Xριστούγεννα στον κόσμο: Ελπίδα, αισιοδοξία και προσευχές για την πολυπόθητη ειρήνη
Οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αφήσουν στην άκρη τις ανησυχίες και τους φόβους για έναν αβέβαιο και κατεστραμμένο από τον πόλεμο κόσμο, καθώς ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη γέννηση του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Πριν τελέσει την Κυριακάτικη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου στη Νέα Υόρκη, ο καρδινάλιος Tίμοθι Ντόλαν υπενθύμισε στους πιστούς να συμπεριλάβουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μέση Ανατολή στις χριστουγεννιάτικες προσευχές τους.
«Καθώς περιμένουμε τα Χριστούγεννα, η καρδιά μας πηγαίνει πάντα στους Αγίους Τόπους», είπε, αναφερόμενος σε τμήματα του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών. «Η Αγία Γη είναι κάτω από ένα σύννεφο, η Αγία Γη υποφέρει, η Αγία Γη είναι γεμάτη βία, μίσος και ανταπόδοση. Και αυτό θαμπώνει και απειλεί να καταπνίξει τη χαρά των Χριστουγέννων».
Οι πιστοί στη Συρία συγκεντρώθηκαν σε μια χώρα που εξακολουθεί να υποφέρει από τον απόηχο ενός μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου και τον ασφυκτικό οικονομικό αποκλεισμό. Παρά τα εορταστικά φώτα και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που κοσμούν σπίτια και βιτρίνες στην πρωτεύουσα Δαμασκό, τα γεγονότα στη Γάζα και οι συνεχιζόμενες μάχες σε περιοχές της χώρας έχουν κάνει την ατμόσφαιρα των γιορτών υποτονική.
Στο Γιαμπρούντ μια πόλη βόρεια της Δαμασκού, πιστοί συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης για να απολαύσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που τραγούδησε χορωδία από την πρωτεύουσα. «Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν, με ό,τι τους έχει δώσει ο Κύριος, να σκορπίσουν χαρά για να βοηθήσουν να τελειώσει αυτή η θλίψη», είπε ο Φαντί Χομσί μέλος της χορωδίας.
Στην καλοκαιρινή Αυστραλία, οι επισκέπτες και οι ντόπιοι συνέρρευσαν στην εμβληματική παραλία Bondi του Σίδνεϊ για να περάσουν χρόνο μαζί τους οικογένειες και φίλους την ημέρα των Χριστουγέννων.
Η ευημερούσα, κυρίως κοσμική Ευρώπη γιορτάζει σε ιστορικούς καθεδρικούς ναούς και λαμπερές αγορές διακοπών, σε κλίμα αισιοδοξίας αλλά και θλίψης λόγω του πολέμου στη Γάζα αλλά και της συνεχιζόμενης βίας στη γειτονική Ουκρανία. Οι μισθοί που δεν έχουν ακόμη καλύψει τον πληθωρισμό μείωσαν τη διάθεση κατά την περίοδο των αγορών πριν από τις διακοπές.
Οι επισκέψεις μόνο για περιήγηση στα αξιοθέατα απαγορεύτηκαν στον καθεδρικό ναό ορόσημο της Γερμανίας στην Κολωνία και οι πιστοί την παραμονή των Χριστουγέννων αντιμετώπισαν ελέγχους ασφαλείας, καθώς η αστυνομία έλαβε αυξημένα μέτρα υπό τους φόβους για πιθανή επίθεση. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προέτρεψαν τον κόσμο να μην πτοείται λόγω φόβου και να γιορτάσει.
Ο βοηθός επίσκοπος Ρολφ Σταινχάουζερ χαιρέτησε τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν τις λειτουργίες με ένα χαλαρό χαμόγελο και ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες της αστυνομίας. Με πολλές δεκάδες αξιωματικούς σε υπηρεσία έξω, είπε ότι ήταν «πιθανώς η πιο ασφαλής εκκλησιαστική λειτουργία σε όλη τη Γερμανία».
Στην Αυστρία, η αστυνομία είπε επίσης ότι ενίσχυσε την ασφάλεια γύρω από τις εκκλησίες και τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, προφανώς ανταποκρινόμενη στις ίδιες πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή απειλή. Δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων dpa μετέδωσε χωρίς να αναφέρει πηγή ότι η απειλή προερχόταν από μια ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα.
Ο πανύψηλος καθεδρικός ναός της Κολωνίας, του οποίου οι δίδυμοι κώνοι υψώνονται 157 μέτρα πάνω από τη Γη, είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός που επισκέπτονται περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως. Εκεί βρίσκεται το Ιερό των Τριών Βασιλιάδων, ένα φέρετρο διακοσμημένο με χρυσό και ασήμι, που λέγεται ότι περιέχει τα λείψανα των σοφών που περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη ότι αποτίουν φόρο τιμής στον νεογέννητο Ιησού.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίησε στις 5 Δεκεμβρίου ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων λόγω των επιπτώσεων του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με πληροφορίες αστυνομίας ή ασφάλειας που θα μπορούσαν να την οδήγησουν στην προειδοποίησή της.
