Συναγερμός για τους Ταλιμπάν: Προσπαθούν να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο - Τι λέει Αφγανός αξιωματούχος
Οι ειδικοί είναι δύσπιστοι ότι οι Ταλιμπάν έχουν τα μέσα ή το κίνητρο για να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, αλλά ο πρώην αρχηγός ασφαλείας του Αφγανιστάν λέει ότι η Δύση μπορεί να μετανιώσει που αγνοεί τις αναφορές πληροφοριών από τη χώρα.
Οι Ταλιμπάν διερευνούν ενεργά τρόπους απόκτησης τακτικού πυρηνικού όπλου καθώς επιδιώκουν να εδραιώσουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν, ισχυρίστηκε ο πρώην αρχηγός κατασκοπείας της χώρας. Ο Ραχματουλάχ Ναμπίλ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν, είπε ότι οι Ταλιμπάν είχαν φιλοδοξίες να ακολουθήσουν τα βήματα της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας στην απόκτηση πυρηνικού όπλου για να επιβληθεί ως σύγχρονη στρατιωτική δύναμη.
Η ισλαμιστική μαχητική ομάδα είναι απελπισμένη για διεθνή αναγνώριση μετά την κατάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την επομένη της αποχώρησης των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων τον Αύγουστο του 2021. Έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ενός αυταρχικού μισογυνικού καθεστώτος στη χώρα και η ομάδα δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
«Έχω αναφορές που δείχνουν ότι μια ομάδα Ταλιμπάν εξετάζει πώς να αποκτήσει πρόσβαση σε τακτικά πυρηνικά όπλα. Είτε μπορούν να τα πάρουν από το Πακιστάν είτε να πληρώσουν μηχανικούς για να τα πάρουν. Αυτό θα ήταν μια καταστροφή», είπε ο κ. Nαμπίλ στο «Herat Security Dialogue», ένα ετήσιο συνέδριο για την κατάσταση στο Αφγανιστάν που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Τατζικιστάν και στο οποίο συμμετείχε η εφημερίδα Independent.
Οι ειδικοί στο συνέδριο εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με το ότι οι Ταλιμπάν έχουν τις δυνατότητες, τις διασυνδέσεις ή το κίνητρο να αποκτήσουν τακτικό πυρηνικό όπλο, αλλά σε μια συνέντευξη στο περιθώριο της διάσκεψης ο Ναμπίλ είπε στην εφημερίδα ότι η πιθανότητα ήταν πολύ επικίνδυνη για να αγνοηθεί. «Αυτό (το καθεστώς των Ταλιμπάν) είναι ένας μηχανισμός τζιχάντ. Έχουν την επιθυμία, [και κάνουν] συζητήσεις για το πώς να φτάσουν εκεί, πώς το κάνουν άλλοι (αναπτύσσοντας τακτικά πυρηνικά όπλα). Αυτό σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή», είπε.
«Σε δύο χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τρομοκρατική ομάδα έφτασε σε [μεγαλύτερα] στρατηγικά βάθη. Έχουν πρόσβαση στα πιο εξελιγμένα όπλα και πυρομαχικά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ», είπε, αναφερόμενος στον εξοπλισμό που άφησε πίσω τους η βιαστική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων συμμάχων.
«Έχουν πρόσβαση σε εξελιγμένο εξοπλισμό πληροφοριών και σύστημα επιτήρησης. Αυτή τη στιγμή το χρησιμοποιούν αυτό εναντίον του Αφγανικού λαού», είπε ο κ. Ναμπίλ ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας σε δύο θητείες, από το 2010 έως το 2012 και στη συνέχεια από το 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2015, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου έτους της κυβέρνησης Ασράφ Γκάνι που τελικά ανατράπηκε από τους Ταλιμπάν το 2021.
Ο 55χρονος παραιτήθηκε εν μέσω διαφωνιών με τον Γκάνι και έγινε πολιτικός αντίπαλος. Συνέχισε να είναι σημαντική φωνή στον περιφερειακό διάλογο από την περίοδο της κυριαρχίας των Ταλιμπάν. Μεγάλο μέρος της διεθνούς έμφασης στους Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την εξουσία δόθηκε στις κοινωνικές πολιτικές τους – άρνηση των γυναικών στην εκπαίδευση, απομάκρυνσή τους από τους χώρους εργασίας καθώς και από πάρκα και χώρους αναψυχής.
Ο Ναμπίλ είπε ότι ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να μετανιώσει που δεν επικεντρώθηκε περισσότερο στη στρατιωτική δραστηριότητα των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Όταν κοιτάξετε πίσω, θα ξέρετε ότι προσπαθήσαμε», είπε. «Οι συζητήσεις για την εκπαίδευση των γυναικών αποσπούν την προσοχή από τους στρατηγικούς στόχους των Ταλιμπάν. Πηγαίνετε στη νοοτροπία των Τζιχάντ [των Ταλιμπάν] και στο τι θέλουν για αυτήν την περιοχή».
Ακόμη και αν οι Ταλιμπάν είχαν τα πρακτικά μέσα για να αποκτήσουν ένα πυρηνικό όπλο, οι ειδικοί είπαν ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε πολύ βαρύ κόστος για τον αγώνα της ομάδας για νομιμότητα στην παγκόσμια σκηνή, αντί να την παρουσιάσει ως σημαντικό παράγοντα.
«Η απόκτηση πυρηνικών όπλων φέρνει πολλές πολιτικές αποσκευές και το Αφγανιστάν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) – ακόμα κι αν προσπαθούσαν να το αποκτήσουν, θα υπάρξει ένα μπαράζ διπλωματικής πίεσης εναντίον τους. Και σε αυτό το σημείο, το μόνο πράγμα που δεν χρειάζονται είναι περισσότερη πολιτική πίεση», δήλωσε ο Δρ Aριάν Σαρίφι, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και λέκτορας στη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πρίνστον.
Και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα το αντίθετο ισχύει γιατί επιδιώκουν την αναγνώριση από τη διεθνή επιτροπή. Ακόμη και τώρα, η χειρονομία για οτιδήποτε σχετικά με τα πυρηνικά όπλα θα σκοτώσει την πιθανή αναγνώρισή τους». Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο σε τυχόν πυρηνικές φιλοδοξίες που έχουν οι Ταλιμπάν θα ήταν το τεράστιο κόστος αγοράς και παράδοσης τέτοιων όπλων, δεδομένης της καταστροφικής κατάστασης της οικονομίας του Αφγανιστάν. Η ομάδα θεωρείται επίσης ότι δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες για να διατηρήσει ένα τέτοιο όπλο, είπε.
Independent