Συναγερμός στη Βρετανία από διαρροή σε εργοστάσιο με ραδιενεργά απόβλητα - Φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο πιο επικίνδυνο εργοστάσιο με ραδιενεργά απόβλητα της Ευρώπης έχουν προκαλέσει - σύμφωνα με τον Guardian - διπλωματικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία

Συναγερμός στη Βρετανία από διαρροή σε εργοστάσιο με ραδιενεργά απόβλητα - Φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ
2'

Το Σέλαφιλντ, η πιο επικίνδυνη πυρηνική μονάδα της Ευρώπης, έχει μια επιδεινούμενη διαρροή από ένα τεράστιο σιλό ραδιενεργών αποβλήτων που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το κοινό, αποκαλύπτει ο Guardian.

Στο ίδιο άρθρο η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο υπό κατάρρευση κτήριο, καθώς και οι ρωγμές σε μια δεξαμενή τοξικής λάσπης γνωστής ως B30, έχουν πυροδοτήσει διπλωματικές εντάσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, οι οποίες φοβούνται ότι το Σέλαφιλντ δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να επιλύσει τα προβλήματα του.

Η διαρροή ραδιενεργού υγρού από έναν από τους «υψηλότερους πυρηνικούς κινδύνους στο Ηνωμένο Βασίλειο» – ένα κτήριο σε αποσύνθεση στην τεράστια τοποθεσία της Κάμπρια γνωστή ως Magnox Swarf storage Silo (MSSS) – είναι πιθανό να συνεχιστεί έως το 2050, αναφέρει ο Guardian. Αυτό θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σημαντική συνέπειες» εάν αυτό επιταχυνθεί, κινδυνεύοντας να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο.

Ρωγμές έχουν επίσης αναπτυχθεί στο τσιμέντο και την άσφαλτο που καλύπτει την τεράστια λίμνη που περιέχει πυρηνική λάσπη δεκαετιών.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Guardian δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα παραβίασαν τα τελευταία χρόνια τα συστήματα της βρετανικής πυρηνικής εγκατάστασης Σέλαφιλντ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα τα περιστατικά συγκαλύφθηκαν από τη διοίκηση της εγκατάστασης, στην οποία αποθηκεύονται πυρηνικά απόβλητα.

Το ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι οι Αρχές δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς παραβιάστηκαν για πρώτη φορά τα συστήματα πληροφορικής ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί.

Να σημειωθεί ότι στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σέλαφιλντ είναι ακόμη αποθηκευμένη η μεγαλύτερη ποσότητα πλουτωνίου στον κόσμο, αλλά και τεράστιες ποσότητες αποβλήτων από το βρετανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον Guardian να χαρακτηρίζει τη μονάδα ως «την πιο τοξική πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη».

Ο σταθμός του Σέλαφιλντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο που λειτούργησε για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σταμάτησε την παραγωγή το 2003.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή