Μάθιου Πέρι: Τι είναι η κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατό του - «Ένιωθα σαν να πέθαινα» είχε πει
Η ιατροδικαστική έκθεση έριξε φως στα αίτια θανάτου του ηθοποιού Μάθιου Πέρι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες, ο θάνατός του πρόκειται για ατύχημα που προκλήθηκε από «οξείες επιδράσεις κεταμίνης». Ο πρωταγωνιστής της σειράς «Φιλαράκια» λάμβανε κεταμίνη για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.
Επειδή η τελευταία λήψη για τη θεραπεία είχε γίνει 1,5 εβδομάδα πριν από τον θάνατό του και επειδή η ουσία ανιχνεύεται μόνο για λίγες ώρες μετά τη λήψη της, η έκθεση καταλήγει ότι η κεταμίνη στο σώμα του δεν προερχεται από τη θεραπεία. Στα απομνημονεύματά του, ο ηθοποιός είχε αναφερθεί στην κεταμίνη, εκφράζοντας την απέχθειά του για αυτή, ενώ λάμβανε την ουσία σε ελβετική κλινική αποκατάστασης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Η κεταμίνη ήταν ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό του δρόμου τη δεκαετία του 1980. Υπάρχει μια συνθετική μορφή του τώρα και χρησιμοποιείται για δύο λόγους, για να ανακουφίσει τον πόνο και να βοηθήσει στην κατάθλιψη», έγραφε ο Μάθιου Πέρι.
Ο ηθοποιός περιέγραψε στη συνέχεια το φάρμακο ως μια «γιγαντιαία εκπνοή», ενώ ανέφερε πως λάμβανε κεταμίνη, ενώ είχε δεμένα τα μάτια του κι άκουγε μουσική. Όπως έγραφε επιπλέον, πολλές φορές όταν έκανε χρήση, ένιωθε σαν να «πέθαινε». «Έλεγα "α, αυτό συμβαίνει όταν πεθαίνεις". Το να παίρνεις κεταμίνη είναι σαν να σε χτυπούν στο κεφάλι με ένα γιγαντιαίο φτυάρι. Αλλά το hangover μετά, ξεπερνά το φτυάρι. Η κεταμίνη δεν ήταν για εμένα», έλεγε.
Η τοξικολογική έκθεση του Μάθιου Πέρι ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο ηθοποιός συνέχιζε τις εγχύσεις κεταμίνης ακόμη και μετά την παραμονή του στην Ελβετία. Η τελευταία ήταν περίπου μιάμιση εβδομάδα πριν από το θάνατό του.
Τι είναι η κεταμίνη
Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962. Ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Αμερικανό χημικό και φαρμακολόγο Calvin Steven και αναπτύχθηκε ως αναισθητικό για ανθρώπους και ζώα καθώς πρόσφερε αναισθησία χωρίς να επηρεάζει την αναπνοή, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση σε χειρουργικές επεμβάσεις. Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.
Η χρήση του φαρμάκου έχει εξελιχθεί έκτοτε. Σήμερα, είναι γνωστό τόσο ως μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για τη σοβαρή κατάθλιψη όσο και ως ψυχοτρόπο φάρμακο που καταναλώνεται σε πάρτι. Το 2006, έρευνες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έδειξαν ότι μια ενδοφλέβια δόση κεταμίνης θα μπορούσε να ανακουφίσει τη σοβαρή κατάθλιψη μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό συγκρίνεται με άλλα φάρμακα για την κατάθλιψη που συχνά χρειάζονται εβδομάδες για να βοηθήσουν τον ασθενή και δεν λειτουργούν σε κάθε ασθενή.
Το 2018, ο Dr. Martin Teicher, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος Αναπτυξιακής Βιοψυχιατρικής στο Νοσοκομείο McLean είπε στο NPR ότι θεωρούσε τις νέες χρήσεις της κεταμίνης ως «μια από τις μεγαλύτερες προόδους στην ψυχιατρική σε πολύ καιρό». Και το 2019, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα ρινικό σπρέι,το πρώτο αντικαταθλιπτικό με βάση την κεταμίνη.
Όμως, παρόλο που η κεταμίνη λειτουργεί γρήγορα, τα αποτελέσματα εξασθενούν μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, έδειξε έρευνα. Ο ίδιος ο Πέρι χρησιμοποιούσε θεραπεία έγχυσης κεταμίνης για την κατάθλιψη και το άγχος, με την πιο πρόσφατη έγχυση που χορηγήθηκε μιάμιση εβδομάδα πριν από το θάνατό του, ανέφερε η έκθεση νεκροψίας του. Αλλά η κεταμίνη που χρησιμοποιήθηκε για αυτή τη θεραπεία ήταν απίθανο να είναι η αιτία του θανάτου του Πέρι, καθώς ο χρόνος ημιζωής του φαρμάκου στο σώμα είναι περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες ή λιγότερο, ανέφερε η έκθεση.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς και πότε ο Πέρι έλαβε περισσότερη κεταμίνη τις ώρες πριν πεθάνει. Οι επιστήμονες συνέχισαν να μελετούν άλλους τρόπους χρήσης της κεταμίνης για τη θεραπεία άλλων ψυχιατρικών προβλημάτων όπως οι διαταραχές χρήσης ουσιών και η μετατραυματική διαταραχή. Οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να επεκτείνουν τα αποτελέσματα της κεταμίνης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι το φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς που παίζουν παιχνίδια υπολογιστή που έχουν σχεδιαστεί για να τονώσουν την αυτοεκτίμηση μετά από έγχυση κεταμίνης φάνηκε να παρατείνει τα οφέλη του αναισθητικού για έως και τρεις μήνες μετά τη θεραπεία
Η κεταμίνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε πάρτι και κλαμπ λόγω της ικανότητάς της να κάνει έναν χρήστη να αισθάνεται ότι βιώνει μια «εξωσωματική» εμπειρία και παραισθήσεις για μικρό χρονικό διάστημα. Η υπερβολική δόση του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αμνησία ή επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Εθισμού. Μπορεί επίσης να αναγκάσει κάποιον να πέσει αναίσθητος ή να παρουσιάσει επικίνδυνη επιβράδυνση της αναπνοής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών.
Αλλά η κεταμίνη σπάνια προκαλεί συμπτώματα υπερβολικής δόσης εάν είναι το μόνο φάρμακο που παίρνει ένα άτομο, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Εθισμού. Είναι πιο πιθανόν να αποβεί θανατηφόρα, όταν η κεταμίνη αναμιγνύεται με αλκοόλ. Μπορεί επίσης να συσχετιστεί με τυχαίο τραυματισμό ή θάνατο σε τροχαία ατυχήματα ή πνιγμό, όπως στην περίπτωση του Πέρι.