Ο «εφιάλτης» των Χριστουγέννων: Φαγητό, δώρα ή θέρμανση; Εκατομμύρια Βρετανοί θα πρέπει να επιλέξουν

Εκατομμύρια Βρετανοί θα περάσουν παγωμένα Χριστούγεννα γιατί δεν έχουν χρήματα, καλούμενοι να επιλέξουν ποιες ανάγκες θα καλύψουν, διατροφή ή θέρμανση ή δώρα για τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα της κρίσης στη Βρετανία
Τα Χριστούγεννα της κρίσης στη Βρετανία
ΑΡ
3'

Εκατομμύρια πολίτες στη Βρετανία θα πρέπει να κάνουν αυστηρές οικονομικές επιλογές φέτος τα Χριστούγεννα, όπως να επιλέξουν ανάμεσα στην αγορά φαγητού ή δώρων και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με νέα έρευνα της National Debtline.

Περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα δυσκολευτούν να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους αυτή την εορταστική περίοδο, ενώ 2,7 εκατομμύρια θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ αγοράς τροφίμων ή δώρων, υπογραμμίζοντας την επίδραση που εξακολουθεί να έχει η κρίση κόστους ζωής στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια καταναλωτές σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των δώρων που σκοπεύουν να αγοράσουν, ενώ 6 εκατομμύρια αποφάσισαν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν δώρα μόνο για τα παιδιά φέτος.

«Αυτά τα Χριστούγεννα η κρίση του κόστους ζωής θα γίνει πιο αισθητή από ποτέ, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους και πολλοί αντιμετωπίζουν οικονομικές ανησυχίες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τσιντλ, διευθύνων σύμβουλος του Money Advice Trust, της φιλανθρωπικής οργάνωσης πίσω από το National Debtline.

Η έρευνα σε 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί καταναλωτές είναι πιθανό να στραφούν σε πιστωτικές κάρτες και άλλες μεθόδους αποπληρωμής, όπως οι εφαρμογές Klarna και Clearpay που δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσει κανείς τώρα και να πληρώσει αργότερα. Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο – το 40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου – σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν πίστωση για να πληρώσουν για τα χριστουγεννιάτικα δώρα φέτος.

Από αυτά, 12 εκατομμύρια σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες, ενώ 4,7 εκατομμύρια θα στραφούν στη μέθοδο «αγοράζω τώρα, πληρώνω μετά» σχέδια για να επεκτείνουν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σε αρκετούς μήνες.

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που θα έχει η αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών στα οικονομικά των νοικοκυριών από το 2024 και μετά», προσθέτει ο Τσιντλ. «Αφού χάσαμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε άτομα με χρέη , συνεχίζουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση να εισάγει ένα πρόγραμμα «βοήθειας στην αποπληρωμή» των καθυστερούμενων ενεργειακών οφειλών και να επεκτείνει το ταμείο στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Η National Debtline είπε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχθεί «ωρολογιακή βόμβα» με πολλούς από αυτούς που έχουν χρέη να το κρατούν μυστικό καθώς αγωνίζονται με τα προσωπικά τους οικονομικά. Σχεδόν το ένα τέταρτο εκείνων που έχουν χρέη λένε ότι νιώθουν αμήχανα για την κατάστασή τους. Ένας στους έξι οφειλέτες λέει ότι δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για την κατάστασή του, ενώ το 10% φοβάται να το πει ακόμα και στον σύντροφό του ή σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο.

«Δεν πρέπει να είναι έτσι», είπε ο Τσεντλ. «Κανείς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζει μόνος του ένα πρόβλημα χρέους». Ο ονομαστικός ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με 10,5% τον περασμένο Δεκέμβριο, ωθώντας τον Ρίσι Σούνακ να κηρύξει νίκη στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης να μειώσει στο μισό το ποσοστό του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, δύο χρόνια απότομων αυξήσεων των λογαριασμών σημαίνουν ότι τα νοικοκυριά πληρώνουν σημαντικά αυξημένους λογαριασμούς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή