Ισραήλ: Η επιχείρηση κατά της Χαμάς μπορεί να διαρκέσει μήνες - Πάνω απο 18.200 Παλαιστίνιοι νεκροί

Το Ισραήλ λέει ότι η επιχείρηση για την εξάρθρωση της Χαμάς μπορεί να διαρκέσει μήνες καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες σε ολόκληρη τη Γάζα. Περισσότεροι απο 18.200 είναι οι Παλαιστίνιοι νεκροί ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για χρήση λευκού φωσφόρου
Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα
ΑΡ
4'

Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν σε όλη τη Γάζα αργά το βράδυ της Δευτέρας (11.12), καθώς ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ αντέκρουσε τις διεθνείς εκκλήσεις για ολοκλήρωση της στρατιωτικής επίθεσης της χώρας, λέγοντας ότι η τρέχουσα φάση της επιχείρησης κατά της Χαμάς «θα πάρει χρόνο».

Ο Γκάλαντ είπε στο Associated Press ότι η τρέχουσα φάση της σύγκρουσης, που χαρακτηρίζεται από σκληρές χερσαίες μάχες που υποστηρίζονται από αεροπορική δύναμη, θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες και ότι η περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες.

Η επόμενη φάση διευκρίνισε θα είναι μάχες χαμηλότερης έντασης ενάντια στους «θύλακες αντίστασης» και θα απαιτούσε από τα ισραηλινά στρατεύματα να διατηρήσουν την ελευθερία δράσης τους. Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούονται με τα μέλη της Χαμάς μέσα και γύρω από τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, όπου ο στρατός άνοιξε μια νέα γραμμή επίθεσης την περασμένη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, ακτιβιστές και κάτοικοι δήλωσαν ότι οι μαχητές της οργάνωσης εμπόδιζαν τα ισραηλινά τανκς να κινηθούν πιο δυτικά, ενώ οι συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα συνεχίστηκαν, αν και το Ισραήλ δήλωσε ότι η αποστολή του εκεί ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας, δήλωσαν κάτοικοι και αξιωματούχοι υγείας. Οι γιατροί είπαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους σε ξεχωριστές επιδρομές στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη Χαμάς «να παραδοθεί τώρα», με την κυβέρνησή του να ισχυρίζεται ότι χιλιάδες μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, που είναι τώρα στον τρίτο μήνα. Δύο μήνες αεροπορικών επιδρομών, σε συνδυασμό με την χερσαία εισβολή, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 18.200 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία αφού οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στα νότια σύνορά του στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν περίπου 240 άλλους.

Καταγγελίες για χρήση λευκού φωσφόρου

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τις αναφορές ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο που προμήθευαν οι ΗΠΑ σε επιθέσεις στον Λίβανο, προσθέτοντας ότι αναζητά περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους ισχυρισμούς. Ο Λίβανος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε το απαγορευμένο όπλο τον Οκτώβριο, ενώ η Washington Post τη Δευτέρα ανέφερε ότι η ανάλυση των θραυσμάτων οβίδας από μια επίθεση έδειξε ότι τα βλήματα ήταν αμερικανικής κατασκευής.

«Είδαμε τις αναφορές, σίγουρα μας ανησυχεί αυτό. Θα κάνουμε ερωτήσεις για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. Η χρήση του λευκού φωσφόρου ως χημικό όπλο απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά επιτρέπεται για φωτισμό πεδίων μάχης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προπέτασμα καπνού.

Εν μέσω αυξανόμενης πίεσης για τις ανθρωπιστικές συνθήκες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ελέγχει τη βοήθεια προς τη Γάζα σε δύο επιπλέον σημεία, προτού τη στείλει στη Γάζα μέσω της πύλης της Ράφα.

Η οργάνωση αρωγής OCHA δήλωσε την Κυριακή ότι περίπου 100 φορτηγά την ημέρα μετέφεραν ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο στη Γάζα, σε σύγκριση με ημερήσιο μέσο όρο 500 πριν από τον πόλεμο. Τα πρόσθετα σημεία ελέγχου θα ελέγχουν «φορτηγά που περιέχουν νερό, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό καταφυγίου», σύμφωνα με κοινή δήλωση του ισραηλινού στρατού και της COGAT, του αρμόδιου φορέα του υπουργείου Άμυνας για τις Παλαιστινιακές υποθέσεις πολιτών.

Τόνισε ότι «καμία προμήθεια δεν θα εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ», μόνο μέσω της Αιγύπτου. Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι η πείνα επιδεινώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να λέει ότι ο μισός πληθυσμός λιμοκτονεί.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι - το 85% του πληθυσμού της Γάζας - είναι εκτοπισμένοι και περιγράφουν τις συνθήκες στις νότιες περιοχές όπου έχουν συγκεντρωθεί ως «συνθήκες κόλασης». Σήμερα (12.12), η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με 193 μέλη θα συνεδριάσει για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση, αφού οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την περασμένη εβδομάδα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος και αντικατοπτρίζουν παγκόσμιες απόψεις.