Γερμανία – Ολλανδία: Πώς βρέθηκαν στη δίνη πολιτικής κρίσης – Χάνουν την αίγλη τους
Στο κενό οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ολλανδία, πρόωρες εκλογές θέλουν στη Γερμανία.
Οι προσπάθειες του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκέρτ Βίλντερς να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού μετά τη νίκη του στις εκλογές οδηγήθηκαν στο κενό, καθώς ο επικεφαλής διαπραγματευτής που είχε ορίσει παραιτήθηκε.
Ο γερουσιαστής του Κόμματος Ελευθερίας ο Γκομ φαν Στρίεν παραιτήθηκε μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι ο προηγούμενος εργοδότης του, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, είχε καταθέσει καταγγελία εναντίον του για απάτη και δωροδοκία. Ο ίδιος χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες. Ο Γκομ φαν Στρίεν επρόκειτο να ξεκινήσει συνομιλίες αργότερα τη Δευτέρα για να δει ποια κόμματα είναι πρόθυμα να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βίλντερς ως πρωθυπουργού.
Το τελευταίο πλήγμα στις προσπάθειες του ακροδεξιού ηγέτη να διαδεχθεί τον Μαρκ Ρούτε, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ολλανδίας, έρχεται αφότου το συντηρητικό κόμμα VV απέκλεισε την Παρασκευή το ενδεχόμενο αποδοχής θέσεων στο υπουργικό του συμβούλιο. Εάν το VVD υποστηρίζει τον Βίλντερς ως ένα «είδος ανεκτικού εταίρου», τότε οι ελπίδες του να σχηματίσει εργασιακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα εξαρτηθούν από το κόμμα που ήρθε τέταρτο στις εκλογές της Τετάρτης: το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του κεντρώου βουλευτή Πίτερ Όμτζιγκτ.
Η συμμαχία της Αριστεράς, η οποία τερμάτισε δεύτερη, απέκλεισε τη συνεργασία. Ο Βίλντερς, του οποίου το Κόμμα Ελευθερίας κέρδισε 37 έδρες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν ανοιχτός σε έναν κεντροδεξιό συνασπισμό που περιλαμβάνει το VVD και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο προκειμένου να φτάσει τις 76 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία η δημοσιονομική τείνει να εξελιχθεί και σε πολιτική. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει δημιουργήσει διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων του συνασπισμού – των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και του Κόμματος των Πρασίνων. Αλλά τώρα αυτές οι διαφορές απειλούν την ικανότητα της συμμαχίας να κυβερνά και έχουν προκαλέσει συζητήσεις ότι ο συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει.
Ο λεγόμενος συνασπισμός των «φαναριών» - που ονομάστηκε έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τα χρώματα των τριών κομμάτων - προσπαθεί να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (65 δισεκατομμύρια δολάρια), αφού το ανώτατο δικαστήριο εμπόδισε τη μεταφορά αχρησιμοποίητων κεφαλαίων από την πανδημία προς πράσινες πρωτοβουλίες και υποστήριξη της βιομηχανίας. Εν μέσω αυτού του κλίματος ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Γερμανία στις 9 Ιουνίου 2024, ταυτόχρονα με ευρωεκλογές.
Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», προσθέτοντας ότι το αίτημα του απορρέει από την δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Γερμανία και τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μονάχου, προσέθεσε πως μετά τις πρόωρες εκλογές, μια επιλογή θα ήταν μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το CSU.
Παράλληλα ο Μάρκους Ζέντερ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων και σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποτελούν πλέον μακροπρόθεσμα σταθερό κυβερνητικό εταίρο. Ο Μάρκους Ζέντερ εμφανίστηκε ξεκάθαρα αντίθετος στο ενδεχόμενο κατάργησης ή μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους». Η αντιπολίτευση είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Γερμανία, σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «η βοήθεια δεν έγκειται στην κατάργηση του φρένου χρέους ή στην αποδυνάμωσή του».
«Αυτό το απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνούν οι ηγέτες του CDU και του CSU. Θα ήταν ο λάθος τρόπος να το κάνουμε τώρα», πρόσθεσε και κάλεσε τον καγκελάριο Σολτς να καταστήσει σαφές ότι δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο.