Σουηδός ΥΠΕΞ: Η Τουρκία θα επικυρώσει το ενταξιακό πρωτόκολλο στο ΝΑΤΟ εντός εβδομάδων

Η Τουρκία είπε στη Σουηδία ότι αναμένει την επικύρωση της υποψηφιότητας για το ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων», είπε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ
O Στόλτενμπεργκ με τους ΥΠΕΞ Σουηδίας και Τουρκίας
O Στόλτενμπεργκ με τους ΥΠΕΞ Σουηδίας και Τουρκίας
ΑΡ
2'

Ο Toμπίας Μπίλστρομ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί (29.11) ότι «είναι καιρός να γίνει η επικύρωση τόσο από την Τουρκία όσο και φυσικά από την Ουγγαρία, και αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών».

«Είχα διμερείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο μου Χακάν Φιντάν. Εκείνος δεν παρουσίασε κάποια ημερομηνία, αλλά τόνισε ότι αναμένει την έγκριση του αιτήματός για ένταξη στη Συμμαχία εντός εβδομάδων» δήλωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία αναμένεται να επικυρώσει το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε μερικές εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών επικαλούμενος τον Τούρκο ομόλογό του.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι εργάζεται σκληρά για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία συζητείται επί του παρόντος στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε πως πριν από το τέλος του έτους θα επικυρωθεί από την Άγκυρα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε ότι το μήνυμα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ήταν πολύ σαφές: «ότι θα θέλαμε να δούμε την επικύρωση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.» Επανέλαβε επίσης ότι η τουρκική ηγεσία είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής το περασμένο καλοκαίρι να συνεργαστεί με το τουρκικό κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωση.

«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο, γιατί θα είναι καλό για τη Σουηδία, θα είναι καλό για το ΝΑΤΟ και θα είναι καλό για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να έχουν τη Σουηδία ως πλήρες μέλος» τόνισε

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή