Reuters: Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει τελειώσει
Σε ανάλυσή του το Reuters εξηγεί όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους η ενεργειακή κρίση που απείλησε την Ευρώπη, αποτελεί παρελθόν
Από τα μέσα του 2021 έως τα τέλη του 2022, η Ευρώπη και τμήματα της Ασίας κατακλύζονταν από ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις σε υψηλά ρεκόρ, αναγκάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε άμεσες περικοπές.
Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους διέκοψαν τον ενεργειακό εφοδιασμό που είχε ήδη παραταθεί από την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής μετά τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, 18-24 μήνες αργότερα, η οξεία φάση της προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί, με τα αποθέματα ενέργειας να είναι άνετα και οι τιμές να επανέρχονται προς τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό.
Αναμφίβολα θα υπάρξουν περισσότερα σοκ στο μέλλον, αλλά η αναστάτωση που σχετίζεται με το τέλος της πανδημίας και τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας έχει τελειώσει. Οι αγορές έχουν προσαρμοστεί.
Το υπολειπόμενο ζήτημα της Ευρώπης είναι ότι έχει ανταλλάξει το σχετικά φθηνό ρωσικό αέριο με σχετικά ακριβό LNG, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητά της, αλλά αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα παρά μια κρίση.
Πετρέλαιο
Στην αγορά πετρελαίου, η εγχώρια παραγωγή αργού και συμπυκνωμάτων των ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται και ξεπέρασε το προ-πανδημικό υψηλό της τον Αύγουστο του 2023. Άλλες πηγές παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ αυξάνονται επίσης σταθερά.
Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού ήταν 12 εκατομμύρια βαρέλια (+3% ή +0,26 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας στα μέσα Νοεμβρίου, ένδειξη ότι η αγορά είναι άνετα εφοδιασμένη.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ήταν κατά μέσο όρο 82 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, ακριβώς σύμφωνα με τη διάμεση τιμή από την αρχή του αιώνα μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό.
Το εξαμηνιαίο ημερολογιακό spread του Brent διαπραγματεύτηκε με μέση οπισθοδρόμηση 1,57 $, μόνο ελαφρώς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 1,04 $.
Μέχρι τα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023, οι φόβοι για υπερπαραγωγή και πιθανή συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου είχαν αντικαταστήσει τις ανησυχίες για ανεπαρκή αποθέματα και ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων.
Σε απάντηση, η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον OPEC+ έχουν περικόψει πολλές φορές την παραγωγή για να αποτρέψουν μια αρχική δημιουργία αποθεμάτων, σε πλήρη αντίθεση με την πίεση που τους ασκήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα να αυξήσουν την παραγωγή για να ανακουφίσουν τις αναμενόμενες ελλείψεις.
Αέριο
Η ταχεία προσαρμογή ήταν επίσης εμφανής στο φυσικό αέριο, όπου τα αποθέματα των ΗΠΑ ήταν σταθερά πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας από τον Φεβρουάριο του 2023 και οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ρυθμούς ρεκόρ.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ τον πρώτο μήνα διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και 30 χρόνια, αφού προσαρμοστούν για τον πληθωρισμό, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά ανταποκρίνεται σε ένα αρχικό πλεόνασμα.
Στην Ευρώπη, η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται σε εποχιακά επίπεδα ρεκόρ συνεχώς από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023 μετά από έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα το 2022/23 και απότομη πτώση της κατανάλωσης βιομηχανικού αερίου.
Η ενεργοβόρα μεταποιητική παραγωγή της Γερμανίας έχει μειωθεί κατά περίπου 17% από τις αρχές του 2022 και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Η συνολική χρήση φυσικού αερίου στις 7 κορυφαίες καταναλώτριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία - μειώθηκε κατά 13% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 σε σύγκριση με τον εποχικό μέσο όρο της δεκαετίας πριν από τον πόλεμο (2012-2021).
Οι προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το επόμενο έτος ήταν κατά μέσο όρο 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι και τον Νοέμβριο, από 223 ευρώ στην κορύφωση της κρίσης τον Αύγουστο του 2022.
Σε πραγματικούς όρους, οι τιμές για το επόμενο έτος ήταν κατά μέσο όρο 53 ευρώ μέχρι στιγμής το 2023 σε σύγκριση με 23 ευρώ την πενταετία μεταξύ 2015 και 2019 και 32 ευρώ μεταξύ 2010 και 2014.
Ενώ οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, δεν βρίσκονται πλέον σε επίπεδα κρίσης και είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2024.
Κάρβουνο
Μια ακόμη πιο βαθιά προσαρμογή σημειώθηκε στον άνθρακα, με τη ζήτηση να μειώνεται απότομα, καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν γίνει πιο άφθονες ενώ η παραγωγή ορυχείων έχει αυξηθεί.
Οι πραγματικές τιμές πριν από το έτος για τον άνθρακα που παραδόθηκε στη Βορειοδυτική Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο μόλις 112 $ ανά τόνο τον Νοέμβριο του 2023 (69ο εκατοστημόριο από το 2010) από το ρεκόρ σχεδόν 300 $ ανά τόνο τον Σεπτέμβριο του 2022.
Από την πλευρά της παραγωγής, η Κίνα, το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο στον κόσμο, αύξησε την παραγωγή κατά 425 εκατομμύρια τόνους (10%) το 2022 και την ενίσχυσε κατά άλλους 144 εκατομμύρια τόνους (4%) μέχρι στιγμής τους πρώτους δέκα μήνες του 2023.
Προσαρμογή
Κάθε αγορά έχει βιώσει μια ελαφρώς διαφορετική διαδικασία προσαρμογής, αλλά όλες ήταν παραλλαγές ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και βραδύτερης αύξησης της κατανάλωσης.
Στο πετρέλαιο, η κατανάλωση αυξήθηκε πιο αργά λόγω της επιβράδυνσης του οικονομικού κύκλου, ενώ η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ+ αυξήθηκε ταχύτερα, ωθώντας την αγορά προς το πλεόνασμα.
Οι εξαγωγές της Ρωσίας παρέμειναν υψηλές παρά τις κυρώσεις μέσω αποφυγής (εκμετάλλευση νομικών κενών που αποσκοπούν στη διατήρηση της ροής των εξαγωγών και αυξανόμενη χρήση δεξαμενόπλοιων σκοτεινού στόλου) και φοροδιαφυγής (λανθασμένη δήλωση τιμών φορτίου).
Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Ευρώπη βίωσε έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα το 2022/23, ο οποίος μείωσε την κατανάλωση και επίσης σημείωσε μεγάλη μείωση στη βιομηχανική ζήτηση από τους πιο ενεργοβόρους χρήστες, καθώς τα εργοστάσια ανέστειλαν την παραγωγή.
Η Ευρώπη μπόρεσε να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία με περισσότερες εισαγωγές LNG, υπερθεματίζοντας άλλους πελάτες στη Νότια και Ανατολική Ασία τον χειμώνα του 2022/23, αναγκάζοντας μέρος του φόρτου προσαρμογής στις φτωχότερες χώρες.
Στον άνθρακα, η αυξανόμενη παραγωγή ορυχείων της Κίνας και η εκθετική αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών από αιολική και ειδικά ηλιακή έχουν μειώσει τις ελλείψεις και επέτρεψαν στις γεννήτριες να ενισχύσουν τα αποθέματα καυσίμων.
Άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στην προσαρμογή περιλαμβάνουν τα υψηλά επίπεδα υδροηλεκτρικής παραγωγής στη Βραζιλία μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές LNG και ένα ασυνήθιστα ήπιο φθινόπωρο στη Βορειοδυτική Ευρώπη το 2023.
Αλλά ο κοινός παράγοντας είναι η τεράστια κλίμακα των αυξήσεων των τιμών το 2021 και το 2022, που επιτάχυνε και τηλεσκόπισε τη διαδικασία προσαρμογής σε μια σχετικά σύντομη περίοδο.
Ως αποτέλεσμα, μετά από μια βάναυσα επίπονη προσαρμογή το 2021 και το 2022, η παραγωγή, η κατανάλωση και τα αποθέματα έχουν γίνει πολύ πιο άνετα μέχρι το τέλος του 2023 και το 2024, και η φάση της κρίσης έχει τελειώσει.
(Ο John Kemp είναι αναλυτής αγοράς του Reuters)