Ιστορίες ανείπωτης φρίκης από το Ισραήλ: «Οι μαχητές της Χαμάς βίαζαν και νεκρές γυναίκες»
Άνθρωποι που συμμετείχαν στη συλλογή και την αναγνώριση των νεκρών στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αποκαλύπτουν στο BBC ότι είδαν πολλαπλά σημάδια σεξουαλικής επίθεσης, όπως σπασμένες λεκάνες, μώλωπες, κοψίματα και ακρωτηριασμούς και ότι τα θύματα κυμαίνονταν από παιδιά και έφηβους μέχρι συνταξιούχους, αναφέρει το BBC.
Η μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα στο μουσικό φεστιβάλ Nova, που προβλήθηκε σε δημοσιογράφους από την ισραηλινή αστυνομία, περιγράφει λεπτομερώς τον ομαδικό βιασμό, τον ακρωτηριασμό και την εκτέλεση ενός θύματος. Βίντεο γυμνών και ματωμένων γυναικών που κινηματογράφησε η Χαμάς την ημέρα της επίθεσης, και φωτογραφίες πτωμάτων που τραβήχτηκαν στις τοποθεσίες μετά, υποδηλώνουν ότι γυναίκες έγιναν στόχος σεξουαλικών από τους επιτιθέμενους.
Λίγα θύματα πιστεύεται ότι έχουν επιζήσει για να πουν τις δικές τους ιστορίες. Οι τελευταίες τους στιγμές συγκεντρώνονται από επιζώντες, συλλέκτες, προσωπικό νεκροτομείων και πλάνα από τα σημεία επίθεσης. Η αστυνομία έδειξε ιδιωτικά στους δημοσιογράφους μια μοναδική φρικιαστική μαρτυρία από μία γυναίκα που βρισκόταν στον χώρο του φεστιβάλ Nova κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Προσοχή: Ακολουθούν εξαιρετικά σκληρές περιγραφές, όπως δημοσιεύθηκαν στο ΒΒC
Περιγράφει ότι είδε μαχητές της Χαμάς να βιάζουν ομαδικά μια γυναίκα και να την ακρωτηριάζουν, πριν ο τελευταίος από τους επιτιθέμενους την πυροβολήσει στο κεφάλι καθώς συνέχιζε να τη βιάζει. Στο βίντεο, η γυναίκα που είναι γνωστή ως «Μάρτυρας S» είπε οτι οι δράστες «περνούσαν» το θύμα από τον έναν στον άλλο.
«Ήταν ζωντανή», λέει ο μάρτυρας. «Αιμορραγούσε από την πλάτη». Συνεχίζει με λεπτομέρειες πώς οι άνδρες ακρωτηρίασαν μέρη του σώματος του θύματος κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Της έκοψαν το στήθος και το πέταξαν στο δρόμο», λέει. «Έπαιζαν με αυτό». Το θύμα μεταφέρθηκε σε άλλον άνδρα με στολή, συνεχίζει.
«Την κακοποίησε σεξουαλικά και την πυροβόλησε στο κεφάλι πριν ολοκληρώσει. Δεν σήκωσε καν το παντελόνι του· πυροβολεί και εκσπερματώνει». Ένας άνδρας με τον οποίο μιλήσαμε από το χώρο του φεστιβάλ είπε ότι άκουσε τους «θορύβους και τις κραυγές ανθρώπων που δολοφονούνται, βιάζονται, αποκεφαλίζονται».
Στην ερώτησή μας για το πώς θα μπορούσε να είναι σίγουρος -χωρίς να το δει- ότι οι κραυγές που άκουσε υποδεικνύουν σεξουαλική επίθεση και όχι άλλου είδους βία, είπε ότι πίστευε ενώ άκουγε τότε ότι θα μπορούσε να ήταν μόνο βιασμός. Μια δήλωση που έκανε μέσω μιας οργάνωσης υποστήριξης την χαρακτηρίζει «απάνθρωπη».
«Κάποιες γυναίκες βιάστηκαν πριν πεθάνουν, κάποιες βιάστηκαν ενώ τραυματίστηκαν και κάποιες ήταν ήδη νεκρές όταν οι τρομοκράτες βίαζαν τα άψυχα σώματά τους», αναφέρει η δήλωσή του. «Ήθελα απεγνωσμένα να βοηθήσω, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα». Η αστυνομία λέει ότι έχει «πολλές» μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων για σεξουαλική επίθεση, αλλά δεν θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πόσες. Όταν μιλήσαμε μαζί τους, δεν είχαν πάρει ακόμα συνεντεύξεις από κανένα θύμα που επέζησε.
Η υπουργός Ενδυνάμωσης των Γυναικών του Ισραήλ, Μέι Γκολάν, είπε στο BBC ότι μερικά θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης είχαν επιζήσει από τις επιθέσεις και ότι όλα λάμβαναν ψυχιατρική θεραπεία. «Αλλά πολύ, πολύ λίγοι. Η πλειοψηφία δολοφονήθηκε βάναυσα», είπε. «Δεν μπορούν να μιλήσουν – ούτε με εμένα, ούτε με κανέναν από την κυβέρνηση [ή] από τα μέσα ενημέρωσης».
Τα βίντεο που τράβηξε η Χαμάς περιλαμβάνουν πλάνα μιας γυναίκας, δεμένης με χειροπέδες που αιχμαλωτίστηκε με κοψίματα στα χέρια και μία μεγάλη κηλίδα αίματος να λερώνει το κάθισμα του παντελονιού της. Σε άλλα οι γυναίκες που παρασύρθηκαν από τους μαχητές φαίνονται γυμνές ή ημίγυμνες. Πολλές φωτογραφίες από τις τοποθεσίες μετά την επίθεση δείχνουν σώματα γυναικών γυμνά από τη μέση και κάτω, ή με τα εσώρουχά τους σκισμένα στη μία πλευρά, τα πόδια ανοιχτά, με σημάδια τραύματος στα γεννητικά όργανα και τα πόδια τους.
«H Xαμάς έμαθε να κακοποιεί γυναικεία σώματα από το Ισλαμικό Κράτος»
«Έχουμε πραγματικά την αίσθηση ότι η Χαμάς έμαθε πώς να οπλίζει τα σώματα γυναικών από το ISIS [την ομάδα Ισλαμικό Κράτος] στο Ιράκ, από υποθέσεις στη Βοσνία», δήλωσε ο δρ Κοτσαβ Ελκαγιέμ-Λεβι, νομικός εμπειρογνώμονας στο «Davis Institute of International Relations» στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.
«Μου προκαλεί ρίγος μόνο και μόνο να γνωρίζω τις λεπτομέρειες που ήξεραν για το τι να κάνουν στις γυναίκες: να κόβουν τα όργανά τους, να ακρωτηριάζουν τα γεννητικά τους όργανα, να βιάζουν. Είναι φρικτό να το γνωρίζεις αυτό». Μίλησα με τουλάχιστον τρία κορίτσια που νοσηλεύονται για μια πολύ δύσκολη ψυχιατρική κατάσταση εξαιτίας των βιασμών που παρακολουθούσαν», είπε η υπουργός Μέι Γκολάν. Και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν».
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ Γιαακοβ Σαμπτάι είπε ότι πολλοί από τους επιζώντες των επιθέσεων δυσκολεύονται να μιλήσουν και ότι πίστευε ότι ορισμένοι από αυτούς δεν θα καταθέσουν ποτέ για αυτό που είδαν ή βίωσαν. «18 νέοι άνδρες και γυναίκες έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία ψυχικής υγείας επειδή δεν μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν», είπε.
Άλλοι φέρεται να αυτοκτόνησαν. Ένας από αυτούς που εργάζονταν με ομάδες επιζώντων είπε στο BBC ότι κάποιοι είχαν ήδη αυτοκτονήσει. Πολλά από τα στοιχεία προέρχονται από τους εθελοντές που αναπτύχθηκαν μετά τις επιθέσεις, και από αυτούς που χειρίστηκαν τα πτώματα μόλις έφτασαν στη στρατιωτική βάση της Σούρα για αναγνώριση.
Ένας από τους συλλέκτες που προσφέρθηκε εθελοντικά περιέγραψε σημάδια βασανιστηρίων και ακρωτηριασμού που περιελάμβαναν, είπε, μια έγκυο γυναίκα της οποίας η μήτρα είχε ανοίξει πριν σκοτωθεί και το έμβρυό της μαχαιρώθηκε ενώ βρισκόταν μέσα της.
Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον λογαριασμό και οι αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης αμφισβήτησαν ορισμένες μαρτυρίες εθελοντών που εργάζονταν στον τραυματικό απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς. Ένας άλλος, ο Nachman Dyksztejna, έδωσε γραπτή μαρτυρία ότι είδε τα σώματα δύο γυναικών στο κιμπούτς Be'eri με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα σε ένα κρεβάτι. «Μία από τις δύο τρομοκρατήθηκε σεξουαλικά με ένα μαχαίρι κολλημένο στον κόλπο της και αφαιρέθηκαν όλα τα εσωτερικά της όργανα», αναφέρει η δήλωσή του.
Στο χώρο του φεστιβάλ, λέει ότι τα μικρά καταφύγια ήταν «γεμάτα με σωρούς γυναικών. Τα ρούχα τους ήταν σκισμένα στο πάνω μέρος, αλλά το κάτω μέρος τους ήταν εντελώς γυμνό. Σοροί και σοροί από γυναίκες. [...] Όταν κοίταξα καλύτερα τα κεφάλια, είδα μια σφαίρα κατευθείαν στον εγκέφαλο της κάθε μιας».
Εκατοντάδες πτώματα περισυνελέγησαν από τα σημεία επίθεσης από εθελοντές. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι εκείνες τις πρώτες χαοτικές μέρες μετά τις επιθέσεις, με ορισμένες περιοχές να είναι ακόμη ζώνες μάχης, οι ευκαιρίες για προσεκτική τεκμηρίωση των σκηνών του εγκλήματος ή λήψη ιατροδικαστικών στοιχείων ήταν περιορισμένες ή χαμένες.
«Kάηκαν, έμειναν χωρίς όργανα, τις κατέσφαξαν...»
«Τις πρώτες πέντε ημέρες, είχαμε ακόμη τρομοκράτες στο έδαφος στο Ισραήλ», είπε η Μέι Γκολάν. «Και υπήρχαν εκατοντάδες, εκατοντάδες πτώματα παντού. Κάηκαν, ήταν χωρίς όργανα, σφάχτηκαν ολοσχερώς. Ήταν μια εκδήλωση μαζικών απωλειών», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντιν Έλσντουν σε δημοσιογράφους. «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να εργαστούμε για την ταυτοποίηση των θυμάτων, όχι απαραίτητα για τη διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος. Ο κόσμος περίμενε να ακούσει τι συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα»
Το προσωπικό της βάσης Σούρα, όπου έφτασαν τα πτώματα για ταυτοποίηση παρείχε στους ερευνητές μερικά κρίσιμα στοιχεία λέει το ΒΒC. Οι ομάδες είπαν ότι είχαν δει ξεκάθαρα στοιχεία βιασμού και σεξουαλικής βίας στα σώματα που εισέρχονταν, συμπεριλαμβανομένων σπασμένων λεκάνων από συνεχιζόμενη βίαιη κακοποίηση.
«Eίδαμε γυναίκες όλων των ηλικιών», είπε στο BBC ένας από τους εφέδρους της ιατροδικαστικής ομάδας, η λοχαγός Maayan. «Είδαμε θύματα βιασμού. Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Έχουμε παθολόγους και βλέπουμε τους μώλωπες, μαθαίνουμε για τα κοψίματα και τα σκισίματα και γνωρίζουμε ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.»
Ο ρεπόρτερ του ΒΒC ρωτάει ποια αναλογία των σωμάτων που χειρίστηκε πέρασε τα φρικτά αυτά βασανιστήρια. «Αφθονία», είπε. «Άφθονη ποσότητα γυναικών και κοριτσιών όλων των ηλικιών». Ο αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, εν μέρει λόγω της κατάστασης των σωμάτων.
«Είναι σίγουρα πολλαπλάσιο», είπε ένας άλλος εν ενεργεία στρατιώτης ο Avigayil. «'Εχω αντιμετωπίσει καμένα σώματα και δεν έχω ιδέα τι πέρασαν πριν. Και σώματα που τους λείπει το κάτω μισό - δεν ξέρω επίσης αν βιάστηκαν. Αλλά γυναίκες που ξεκάθαρα βιάστηκαν; Είναι αρκετές. Περισσότερες από αρκετές».
«Μερικές φορές είχαμε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του σώματος», λέει η Δρ Eλκαγιάμ-Λεβί. «Ίσως είναι ένα δάχτυλο, ένα πόδι ή ένα χέρι που προσπαθούν να αναγνωρίσουν. Οι άνθρωποι έγιναν στάχτες. Δεν έμεινε τίποτα. [...] Θέλω να πω ότι ποτέ δεν θα μάθουμε πόσες περιπτώσεις υπήρξαν»
Η πολιτική επιτροπή με επικεφαλής τον Δρ Λεβί, για τη συλλογή μαρτυριών για σεξουαλικά εγκλήματα, ζητά τη διεθνή αναγνώριση ότι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ήταν συστηματική κακοποίηση, που συνιστούσε Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. «Βλέπουμε συγκεκριμένα μοτίβα», μου είπε. «Οπότε δεν ήταν τυχαίο, δεν ήταν τυχαίο. Ήρθαν με σαφή εντολή. Ήταν […] βιασμός ως γενοκτονία.»
Ο Avigayil συμφωνεί ότι υπήρχαν ομοιότητες στη βία που υπέστησαν τα πτώματα που έφτασαν στη βάση Σούρα «Υπάρχουν μοτίβα ότι ομάδες γυναικών από το ίδιο μέρος αντιμετωπίζονταν με παρόμοιο τρόπο», είπε. «Μπορεί να υπάρχει ένα σύνολο γυναικών που βιάστηκαν με έναν τρόπο, και βλέπουμε ομοιότητες στα σώματα και μετά ένα διαφορετικό σύνολο που δεν βιάστηκαν αλλά πυροβολήθηκαν πολλές φορές με το ίδιο ακριβώς μοτίβο. Φαίνεται λοιπόν ότι διαφορετικές ομάδες των τρομοκρατών είχαν διαφορετικές μορφές σκληρότητας».
«Αυτό ήταν ένα προμελετημένο, συστηματικό γεγονός», είπε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας Γιαακόβ Σαμπτάι. Ο Ντέιβιντ Κατς από τη μονάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ που εμπλέκεται στην έρευνα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν πολύ νωρίς για να αποδειχθεί ότι η σεξουαλική βία σχεδιάστηκε ως μέρος της επίθεσης, αλλά ότι τα δεδομένα που αντλήθηκαν από τα τηλέφωνα των επιτιθέμενων της Χαμάς υποδηλώνουν ότι «όλα ήταν συστηματικά».
«Θα ήταν απερίσκεπτο να πούμε ότι μπορούμε ήδη να το αποδείξουμε […] αλλά ό,τι ήταν ένα εκεί έγινε συστηματικά», είπε. «Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Ο βιασμός ήταν συστηματικός». Η κυβέρνηση του Ισραήλ επισημαίνει έγγραφα που λέει ότι βρέθηκαν σε μαχητές της Χαμάς που φαίνεται να υποστηρίζουν την ιδέα συντονισμένης σεξουαλικής βίας. Έχει κυκλοφορήσει αποσπάσματα ανακρίσεων με μερικούς αιχμαλώτους μαχητές στα οποία φαίνεται να λένε ότι στοχοποιήθηκαν γυναίκες για αυτόν τον σκοπό.
Την περασμένη εβδομάδα, η UN Women εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι «καταδικάζει απερίφραστα τις βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς» και «ανησυχεί από τις πολυάριθμες αναφορές για φρικαλεότητες με βάση το φύλο και τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων». Η Δρ Ελκαγιάμ Λεβί είπε πριν από τη δήλωση ότι οι διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών άργησαν πάρα πολύ να ανταποκριθούν στην έκκλησή της για υποστήριξη.
«Αυτή είναι η πιο τεκμηριωμένη θηριωδία που γνώρισε η ανθρωπότητα», είπε. «Το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν είναι η ίδια χώρα που ξύπνησε το επόμενο πρωί», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.
Της Λούσι Γουίλιαμσον, ανταποκρίτριας του BBC στη Μέση Ανατολή