Εκλογές στην Ολλανδία: Πολιτικός «σεισμός» στην Ευρώπη από την εκλογή του Γκέερτ Βίλντερς

Το ισλαμοφοβικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη (22/11) στην Ολλανδία, προκαλώντας πολιτικό σεισμό που θα γίνει αισθητός ακόμα και πέραν των συνόρων της χώρας.
AP Photo
2'

Το PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) φέρεται να κέρδισε 35 έδρες και άνετη εκλογική νίκη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Ipos. Η αριστερή συμμαχία του Φρανς Τίμερμανς είναι δεύτερη με 26 έδρες. Το κεντροδεξιό VVD έρχεται τρίτο με 23 έδρες, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Αναλυτές εκτιμούν πως η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια ξαφνική αλλαγή, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες. Το PVV έχει υποσχεθεί συγκεκριμένα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του, ο Γκέερτ Βίλντερς δεσμεύτηκε να «επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς».

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», δήλωσε ο Βίλντερς μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Ο Βίλντερς κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί». «Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν», υπογράμμισε.

«Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα διασφαλίσουμε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης», πρόσθεσε ο Βίλντερς ενώπιον των ενθουσιωδών υποστηρικτών του στη Χάγη.

Το μήνυμά του κατά της μετανάστευσης, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων και η απέλαση των παράνομων μεταναστών, δείχνει να βρήκε απήχηση στους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Παρότι ο Βίλντερς φαίνεται ότι θριάμβευσε στις εκλογές, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ηγέτες των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό το PVV.

Η Κέιτ Πάρκερ, της εταιρίας Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα «συνταγματικό αδιέξοδο» στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.