Ανάλυση Reuters: Τρομάζουν την Ευρώπη οι «Μοναχικοί Λύκοι» - Φόβοι για επιθέσεις λόγω Ισραήλ
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές που θα ανοίξουν σύντομα ήταν πιθανοί στόχοι ισλαμιστών τρομοκρατών, εκτιμούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφάλειας
Σε υψηλό επίπεδο ασφαλείας ενόψει και των Χριστουγέννων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυρίως πρωτεύουσες, καθώς η «σκιά» των «Μοναχικών Λύκων» απλώνεται βαριά και ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις την εορταστική περίοδο, οπότε και λειτουργούν χριστουγεννιάτικες αγορές με εκατοντάδες κόσμου, έχει «τρομοκρατήσει» την Ευρώπη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται από «Μοναχικούς Λύκους» που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Περισσότεροι από 10 αξιωματούχοι πληροφοριών και αστυνομίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, είπαν στο Reuters ότι αυξάνουν την παρακολούθηση ισλαμιστών μαχητών.
Αυτό θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πόρους που έχουν ήδη επεκταθεί από την αντιμετώπιση απειλών από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, όπως αποκαλεί ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Mark Rowley «μια από τις πιο προκλητικές σύγκλιση απειλών που έχω δει ποτέ».
Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιθανό να γίνει ο μεγαλύτερος στρατολογητής ισλαμιστών μαχητών από τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και ότι οι εκκλήσεις για επιθέσεις σε εβραϊκούς και δυτικούς στόχους είχαν αυξηθεί στην Ευρώπη. Μια γερμανική πηγή που ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών είπε ότι η απειλή για τους αμάχους ήταν η υψηλότερη στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας, με κινδύνους να προέρχονται από ισλαμιστές μαχητές, ακροδεξιές ομάδες και τη Ρωσία.
Δύο επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στη Γαλλία και το Βέλγιο τον περασμένο μήνα σκότωσαν τρεις ανθρώπους και αυτές οι δύο χώρες, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού για τρομοκρατική απειλή. Η Ιταλία επέβαλε εκ νέου τους συνοριακούς ελέγχους με τη Σλοβενία, επικαλούμενη τον κίνδυνο εισόδου μαχητών στη χώρα.
«Θα υπάρξει ένα χτύπημα που θα γίνεται αισθητό για χρόνια», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.
Οι θάνατοι από ισλαμιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν μεταξύ 2004 και 2006, όταν οι επιθέσεις τροφοδοτήθηκαν από την Αλ Κάιντα, και κορυφώθηκαν ξανά το 2015 έως το 2018, όταν εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.
Η απειλή για την Ευρώπη τώρα είναι πιθανό να φαίνεται πολύ διαφορετική.
Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα στρατολόγησαν χιλιάδες ξένους μαχητές και είχαν την ικανότητα να σχεδιάζουν ενορχηστρωμένες, συγχρονισμένες επιθέσεις στην Ευρώπη από τη σχετική ασφάλεια των θυλάκων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα βρίσκονται τώρα σε υποχώρηση και ο κύριος στόχος της Χαμάς είναι το Ισραήλ.
Μοναχικοί λύκοι
Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι ο κύριος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι πιθανώς από επιθέσεις από "μοναχικούς λύκους" - επιτιθέμενους που είναι ριζοσπαστικοποιημένοι, συχνά στο διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν επίσημους δεσμούς με πιο καθιερωμένες ομάδες.
Η σοβαρότητα της απειλής για την ασφάλεια θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το πόσο καιρό το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Γάζα, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, και την έκταση της ζημιάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Αν και έχει τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία στη Γάζα, και οι δύο πλευρές έχουν πει ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει.
Ο Γιόχεν Κόπελκε, ένας αστυνομικός που ηγείται της μεγαλύτερης αστυνομικής ένωσης της Γερμανίας, είπε ότι οι αξιωματικοί προειδοποιούσαν τους ύποπτους μαχητές ότι παρακολουθούνταν και πραγματοποίησαν επιδρομές, αλλά η κύρια απειλή ήταν οι άνθρωποι που «αυτοριζοσπαστικοποιήθηκαν».
«Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να διαπράξουν εγκλήματα αυτοί οι άνθρωποι», είπε. "Δεν είναι πάντα να έχουν βόμβα. Μπορούν να οδηγήσουν με ένα αυτοκίνητο σε μια συγκέντρωση ή να επιτεθούν με ένα μαχαίρι."
Ο Κόπελκε είπε ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές που θα ανοίξουν σύντομα ήταν πιθανοί στόχοι. Μια επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το 2016 σκότωσε 12 ανθρώπους.
Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν εξοργιστεί από την αγριότητα της ισραηλινής επίθεσης και ορισμένοι λένε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να περιορίσουν το Ισραήλ.
Ο Peter Knoope, πρώην αναπληρωτής διευθυντής πολιτικής στον Εθνικό Συντονιστή της Ολλανδίας για την Αντιτρομοκρατική, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι αντιτρομοκρατικοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι επιθέσεις ήταν ένας συνδυασμός στρατιωτικής δύναμη με εργασία πρόληψης που βασίζεται στην κατανόηση των κινήτρων και των παραπόνων.
Είπε ότι οι επισκέψεις των Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών ηγετών στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα είχαν εξοργίσει ορισμένους μουσουλμάνους, όπως και κάποια από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
"Το αποτέλεσμα είναι ότι θα δημιουργήσει ένα συναίσθημα "εμείς και αυτοί" με τη μουσουλμανική κοινότητα. Είναι σαν να μην μάθαμε τίποτα", είπε ο Knoope. «Ανησυχώ πολύ όταν βλέπω την πόλωση και βλέπω τη γλώσσα να χρησιμοποιείται».
Διαδικτυακή παραπληροφόρηση
Οι μουσουλμάνοι ηγέτες στην Ευρώπη λένε ότι έχει σημειωθεί αύξηση των επιθέσεων σε μουσουλμάνους και τζαμιά από την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και περιγράφουν ένα κλίμα φόβου, καθώς η παραπληροφόρηση διαδίδεται στο Διαδίκτυο.
«Ποτέ δεν έχω δει την κοινωνία μας τόσο πολωμένη», είπε ο Iman Atta, διευθυντής της βρετανικής μουσουλμανικής ομάδας Tell Mama (Μέτρηση αντιμουσουλμανικών επιθέσεων).
Ο Γερμανός Kopelke είπε ότι ένα δίκτυο σαλαφιστών -υπερσυντηρητικών ισλαμιστών- επανεμφανίστηκε και μια νέα ομάδα επιρροών υπέρ της Χαμάς εμφανίστηκε στο Instagram και το TikTok.
Ένας σαλαφιστής ιεροκήρυκας έχει 55.000 ακόλουθους αφού δημιούργησε έναν λογαριασμό στην εφαρμογή TikTok μετά την επίθεση της Χαμάς και έδειξε βίντεο που αμφισβητούν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Μια σειρά από μαχητικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν ζητήσει επιθέσεις στη Δύση και βία κατά των Εβραίων, αν και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι η συνολική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα έχει υποχωρήσει.
Μόνο δύο από τις 16 ολοκληρωμένες «τρομοκρατικές επιθέσεις» στην ΕΕ πέρυσι ήταν «τζιχαντιστικές», σύμφωνα με την Europol . Δεκατρείς αποδίδονταν σε αριστερές και αναρχικές ομάδες και ένα σε δεξιά ομάδα.
«Αυτό που έχετε τώρα είναι μια απειλή που είναι πιο διάχυτη και πιο ποικιλόμορφη», είπε ο Thomas Renard, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αντιτρομοκρατικής Δεξαμενής σκέψης, ο οποίος είπε ότι υπάρχει περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο παρά σε μέρη όπως τα τζαμιά.