«Μας φέρθηκαν σαν σκυλιά» λένε απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι -7.000 κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές διαμαρτύρονται για κακομεταχείριση

Μητέρα αγκαλιάζει τον γιό της μετά την απελευθέρωσή του
Μητέρα αγκαλιάζει τον γιό της μετά την απελευθέρωσή του
4'

Το Ισραήλ λέει ότι οι ανήλικοι που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της τετραήμερης εκεχειρίας είναι «τρομοκράτες» - αλλά οι Παλαιστίνιοι λένε ότι πολλοί είναι νέοι, που κρατήθηκαν χωρίς να τους απαγγελθούν ποινές για όσα άλλες χώρες θα θεωρούσαν αδικήματα πολιτικής αναταραχής.

Ο πλανήτης είδε τους Ισραηλινούς ομήρους να επιστρέφουν στα σπίτια τους υπό βαριά κάλυψη, αλλά πολύ λίγοι Παλαιστίνιους κρατούμενους να επιστρέφουν στην Ιερουσαλήμ ως μέρος της εκεχειρίας. Υπάρχει λόγος για αυτό, αναφέρει το Sky News. Η ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ δεν θέλει οι επιστροφές να κινηματογραφούνται, να γιορτάζονται ή να γίνονται το επίκεντρο συγκεντρώσεων και πιθανών αναταραχών.

Στα στενά σοκάκια του Σιλουάν, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, η παραστρατιωτική συνοριακή αστυνομία ήταν σε ισχύ. Προσπαθήσαμε να φτάσουμε σε ένα σπίτι όπου τέσσερα αγόρια επέστρεφαν σε μια οικογένεια. «Όχι τώρα», μας είπαν, αναφέρει ο ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου.

Η περιοχή είναι κατά κύριο λόγο αραβική και σκηνή συχνών αναταραχών.Τα μπλε αστέρια από νέον των εβραϊκών κτηρίων λάμπουν ανάμεσα στα σπίτια των Παλαιστινίων που αγανακτούν με την παρουσία τους και το γεγονός ότι η πόλη ξοδεύει εκατομμύρια λιγότερα για τις γειτονιές τους, από την πλειοψηφία των Εβραίων δυτικά της πόλης. Για να καταστείλει αυτή την αναταραχή, η ισραηλινή αστυνομία συλλαμβάνει τακτικά έφηβους μετά από συγκρούσεις.

Το Ισραήλ έχει μια αμφιλεγόμενη πολιτική διοικητικής κράτησης με βάση την οποία οι ύποπτοι μπορούν να κρατηθούν για έξι μήνες χωρίς δίκη ή κράτηση. Είκοσι ένας από τους 39 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στην τρίτη ανταλλαγή ομήρων την Κυριακή ήταν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και έχουν επιστραφεί εκεί.

Η οικογένεια Abu Ghannam υποδέχτηκε στο σπίτι τον 17χρονο γιο τους. Ο Ghannam Abu Ghannam συνελήφθη πριν από ένα χρόνο, κατηγορούμενος ότι πέταξε πέτρες σε λεωφορείο. Δεν έχει καταδικαστεί ποτέ, λέει η οικογένειά του. Τώρα αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο της εκεχειρίας στη Γάζα. «Είναι ένα δώρο από τον Θεό», είπε η μητέρα του στο Sky News. «Είναι θαύμα».

Ο Ghannam είπε στο Sky News ότι η φυλακή είχε γίνει πολύ χειρότερη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Η φυλακή ήταν ταπεινωτική. Μπήκαν και μας χτυπούσαν από τότε που άρχισε ο πόλεμος και μας φέρθηκαν σαν σκυλιά»

Άλλοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν λόγω αυτής της εκεχειρίας κρατούνταν για πιο σοβαρά αδικήματα. Η Shorouk Dwayatt είναι έξω αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης 16 ετών για την επίθεση με μαχαίρι σε έναν Ισραηλινό και την απόπειρα μαχαιρώματος ενός άλλου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το 2015.

Στη δίκη της ακούστηκαν ισχυρισμοί οτι είχε δημοσιεύσει στο Facebook την επιθυμία της να γίνει μάρτυρας. Η οικογένειά της ισχυρίζεται ότι ενεργούσε για αυτοάμυνα, αφού ένας από τους άνδρες την έπεσε και προσπάθησε να της βγάλει τη μαντίλα πριν την πυροβολήσει. Είπε στο Sky News ότι θα εκπαιδευτεί τώρα για να γίνει δικηγόρος για να βοηθήσει άλλους Παλαιστίνιους θύματα της ισραηλινής κατοχής.

Είπε ότι οι συνθήκες στη φυλακή είχαν επιδεινωθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου και ισχυρίστηκε ότι άνδρες φρουροίχτυπούσαν και κακομεταχειρίζονταν γυναίκες κρατουμένους. Φοβάται ότι οι Ισραηλινοί θα προσπαθήσουν να την φυλακίσουν ξανά. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να με συλλάβουν ξανά γιατί με έχουν ήδη απειλήσει και είναι πιθανό να γίνει εισβολή στο σπίτι ανά πάσα στιγμή».

Η Israa Jaabis βρισκόταν στη φυλακή από το 2015 αφού είχε καταδικαστεί για βομβιστική επίθεση που τραυμάτισε μία Ισραηλινή αστυνομικό και την άφησε με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια της. Είχε καταδικαστεί σε 11 χρόνια φυλακή για την επίθεση, αλλά αφέθηκε επίσης ελεύθερη στο πλαίσιο της ανταλλαγής. Χαιρετίζοντας την οικογένειά της, η Israa είπε: «Ντρέπομαι να τον αγκαλιάσω (τον γιο της) γιατί έγινε άντρας, όταν μου λέει «μαμά μου» τον έχω σαν μικρό παιδί στα μάτια μου».

Περιγράφοντας τις συνθήκες μέσα στη φυλακή στην οποία κρατούνταν, είπε: «Οι γυναίκες κρατούμενες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, πραγματικά. Υπάρχουν περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων οι 2.000 βρίσκονται σε διοικητική κράτηση. Εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί από την έναρξη του πολέμου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή