Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία», λέει ο Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σε podcast αναφέρθηκε στο διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση και ότι Στάρμερ δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για μία λύση που θα μοιράζει τον χρόνο παραμονής των Γλυπτών μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Είναι δύσκολο να το πετύχουμε, αλλά αξίζει να το επιδιώξω. Συνεχίζω να εργάζομαι σκληρά και μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος».
Αναφερόμενος στην ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζορτζ Όσμπορν… απόρησε πώς ο Ρίσι Σούνακ περίμενε ότι ο Έλληνας ομόλογος του δεν θα έκανε αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Πολύ συχνά θεωρούν ότι στην πολιτική όλα είναι μία συνωμοσία, ενώ πολύ απλά η κυβέρνηση μπορεί να τα θαλασσώσει», σχολίασε.
Ο Σούνακ κρατά αποστάσεις από το θέμα των Γλυπτών
Εκτός ατζέντας προσπαθεί να κρατήσει την διαμάχη που έχει προκύψει στη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Ρίσι Σούνακ, μετά το unfair σε βάρος του Μητσοτάκη. Ο βρετανός πρωθυπουργός απαντώντας στην επίσκεψή του στο Γκίλντφορντ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν άξιζε να γίνει καβγάς με έναν διεθνή σύμμαχο για το θέμα των Γλυπτών ή αν απλώς προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα με τους Εργατικούς με τον Σούνακ να απαντά «Το έθιξα αυτό στο Κοινοβούλιο χθες».
Ο βρετανός πρωθυπουργός στη συνέχεια προσπάθησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της συζήτησης: «Ας επικεντρωθούμε στα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία για τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σούνακ απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για Ουκρανία, Μέση Ανατολή, διεθνή ασφάλεια και μεταναστευτικό. Όπως είπε ο βρετανός πρωθυπουργός θα συνομιλούσε με «δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες» στη σύνοδο κορυφής του COP28 «για τα θέματα που έχουν πραγματικά σημασία - τη διεθνή ασφάλεια, τη στήριξη της Ουκρανίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή πράγματι την κλιματική αλλαγή».
Το Μουσείο Ακρόπολης απαντά στον Σούνακ: «Δεν κατάφερε να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων»
Η διοίκηση του Μουσείου Ακρόπολης εξέδωσε σήμερα (30/11) ανακοίνωση, μέσω της οποίας καταλογίζει ευθύνες στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, για τις τοποθετήσεις και τους ισχυρισμούς του αναφορικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν κατάφερε και αυτήν τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ακόμη, δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών και των λαών τους», υπογραμμίσθηκε μεταξύ άλλων στην επίσημη ενημέρωση του Μουσείου Ακρόπολης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μουσείου Ακρόπολης:
«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτήν τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ακόμη, δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».
Οι επιστολές της συζύγου του Έλγιν
Περιεχόμενο από τις επιστολές που έστελνε η σύζυγος του Λόρδου Έλγιν προς αυτόν για την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του το Mega.
Η Μαίρη Έλγιν στις επιστολές της καταγράφει μεταξύ άλλων την πορεία της στην Αθήνα αλλά και ποιους χώρους επισκέφθηκε η ίδια κατά την παραμονή της.
Σημειώνεται ότι οι επιστολές της Μαίρης Έλγιν έχουν ως παραλήπτες την μητέρας της αλλά και τον Λόρδο Έλγιν.
Δείτε το βίντεο του Mega
Αθήνα, 15 Απριλίου 1802 – Επιστολή στη μητέρα της
«Ο Έλγιν άρχισε να κατεβάζει μερικά αγάλματα από εκεί όπου στέκονταν στην Ακρόπολη, ψηλά από την πόλη, πάνω από τους Τούρκους στρατιώτες, πάνω από τα αντίσκηνα, πάνω από τα σοκάκια, κάτω από έναν εκτυφλωτικά γαλάζιο ουρανό. Ένας εργάτης δίπλα μου είπε ότι του φάνηκε πως τα άκουσε να βγάζουν πονεμένες φωνές…».
Επιστολή στον Έλγιν
«Να ξέρεις ότι, εκτός από τις 5 θήκες που ήδη σου έχω πει, έχω ζητήσει από τον καπετάνιο να μεταφέρει ακόμα 3. Πως έχω καταφέρει να τα κάνω όλα αυτά; Τώρα είμαι πεπεισμένη για όσα πίστευα πάντα ότι δηλαδή οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από τους άντρες, αν βάλουν κάτι στο μυαλό τους».
Επιστολή στον Έλγιν
«Ο λοχαγός Λέισι, ο οποίος αρχικά ήταν αντίθετος στο να κατεβάσει τα γλυπτά, τελικά ήταν πιο ένθερμος από οποιονδήποτε άλλον και επιθυμούσε οπωσδήποτε να έχετε ολόκληρο το ναό της Κάρι-τέτοιας, όπου βρίσκονται τα αγάλματα των Γυναικών».