Γάζα: CIA και Μοσάντ σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων - Η στάση της Χαμάς
Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέο γύρο διπλωματίας με στόχο την αναζωπύρωση των συνομιλιών για την απελευθέρωση των ομήρων εγκαινιάζουν οι υψηλότεροι αξιωματούχοι πληροφοριών και άμυνας των ΗΠΑ
Οι υψηλότεροι αξιωματούχοι πληροφοριών και άμυνας των ΗΠΑ ξεκινούν έναν νέο γύρο επιτόπιας διπλωματίας με στόχο την αναζωπύρωση των συνομιλιών για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα και να τελειώσoυν οι επιθέσεις του Ισραήλ. Οι συνομιλίες απέκτησαν πιο επείγοντα χαρακτήρα μετά την «κατά λάθος» δολοφονία τριών ομήρων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, ένα περιστατικό που ενίσχυσε τις δημόσιες εκκλήσεις στο Ισραήλ να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση ομήρων έναντι άλλων στρατιωτικών στόχων.
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε στη Βαρσοβία τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ντέιβιντ Μπαρνέα, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σύμφωνα με Αμερικανούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους. Οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας επανέναρξης των συζητήσεων για τους ομήρους, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Επίσης τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο στρατηγός CQ Brown Jr., πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου, συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα άλλα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και του Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργού Άμυνας.
Σε άλλο μέτωπο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετέφεραν μηνύματα μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης πολιτοφυλακής που ανταλλάσσει πλήγματα με τον ισραηλινό στρατό κατά μήκος των κοινών συνόρων. Αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες αντικατοπτρίζουν έναν άλλο στόχο των ΗΠΑ - να αποτρέψουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς από το να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.
Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του πιέζουν για μια συμφωνία που θα ωθήσει τις ελίτ δυνάμεις της Χεζμπολάχ εκτός συνόρων, ενώ το Ισραήλ απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες δικά του στρατεύματα. «Εάν μια τέτοια διαδικασία δεν εφαρμοστεί διπλωματικά, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», δήλωσε ο Gallant τη Δευτέρα.
Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην επίλυση των περίπλοκων διαπραγματεύσεων για την ομηρεία και στον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα, η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισραήλ να εισέλθει σύντομα σε μια φάση χαμηλότερης έντασης της σύγκρουσης στη Γάζα που θα μειώσει την πιθανότητα για νέες απώλειες αμάχων. Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα. Τα στοιχεία δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων.
Ο Όστιν είπε από το Τελ Αβίβ τη Δευτέρα (18.12) ότι δεν ήταν εκεί για να «υπαγορεύσει χρονοδιαγράμματα ή όρους πολέμου» και επιβεβαίωσε ότι «η υποστήριξή μας στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι αταλάντευτη». Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, πρόσθεσε ότι συζήτησαν τρόπους με τους οποίους ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να μειώσει τη ζημιά στους αμάχους στη Γάζα και πώς το Ισραήλ θα μπορούσε «να περάσει από επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε χαμηλότερης έντασης και χειρουργικές επιχειρήσεις.»
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν πίεσε τους Ισραηλινούς ηγέτες την περασμένη εβδομάδα να κάνουν μια αλλαγή στις επιχειρήσεις, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που απήχθησαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το λεγόμενο κανάλι πληροφοριών ήταν ένα από τα πιο παραγωγικά. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 300 στρατιώτες, και πάνω από 240 άνθρωποι απήχθησαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Οι συζητήσεις στη Ντόχα του Κατάρ τον περασμένο μήνα με τη συμμετοχή του αρχηγού της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπερνς, του διευθυντή της Μοσάντ Μπαρνέα και ανώτερων αξιωματούχων του Κατάρ ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ και στη διακοπή της επίθεσης του Ισραήλ στη Χαμάς στο τη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας, η οποία έληξε την 1η Δεκεμβρίου, 105 όμηροι απελευθερώθηκαν από τη Γάζα, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το Ισραήλ είπε ότι υπήρχαν 129 όμηροι που παρέμειναν στη Γάζα από αυτό το Σαββατοκύριακο, αριθμός που περιλαμβάνει τα πτώματα 21 ομήρων, τόσο στρατιωτών όσο και πολιτών, για τους οποίους το Ισραήλ συμπέρανε ότι δεν είναι πλέον ζωντανοί.
