Βηθλεέμ: Δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη γενέτειρα του Ιησού - «Ο πόλεμος τα σταμάτησε όλα»

Καμία εορταστική εκδήλωση  για τα Χριστούγεννα δεν πραγματοποιείται φέτος στη Βηθλέεμ, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Βηθλεέμ: Δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη γενέτειρα του Ιησού - «Ο πόλεμος τα σταμάτησε όλα»
1'

Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, η Βηθλέεμ κατακλύζεται από κόσμο και χιλιάδες πιστούς, ωστόσο φέτος στη γενέτειρα του Ιησού, το κλίμα είναι κάθε άλλο παρά εορταστικό.

Λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έχει ακυρωθεί κάθε είδους εκδήλωση ενώ δεν υπάρχει ούτε χριστουγεννιάτικο δέντρο. «Ο πόλεμος τα σταμάτησε όλα», εξήγησε ένας έμπορος, ο Άμπουντ Σούμποχ, αναφερόμενος στις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ναός της Γέννησης, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Φέτος, στον χώρο όπου θα έπρεπε να συγκεντρώνονται προσκυνητές απ’ όλον τον κόσμο, υπάρχουν μόνο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Τα ξενοδοχεία είναι άδεια, κάποια δεν άνοιξαν καθόλου.

Το μόνο που έχει τοποθετηθεί είναι μια σκηνή φάτνης, η οποία δείχνει έναν νεογέννητο Ιησού περιτριγυρισμένο από μεγάλες πέτρες και συρματοπλέγματα, ως φόρος τιμής στα παιδιά της Γάζας.

Οι θρησκευτικές αρχές, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, αποκήρυξαν κάθε «άχρηστο εορτασμό».

Εξάλλου, η Δυτική Όχθη βιώνει και αυτή μια έκρηξη βίας, με περισσότερους από 290 Παλαιστίνιους νεκρούς από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να περιοριστεί ο εορτασμός μόνο σε θρησκευτικό επίπεδο, με τη μεσονύχτια λειτουργία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή