιβύης. Η κακοκαιρία Ντάνιελ ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο πέλαγος, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και νεκρούς.

Σύμφωνα με την υπηρεσία FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ανέρχονται σε 870.000 στρέμματα, η πλειοψηφία των οποίων είναι αγροτικές εκτάσεις. Aφού έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία, στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων.

Σύμβολο της καταστροφής, η πόλη Ντέρνα της Λιβύης, όπου δύο φράγματα κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να καταστραφεί το ένα τέταρτο της πόλης

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού «μπήκαν» στην πόλη, ενώ ολόκληρες συνοικίες σβήστηκαν από τον χάρτη.

Οκτώβρης - Απώλεια ζώων και φυτών

Ένας ελέφαντας οδηγεί το μικρό του σε ένα ρυάκι στο Εθνικό Πάρκο Gonarezhou, της Ζιμπάμπουε. Οι πρόσφατες βροχές ανακούφισαν το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στην αφρικανική χώρα. Σε άλλα μέρη όμως της πλούσιας σε άγρια ζωής χώρας, οι αρχές λένε ότι η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και τα ασταθή καιρικά φαινόμενα οδηγούν στην ραγδαιά απώλεια φυτών και ζώων.

Η μάχη των ζώων με τους ανθρώπους για φαγητό και νερό έχει οδηγήσει σε αυξημένες περιπτώσεις συγκρούσεων.

Η Ζιμπάμπουε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Χαράρε λόγω επιδημίας χολέρας. Η επιδημία έχει σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους με περισσότερα από 7.000 ύποπτα κρούσματα.

Οι αρχές της πόλης λένε ότι το ξέσπασμα, που εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη, έχει ξυπνήσει μνήμες από ένα θανατηφόρο ξέσπασμα το 2008, κατά το οποίο χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. «Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της χολέρας», δήλωσε ο δήμαρχος Ίαν Μακόνε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε μία επιδημία που οφείλεται στη χρόνια λειψυδρία.

Noέμβριος: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου «ταξιδεύει»

Μεγάλα παγόβουνα αιωρούνται καθώς ο ήλιος ανατέλλει κοντά στο Kουλουσούκ της Γροιλανδίας. Λίγο πριν τελειώσει το 2023 έγινε γνωστό ότι το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά, ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια, κατά τα οποία βρισκόταν σταθερά αμετακίνητο στην επιφάνεια του ωκεανού.

Το παγόβουνο, που ονομάζεται Α23α, αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986. Όμως γρήγορα παρέμεινε σταθερό στη θάλασσα Γουέντελ μοιάζοντας με ένα «παγωμένο νησί». Με εύρος σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το παγόβουνο έχει έκταση περισσότερη από το διπλάσιο μέγεθος του Λονδίνου.

To τεράστιο μέγεθός του μπορεί επίσης να διαταράξει τις διαδρομές αναζήτησης σίτισης των ζώων», σχολίασε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Εχει αντίκτυπο στις πλημμύρες, στις καταιγίδες, στις άλλες καταστάσεις που δημιουργούν χάος σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε

Δεκέμβριος: Το «μικρό αγόρι» δείχνει τα δόντια του

Κάτοικοι διασχίζουν έναν δρόμο που έχει καταστραφεί από τις βροχές που προκάλεσε το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» στην πόλυ Τούλα, στην κομητεία του ποταμού Τάνα στην Κένυα. Οι σοβαρές πλημμύρες στη χώρα έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει χιλιάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του OHE.

Ελ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί µέρος των διακυµάνσεων που παρουσιάζει η επιφανειακή θερµοκρασία του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού εντός της Τροπικής Ζώνης.

Στα Ισπανικά σηµαίνει «το µικρό αγόρι» και αναφέρεται ουσιαστικά στο «Θείο Βρέφος» καθώς το φαινόµενο εκδηλώνεται συνήθως με τη μέγιστη έντασή του την περίοδο των Χριστουγέννων στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αµερικής, κοντά στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού.

Εκτός από τις πλημμύρες και την επισιτιστική ανασφάλεια που συνδέονται με την ξηρασία, τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών είναι μια άλλη σημαντική επίπτωση ενός έντονου Ελ Νίνιο.