Πεκίνο: Σκηνές πανικού στα νοσοκομεία - Δεν υπάρχει «μυστηριώδης πνευμονία» επιμένουν οι Αρχές
Tα πλάνα από τις αίθουσες αναμονής κινεζικών νοσοκομείων που ειναι γεμάτες με γονείς και άρρωστα παιδιά κάνουν τον γύρο του κόμου και προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι τα νοσοκομεία στο Πεκίνο και 500 μίλια βορειοανατολικά στο Λιαονίνγκ έχουν «πλημμυρίσει από άρρωστα παιδιά» με ασυνήθιστα συμπτώματα που περιλαμβάνουν φλεγμονή στους πνεύμονες και υψηλό πυρετό, αλλά όχι βήχα.
Το ταϊβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο FTV News μετέδωσε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από άρρωστα παιδιά. Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο έχει επαληθευτεί ότι προέρχεται από ένα από τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν την επιδημία, αλλά δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γυρίστηκε.
Τα κρούσματα έχουν κατακλύσει ορισμένα νοσοκομεία στη βόρεια Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, και οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν από το κοινό να μεταφέρει παιδιά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε κλινικές και άλλες εγκαταστάσεις. Ο ΠΟΥ είπε ότι υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες αυτή τη στιγμή για να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος αυτών των αναφερόμενων περιπτώσεων αναπνευστικής νόσου στα παιδιά.
Το Πεκίνο επιμένει ότι δεν ευθύνεται ένας νέος ιός για τις σκηνές χάους, που ώθησαν τους αξιωματούχους να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να φορούν μάσκες, να αποστασιοποιούνται κοινωνικά και να μένουν στο σπίτι εάν δεν είναι καλά. Αντιθέτως οι υπεύθυνοι υγείας έχουν αποδώσει τα κρούσματα στην εμφάνιση γρίπης και άλλων κρουσμάτων ρουτίνας, με την Κίνα να βιώνει τον πρώτο χειμώνα χωρίς lockdown στη μετά Covid-19 εποχή. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις «έχουν κατακλυστεί από άρρωστα παιδιά».
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Κίνας ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση της ασθένειας, η οποία πυροδότησε παγκόσμιο πανικό την περασμένη εβδομάδα όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά η κρισιμότητα της κατάστασης. Οι ανησυχίες οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση, να ζητήσει επίσημα περαιτέρω πληροφορίες από το Πεκίνο για τις λοιμώξεις.
Οι σχολιαστές τόνισαν ότι το κύμα της ασθένειας ήταν παρόμοιο με τις αναφορές που εμφανίστηκαν λίγο πριν από τον κορονοϊό, τον οποίο η Κίνα κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε. Σε μια νέα δήλωση την Κυριακή (26.11), το υπουργείο Υγείας της χώρας ισχυρίστηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων προκλήθηκε από τη γρίπη και άλλα γνωστά παθογόνα, αποκλείοντας την εμφάνιση νέου ιού.
Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας είπε ότι οι πρόσφατες ομάδες λοιμώξεων του αναπνευστικού προκαλούνται από μια επικάλυψη κοινών ιών όπως η γρίπη και ο RSV, καθώς και από βακτήρια όπως το mycoplasma pneumoniae. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο κάλεσε τις τοπικές αρχές να ανοίξουν περισσότερες κλινικές πυρετού και να προωθήσουν τη λήψη εμβολίων σε παιδιά και ηλικιωμένους.
«Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αυξηθεί το άνοιγμα των σχετικών κλινικών και περιοχών θεραπείας, να παραταθούν οι ώρες εξυπηρέτησης και να αυξηθεί η προσφορά φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μι Φενγκ. Συμβούλεψε επίσης τους ανθρώπους να φορούν μάσκες και κάλεσε τις τοπικές αρχές να επικεντρωθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως σχολεία και γηροκομεία.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές απέδωσαν την αύξηση των κρουσμάτων που πλήττουν σκληρότερα τη χώρα στη μειωμένη ανοσίας του πληθυσμού, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον πρώτο της πλήρη χειμώνα χωρίς περιορισμούς λόγω πανδημίας.
Το Πεκίνο άρχισε να χαλαρώνει τις αυστηρές πολιτικές του σε εθνικό επίπεδο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τις μαζικές διαδηλώσεις των πολιτών που κάλεσαν τον Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί. Ανεξάρτητοι ειδικοί υποστήριξαν τον ισχυρισμό της Κίνας, τονίζοντας οτι αύξηση συνδέεται με μειωμένη ανοσία, καθώς άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, βίωσαν παρόμοια κύματα ασθένειας μετά το lockdown.
Ωστόσο, άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν πει ότι πρέπει να έχουμε «ανοιχτό μυαλό» για την αιτία της μυστηριώδους πνευμονίας, με πολλούς να αναφέρουν την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας. Τόσο ο Covid όσο και ένας άλλος πανδημικός ιός που ονομάζεται SARS αναφέρθηκαν για πρώτη φορά ως ασυνήθιστοι τύποι πνευμονίας. Ο ΠΟΥ είπε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας παρείχαν τα δεδομένα που ζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Πηγή: Daily Mail