Ο Μπερνς είναι πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιορδανία, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μέση Ανατολή. Στο ραντεβού της Ντόχα συμμετείχε ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ.
Ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Χαμάς είπε στους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι δεν θα ξαναρχίσει τις συνομιλίες με το Ισραήλ για ομήρους, εκτός εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα. «Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε επιμέρους μέτρα και η κατοχή που εμποδίζει τη διαδικασία», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε ότι οι απαιτήσεις της Χαμάς για πλήρη κατάπαυση του πυρός δεν θα αποτρέψουν τον ισραηλινό στρατό από τον πολεμικό του στόχο να εξαρθρώσει πλήρως την ομάδα, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.
«Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πιθανή την επιστροφή των ομήρων, μόνο με άμεσο τέλος της χερσαίας επιχείρησης. Είναι σημαντικό για μένα να διευκρινίσω – ο Ισραηλινός Στρατός είναι αποφασισμένος να διαλύσει τη Χαμάς», είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις
Η Χαμάς είπε στους διαπραγματευτές ότι είναι πρόθυμη να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους εάν διπλασιαστεί η βοήθεια στη Γάζα, επιπλέον της ισραηλινής εκεχειρίας που περιλαμβάνει την απόσυρση των δυνάμεών της πίσω από προκαθορισμένες γραμμές, δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.
Η Χαμάς απαίτησε επίσης το δικαίωμα να αποφασίζει μονομερώς για τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν και την απελευθέρωση από το Ισραήλ ορισμένων Παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Μαρουάν Μπαργκούτι, ενός δημοφιλούς ηγέτη της Φάταχ που εκτίει πέντε φορές ισόβια κάθειρξη για δολοφονίες Ισραηλινών στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Με τον έλεγχο της Χαμάς στη Γάζα σε κίνδυνο, η ομάδα επιδιώκει μια συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα της επιτρέψει να κηρύξει νίκη, δήλωσε ο Εχούντ Γιάαρι, συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής. Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, θέλει μια συμφωνία που θα ανανεώνει τη δημόσια υποστήριξη για τη συνέχιση του πολέμου, είπε. «Το Ισραήλ θέλει μια ανταλλαγή για να εκτονώσει την πίεση και η Χαμάς θέλει να εκτονώσει μόνιμα όλη την πίεση», είπε.
Το περίπλοκο των συνομιλιών είναι ότι η Χαμάς δεν είναι σίγουρη πόσους ομήρους έχει και πόσους μπορεί να συγκεντρώσει για να παραδώσει. Η κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο έληξε όταν η Χαμάς δεν μπόρεσε να συντάξει κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Ολόκληρη η διαδικασία διαπραγμάτευσης, είπε ο Γιαάρι, περιστρέφεται γύρω από τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι κρύβεται σε σήραγγες κάτω από τη γενέτειρά του Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. «Στο τέλος της ημέρας είναι αυτός ο τύπος στο καταφύγιο που πρέπει να πάρει μια απόφαση», είπε ο Yaari.
Η Ουάσιγκτον είναι όλο και πιο απομονωμένη λόγω της υποστήριξής της στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ και την απόρριψη των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός. Σε μια προφανή αλλαγή στη ρητορική, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ ζήτησαν αυτό το Σαββατοκύριακο «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη σύγκρουση.
Ωστόσο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είπαν για να είναι εφικτό αυτό, η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να καταθέσει τα όπλα, κάτι που είναι σύμφωνο με τις θέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Γράφοντας στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, είπαν ότι χωρίς αυτά τα βήματα, η διακοπή των εχθροπραξιών ήταν απίθανο να πετύχει.
Wall Street Journal