Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας, λέει ο ισραηλινός στρατός
Επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Ικρίτ στο βόρειο Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
Όπως γράφουν σε ανακοίνωση στην πλατφόρμα Χ, αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο χτύπησε απευθείας την εκκλησία τραυματίζοντας έναν άμαχο.
Η ανάρτηση των IDF:
«Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Ικρίτ στο βόρειο Ισραήλ. Ένας αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο χτύπησε απευθείας την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο μία ξεκάθαρη παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και παραβίαση της ανεξιθρησκίας».
Οι καταστροφές των ελληνορθόδοξων μνημείων
«Θύμα» του πολέμου έπεσε στα τέλη Οκτωβρίου και ο ιστορικός ναός του Αγίου Πορφυρίου, στο κέντρο της Γάζας, όταν η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σημείο δίπλα από την εκκλησία, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Χριστιανοί.
Οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 18.
Σύμφωνα με τοπικούς χριστιανούς ηγέτες, έχουν απομείνει μόνο 1000 χίλιοι χριστιανοί στη Γάζα, σε σύγκριση με περισσότερους από 7000 επτά χιλιάδες πριν από την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Χαμάς το 2007.
Τόπος παρηγοριάς
Χτισμένος μεταξύ του 1150 και του 1160, πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα. Ο Άγιος Πορφύριος παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα, ειδικά σε περιόδους φόβου και ο Ναός αποτέλεσε τόπος ελπίδας, γεμάτος προσευχές και ύμνους.
Οι αρχαίες αυλές και οι προστατευμένοι διάδρομοι της εκκλησίας προσφέρουν καταφύγιο τόσο σε μουσουλμάνους όσο και σε χριστιανούς, «καθώς ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία», είπε ο πατέρας Ηλίας. Ο Τζορτζ Σαμπίν, ένας Παλαιστίνιος Χριστιανός και πατέρας τεσσάρων παιδιών που είχε βρει καταφύγιο στην εκκλησία με την οικογένειά του, είπε ότι δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Οι δρόμοι τους είχαν γίνει στόχος τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
«Ο ναός έσωσε τις ζωές μας», είπε στο Al Jazeera. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαζευόμαστε μαζί, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, γέροι και νέοι, και προσευχόμαστε για ασφάλεια και ειρήνη».
Μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η έκρηξη κατέστρεψε την πρόσοψη της εκκλησίας και προκάλεσε την κατάρρευση ενός παρακείμενου κτηρίου. Σε ανακοίνωσή του που εκφράζει την «εντονότερη καταδίκη του», το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Πρόσθεσε ότι η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, που χρησιμοποιούνται συχνά από πολίτες που αναζητούν καταφύγιο, «αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί». Ο ισραηλινός στρατός εξετάζει το θέμα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το πλήγμα στον ελληνόρθοδο ναό και εξέφρασε την οδύνη του για τις ανθρώπινες απώλειες.
Η ιστορία του Ναού
Η Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη ενεργή εκκλησία στην πόλη της Γάζας. Βρίσκεται στη συνοικία Zaytun της Παλιάς Πόλης της Γάζας και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, Άγιο Πορφύριο. Ο τάφος του βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της εκκλησίας.
Χτίστηκε το 425 μ.Χ. και τα αρχεία του 15ου αιώνα δείχνουν ότι για την αφιέρωση του ναού στον Άγιο Πορφύριο υπήρξε «μαρτυρία» και στην Παναγία. Το 1856 ανακαινίστηκε. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά γείσα και βάσεις που χρονολογούνται από την περίοδο των Σταυροφόρων, πολλά από τα άλλα τμήματα είναι μεταγενέστερες προσθήκες.
Το σημερινό κτήριο φαίνεται να χτίστηκε στην κορυφή παλαιότερου ναού. Ο ναός αποτελείται από ένα ενιαίο κλίτος, δύο θολωτούς κόλπους, με προεξέχουσα ημικυκλική αψίδα. Εσωτερικά, το κτίριο έχει διαστάσεις 22,9 μέτρα επί 8,9 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αψίδας. Έχει αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον πρώην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, σήμερα το Μεγάλο Τέμενος της Γάζας.
Υπάρχουν τρεις είσοδοι για την εκκλησία: η δυτική έχει στοά με τρεις μαρμάρινους κίονες που στηρίζουν δύο οξυκόρυφα τόξα. Οι βάσεις των μαρμάρων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων. Η είσοδος μπορεί να γίνει και από την πρόσοψή του ή από μια πλαϊνή πόρτα που ανοίγει σε μια σύγχρονη στοά με σκάλες.Τα κολοσσιαία τείχη του στηρίζονται σε οριζόντιους μαρμάρινους και γρανιτένιους κίονες και παραστάδες.
Το 2014, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι που διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που είχαν σκοτώσει περισσότερους από 70 Παλαιστίνιους κατέφυγαν στην Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, οικογένειες κοιμόντουσαν στους διαδρόμους και τα δωμάτια της εκκλησίας και των παρακείμενων κτηρίων, όπου τους παρείχαν γεύματα και ιατρική περίθαλψη.