ΗΠΑ: Δύο άνδρες κατηγορούνται ότι σκότωσαν παράνομα 3.600 πουλιά συμπεριλαμβανομένων αετών
Οι δύο άνδρες από τις ΗΠΑ φέρονται να πυροβόλησαν τα πουλιά μέσα σε διάστημα αρκετών ετών και πούλησαν μέρη τους και φτερά στη μαύρη αγορά
Δύο Αμερικανοί κατηγορούνται ότι σκότωσαν παράνομα περίπου 3.600 πουλιά, συμπεριλαμβανομένων φαλακρών αετών και χρυσαετών.
Πρόκειται για τους Simon Paul και Travis John Branson, οι οποίοι φέρονται να πυροβόλησαν τα πουλιά μέσα σε διάστημα αρκετών ετών και πούλησαν μέρη τους και φτερά στη μαύρη αγορά.
Κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, παραβίαση του νόμου για την προστασία του φαλακρού αετού και του χρυσαετού καθώς και για παράνομη διακίνηση.
Οι δύο άνδρες διατάχθηκαν να εμφανιστούν στο δικαστήριο τον Ιανουάριο.
Σε κατηγορητήριο, το οποίο κυκλοφόρησε την Τετάρτη καταγράφονται ισχυρισμοί ότι σκότωσαν πουλιά στο Flathead Indian Reservation στη δυτική Μοντάνα και αλλού.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Branson έστελνε μηνύματα και καυχιόταν ότι «διέπραξε κακουργήματα» και σε ένα «ξεφάντωμα φόνων» αλλά και πως οι δυο τους πούλησαν τα πουλιά και τα φτερά τους για «σημαντικά χρηματικά ποσά».
Μάλιστα κάποια στιγμή, οι δύο άνδρες άφησαν ένα κουφάρι ελαφιού για να προσελκύσουν τα πουλιά πριν τα πυροβολήσουν.
Το κατηγορητήριο απαριθμεί 13 ξεχωριστά περιστατικά υποτιθέμενων παραβιάσεων του νόμου για την προστασία των αετών, ωστόσο η εισαγγελία δεν έχει διευκρινίσει τι είδους πουλιά σκότωσαν ή αν ήταν σπάνια ή είδη προς εξαφάνιση.
Ο Travis John Branson είναι 48 ετών και ζει στην Ουάσινγκτον ενώ ο Simon Paul είναι από την Μοντάνα. Το BBC δεν μπόρεσε να βρει κανέναν από τους δυο για να σχολιάσουν την υπόθεση, ενώ τα αρχεία του δικαστηρίου δεν έδωσαν τα ονόματα των δικηγόρων των δύο ανδρών.
Ο φαλακρός αετός είναι το εθνικό πουλί των ΗΠΑ και απεικονίζεται τόσο στο νόμισμα όσο και στην εθνική σφραγίδα.
Σε πολλές περιοχές ήταν είδος προς εξαφάνιση τον 20 αιώνα, εξαιτίας του κυνηγιού, της απώλειας του οικοτόπου του και την χρήση DDT, ενός εντομοκτόνου το οποίο κάνει τα πουλιά ανίκανα να γεννούν αυγά με σκληρά κελύφη. Απαγορεύτηκε ωστόσο το 1972.
Σύμφωνα με την υπηρεσία θαλάσσιας και άγριας ζωής των ΗΠΑ, μόλις 417 ζευγάρια φαλακρών αετών υπήρχαν το 1963, αλλά προσπάθειες διατήρησης της φυλής οδήγησαν σε δυναμική επάνοδο των πουλιών, που πλέον δεν θεωρούνται υπό εξαφάνιση.
Οι κατηγορίες συνωμοσίας και εμπορίας μπορούν να οδηγήσουν σε ποινή μέχρι και πέντε χρόνων φυλάκισης, ενώ η παραβίαση του νόμου περί προστασίας του αετού σε ένα χρόνο φυλάκιση, μαζί με χρηματικά πρόστιμα.