Η Ουκρανία ετοιμάζεται να ορίσει επίσημα τα Χριστούγεννα ως κρατική αργία στις 25 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά μετά τη μετατόπιση της ημερομηνίας σύμφωνα με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νομοθεσία τον Ιούλιο μεταφέροντας την αργία στις 25 Δεκεμβρίου από τις 7 Ιανουαρίου, ότανγιορτάζεται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και επίσης από μία από τις δύο ανταγωνιστικές Ορθόδοξες εκκλησίες της Ουκρανίας. Ορισμένες ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το αρχαίο Ιουλιανό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα Χριστούγεννα πέφτουν 13 ημέρες αργότερα.
Ένα σημείωμα που επισυνάπτεται στον νόμο ανέφερε ότι στόχος του ήταν να «εγκαταλείψει τη ρωσική κληρονομιά» και ανέφερε «την επιθυμία όλων των Ουκρανών να ζήσουν τη ζωή τους με τις δικές τους παραδόσεις, τις δικές τους διακοπές». «Οι νύχτες πριν από τα Χριστούγεννα είναι οι μεγαλύτερες του χρόνου. Ωστόσο, η μέρα έχει ήδη αρχίσει να μακραίνει και το φως έχει αρχίσει να επικρατεί. Το φως δυναμώνει. Το σκοτάδι θα χάσει τελικά. Το κακό θα νικηθεί», είπε ο Ζελένσκι σε μήνυμα του, χθες Κυριακή.
Στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, Χριστιανοί των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από μουσουλμανικό όχλο τον Αύγουστο γιόρτασαν σε κλίμα φόβου στην πόλη Τζαρανουάλα. Οι Χριστιανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους επιτιθέμενους, επιστρέφοντας σε σκηνές καταστροφής.
Ο Ρατάν Μπάτι κάτοικος της πόλης, είπε ότι τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως παλιά. «Κάθε σπίτι παλιά ήταν φωτισμένο, διακοσμημένο με αστέρια», είπε. «Οι άνθρωποι είναι ακόμα σε φόβο και θλίψη. Η μεγαλύτερη εκκλησία μας κάηκε. Είναι δύσκολο να ξεχάσεις εκείνη τη μέρα».
Ήταν μια από τις πιο καταστροφικές επιθέσεις κατά των Χριστιανών στην ιστορία του Πακιστάν και προκάλεσε πανεθνική καταδίκη. Η μειονότητα, η οποία είναι από τις φτωχότερες του Πακιστάν, αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο μισαλλόδοξη ατμόσφαιρα στο έθνος με την πλειοψηφία των μουσουλμάνων, όπου οι ριζοσπαστικές θρησκευτικές και θρησκευτικές ομάδες έχουν γίνει πιο εξέχουσες. «Είμαστε αποφασισμένοι να γιορτάσουμε», λένε οι κάτοικοι.
Σε μια ομιλία την παραμονή των Χριστουγέννων το 1941, που εκφωνήθηκε 17 ημέρες αφότου οι Ιάπωνες σκότωσαν περισσότερους από 2.300 Αμερικανούς σε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ είχε μιλήσει για τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε περίοδο πολέμου.
«Υπάρχουν πολλοί άνδρες και γυναίκες στην Αμερική, ειλικρινείς και πιστοί άνδρες και γυναίκες που αναρωτιούνται αυτά τα Χριστούγεννα: Πώς μπορούμε να ανάψουμε τα δέντρα μας; Πώς μπορούμε να δώσουμε τα δώρα μας;» είχε πει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Πώς μπορούμε να συναντηθούμε και να προσκυνήσουμε με αγάπη και με ανυψωμένο πνεύμα και καρδιά σε έναν κόσμο σε πόλεμο, έναν κόσμο μαχών και βασάνων και θανάτου; (...) Πώς μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο στην άκρη, όπως άνδρες και γυναίκες παραμερίζουν τον κόσμο σε καιρό ειρήνης, για να χαρούμε τη γέννηση του Χριστού;»
Τα ερωτήματα του Ρούσβελτ είναι αληθινά 82 χρόνια αργότερα σε έναν κόσμο που φλέγεται από συγκρούσεις. Ο πόνος της απώλειας στιγματίζει τα φετινά Χριστούγεννα. Τα τραπέζια σε όλο τον κόσμο είναι λίγο πιο άδεια, καθώς τα αγαπημένα πρόσωπα έπεσαν από σφαίρες μαζικών σκοπευτών ή από πυραύλους στρατού.
Η Βηθλεέμ ακύρωσε φέτος τον εορτασμό των Χριστουγέννων, καθώς η «γενέτειρα» των Χριστουγέννων είναι βυθισμένη στη σύγκρουση. Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων όμως είναι ότι σε αναγκάζουν να βρεις χαρά ακόμα και ανάμεσα στη θλίψη. Ο Ιησούς δεν ήρθε στα χιονισμένα ονειρικά τοπία των αγαπημένων μας ταινιών, αλλά σε έναν κόσμο πολιορκημένο και συντετριμμένο όσο ο δικός μας σήμερα. Αυτή είναι η μαγική ιστορία που δίνει ελπίδα στους Χριστιανούς εδώ και 2.000 χρόνια.