Τι σηματοδοτεί το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ερντογάν - Το παζάρι για τα F-16

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν.
2'

Την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στα εποικοδομητικά βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τηλεφώνημα κράτησε 1 ώρα και συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το θέμα των F-16, η Γάζα αλλά και οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως η αμερικανική πλευρά χαιρέτησε την προσέγγιση με την Ελλάδα και την συνέχιση προς αυτή την κατεύθυνση για τα βήματα που γίνονται.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που υπάρχουν πολλά «ανοιχτά» ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας – το θέμα της ένταξης της Σουηδίας, ο πόλεμος στο Ισραήλ και η στάση της Τουρκίας με την υποστήριξή της στη Χαμάς – βρέθηκε «χώρος» στην ανακοίνωση των ΗΠΑ αναφορικά με την συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον κ. Μητσοτάκη.

Η τουρκική πλευρά θέλει να δοθεί ωστόσο πρώτα απάντηση για τα F-16, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται την Τουρκία σε αυτό το θέμα και δεν θα κάνουν κάποιο βιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι να δουν την σουηδικά να μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

Για επικοινωνιακούς λόγους μάλιστα, οι ΗΠΑ ήθελαν να συνδέσουν το ζήτημα των F-16 με τα F-35 της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει απορριφθεί από το πρόγραμμα για τα F-35, οπότε για λόγους επικοινωνιακής ισορροπίας ήθελαν οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν τα 2 εξοπλιστικά προγράμματα συγχρόνως.

Αυτό ωστόσο καθυστερεί όλο και περισσότερο, λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν επικυρώνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα η αμερικανική πλευρά χαιρετίζει την υπομονή της Ελλάδας, παρόλα αυτά, με την στάση της η Τουρκία, φέρνει μία σειρά από καθυστερήσεις, καθώς έτσι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη θέση της στην σειρά παραγωγής των F-35.